Интервю с Лизи Симпсън

Интервю с Лизи Симпсън

Лизи Симпсън снимка | LuckyKids

Как се казваш?

Лизи Симпсън

Омъжена ли си?

Не! (Но имам страхотен приятел, българин е) 🙂

От къде си?

От Англия; израснах в близост до малък исторически град, наречен Лейтън Бъзард, който е на 1 час североизточно от Лондон.

Какво те накара да се преместиш в България?

В университета имах приятелка от България и един ден тя ми се обади от нищото с предложение за работа в английска детска градина в София. След седем дни бях в самолета, след осем започнах работа в детска градина Тути в Лозенец, София! Беше само временна работа, но толкова ми хареса, че реших да остана.

От колко време живееш в България?

2.5 години! Времето лети толкова бързо!

Къде живееш сега?

В планината, в малка ферма близо до Своге заедно с 28-годишно магаре, 3 кучета, 2 котки и моя приятел. (Имахме и кокошки! Уви, лисицата ги отмъкна всичките)

Харесва ли ти да живееш тук? Ако да, какво ти харесва най-много и какво не ти харесва?

Да! Най-вече обичам слънцето и природата! Никога не бях виждала истински сезони, преди да дойда в България! Харесва ми, че България все още има диви места; нещо, което в Англия всъщност нямаме, възможността за безплатен къмпинг все още ме удивлява, както и водопадите, термалните извори и пейзажите!

Освен това страшно много харесвам хората; откакто съм тук се запознах с толкова много вдъхновяващи хора. Хората, които срещнах, повлияха силно на начина, по който възприемам света, видях толкова много примери за щедрост и доброта, които ме накараха да преосмисля собствените си приоритети.

Не ми харесва… да се занимавам с българската бюрокрация!

Къде работиш?

  • Пермакултурна ферма Crop
  • Британски крафт клуб
  • Частен учител по английски
  • Илюстратор на свободна практика

Харесваш ли работата си?

Направо не е за вярване колко! Харесва ми разнообразието, което предлагат няколкото работи!

През седмицата живея и работя във ферма Crop. С приятеля ми се грижим изцяло за фермата. Това включва реновиране на стари кирпичени сгради, грижа за животните, дървообработка, градинарство, приемане на доброволци от цял свят и на гост, които са ни намерили в Airbnb. Изключително благодарна съм, че работата ми е толкова близо до природата.

Веднъж в седмицата идвам до София за срещи на Британския крафт клуб (който основах в края на 2017 г.) Всяка събота с деца от 4 до 7-годишна възраст се занимаваме с различни творчески проекти (на английски разбира се). Обожавам тази „работа“, защото е страшно удовлетворяваща и ми носи много усмивки всеки уикенд. В събота и неделя също така давам индивидуални частни уроци по английски.

Освен всичко изброено до тук, се занимавам и с проекти за илюстрации/графичен дизайн, по които работя горе в планината под слънчевите лъчи.

Защо избра да станеш учител?

Не съм го избирала, просто обстоятелствата се стекоха така. Никога не съм подозирала, че толкова ще ми хареса; винаги съм обичала децата и игривата им природа. Може би това е начин да запазя детето в себе си вечно живо!

Какъв е професионалният ти опит?

Учител в детска градина Детска градина Тути, София, България

Преди да се преместя в планината, две години бях учител в детска градина Тути (в София). Тази работа беше изключително удовлетворяваща за мен. Отговарях за 18 български деца на по 3 години и цялото нещо беше невероятно приключение и за мен, и за тях! Възможността да прекарвам всеки ден с тези деца и да виждам как се развиват и научават нови неща беше нещо невероятно.

Асистент в горско училище Boot-up, Корнуол, Великобритания

Помагах в училището за осигуряване на учебни дейности на открито за уязвими деца от домове. Дейностите включваха готвене, стъкмяване на огън, строене на заслони и много арт проекти.

Учител по изкуства в начални училища, Университет Falmouth, Корнуол, Великобритания

Водих часове по изкуства в английски начални училища за Университета Falmouth като част от схема за насърчаване на повече местни деца да обмислят записване в университет. Уроците включваха изработване на чанти с щампи, създаване на анимации, кукли и театър.

Какво най-много ти харесва в преподаването?

Обичам творческата свобода и игривостта, които ми дава! Не е необходимо да съм сериозна през цялото време и нещата се получават. Харесвам творческото предизвикателство в създаването на интересни и занимателни уроци с ролеви игри.

Мислиш ли, че да си учител е възнаграждаващо?

Не мисля, че има друга работа, която да дава толкова много. От това да накараш едно дете да се засмее до образуването на първото му изречение на английски – всеки ден има с какво да те обогати.

Би ли препоръчала учителската професия?

Предполагам, че зависи от това дали човек обича деца! Не мисля, че е работа за всеки; необходимо е екстра търпение и много енергия, за да поддържаш интереса на децата и да правиш нещата забавни за тях!

Опиши живота си накратко:

Непрестанно приключение! Имах весело детство, изнесох се на 19, за да уча съвременни занаяти в Университета Falmouth (дървообработка, керамика, работа върху текстил, стъкло и метал). Далеч от дома, заобиколена от творци, бях намерила средата си. След като се дипломирах останах в Корнуол и заживях в екологична съвместна общност, където успях да развия много практически умения, построих малка къща с още две жени и намерих верни приятели. След това дойде времето за приключения и се озовах тук, в България, за да изживея най-уникалното приключение, на което бих могла да се надявам. засега мисля да остана в прекрасната ви страна.