Посещението на детски езиков лагер ЛъкиКидс – обучение или забавление

Anglijski

Какво да очакваме ?

Всяко дете иска да е самостоятелно, да порасне и да се превърне в зряла личност с отговорности на възрастен. Всеки ден от своя живот детето прекарва в състояние на имитиране на дейностите на възрастните около него – родители, по-големи приятели, идоли от някоя сфера на изкуството. 

В неговите очи те са супер герои със супер сили и затова си струва да направи усилие да бъде като тях. Детето следва давания му пример от възрастен или връстник, не по думите, а по делата им. 

Някои срещи са поучителни, други – полезни, но със сигурност тези в ЛъкиКидс са необичайни. Ние, професионалистите от детския езиков лагер, можем да гарантираме, че детето посещава едно от най-специалните места за срещи с достойни за следване личности, където обучение и забавление вървят ръка за ръка. 

Всички наши преподаватели и аниматори имат педагогическо образование, което е и ключов фактор в нашата концепция за отглеждане и обучение на деца. Професионалното отношение, подаването на правилен модел за следване, бързите и точни корекции на поведение, се случва неусетно, по време на ежедневното общуване на децата с преподаватели и аниматори. 

Денят се прелива от една дейност в друга – започваме с Време заедно, за да обсъдим тези модели на поведение, да определим задача за следване и завършваме със забава, която награждава това поведение. 

Физическото и умствено натоварване е добре изчислено за възрастта и дори е леко предизвикателно. Ние считаме, че ако липсва предизвикателство, липсва приключенският дух и задоволството от свършеното. 

Преодоляването на множество обучителни предизвикателства, както и изпитания от спортен характер, каляват характера и правят личността по-устойчива на стрес и натоварвания. 

Има ли баланс между обучение и забавление ?

Децата имат едно специално качество – трудно се навиват да правят неща, които си мислят за “неинтересни”, а не могат да спрат нещо, което вече ги е запалило. Ние разбираме тези фини настройки и помагаме на лагерниците да открият какво ги привлича – в коя част се чувстват спокойни и уверени. 

В нашия лагер ЛъкиКидс, ние следваме специална методика за въвеждане на дейността, която потапя детето изцяло в атмосферата на даденото занимание, за да може то да има плавен преход от предишна към следваща дейност. 

Един летен лагер е весело и специално място, където не се очаква да се върши “работа” от тежката артилерия (или с други думи – ние не сме типичното училище). Тук всяка дейност съдържа част обучение и част забавление, в добре балансирани пропорции, до такава степен, че да увлече и малките, и по-големи лагерници. 

Да, езиковото обучение изисква да се положат усилия, за да се научат разнообразни думи, словосъчетания, значения. Когато обаче това се случва в процеса на проекти като: “Създаване на компютърна игра”, “Космически туризъм” или “Теории за произхода на расите”, понятието обучение придобива друг смисъл. 

То се превръща в процес на търсене, намиране, творене, създаване на краен продукт – творба. Става леко и увлекателно, сред приятели, в спокойна и уютна атмосфера, с всички осигурени технологии и пособия, които могат да послужат на детското въображение. 

Най-важният момент в тези обучително забавни моменти е откривателството – детето прави свое собствено откритие, чрез което точно този проект става значим за него. Значимостта е ценната стойност, която детето взима от обучителния процес в ЛъкиКидс

Как точно протича един ден ?

Сутрин ставаме в 6.00ч., правим физ-зарядка навън, една обиколка на сградата и закусваме.

Шегичка! Това не се случва при нас. В ЛъкиКидс всичко е съобразено с комфорта и създаването на приятно добре балансирано ежедневие.

8.15 – 8.45: Късно ставане от сън защото е ….. ваканция! Ами да – спомнете си колко беше приятно, когато имахме ваканция, да си поспиваме и да не бързаме за никъде след ставане. Остава достатъчно време за тоалета и неговото изпълнение. Държим на личната хигиена!

8.45 – 9.30: Следва обилна и разнообразна закуска. Важно е първото хранене за деня да е пълноценно и да става в атмосфера на приятелски разговори и шеги.

9.30 – 9.40: Време заедно: събираме се на специалното си място, децата сядат на пода, в удобна поза, изискваща поддържането на изправена стойка на гърба. Разговаряме коя ценност ще практикуваме през деня, обсъждаме програмата, която предстои. Децата получават важни насоки за протичането на дейностите.

9.40 – 11.00: Това е времето на първия образователен блок по английски език. Събираме се в класните стаи и започваме работата по дадения проект. Правим екипите, разпределяме задачите, нахвърляме план за действие или взимаме граматичния материал. 

11.00 – 11.20: Правим двадесет минутна почивка. Децата похапват вкусни плодове и излизат навън, за да подишат свеж въздух.

11.20 – 12.40: Следва втори учебен блок. Довършваме задачите по проекта за деня. Продължава работата по отбори, проучванията, упражненията, работата върху презентации. Почистваме залата и прибираме използваните материали, прибираме продукта, който сме сътворили, за да го съхраним добре.

12.40 – 13.40: Това е времето за нашия обяд. Всички лагерници се отправят с преподавателя на групата си, към “Льо Бистро” – тук ни сервират тристепенно меню. Всички се храним заедно. 

Обикновено всяко дете има свое място, което е сред връстници и приятели от същата група, със същия преподавател. Но е възможно и ако то желае може да се премести при други деца. 

13.40 – 14.00: Следва почивка и подготовка за планински излет, преход, пейнтбол, екскурзия до историческо място или каране на колела в парка.

От 14.00 – 18.00: Това е времето за активните спортни дейности, където умственото натоварване е заменено от физическо.

18.00 – 19.00: Активности по групи или арт дейности, като йога, готварство, плуване, настолни игри, тае-бо, танци, арт проекти са предвидени в следващия час.

19.00 – 20.00: Това е времето за вечеря, която се състои в същия ресторант на хотела. Децата обикновено са много бързи по време на вечерята, тъй като нямат търпение за следващата дейност – парти.

20.00 – 20.30: Време заедно. Събираме се на същото място, за да проведем отново нашето Време заедно. Това е важен момент от деня, в който децата си правят равносметка.

Тя от своя страна, обикновено включва следните въпроси :

 • Какво са постигнали ? 
 • В какво са успели ? 
 • В какво е необходимо да продължат да работят ? 
 • Кои са техните достойни постъпки, с които дават пример на останалите връстници ?

Те получават стикери за своите добри дела, попълват стикер-картите си. Любимо занимание, както на лагерниците, така и на преподавателите и аниматорите.

20.30 – 22.30: Всички се събираме в най-голямата зала на хотела за парти. Всяко парти е тематично и има за цел да даде поле за изява и да утвърждава екипния дух на отбора. 

22.30: Следва сън. Има и лагерници, които искат партито да продължава, но предвид натоварената ежедневна програма, се налага лягане навреме. 

Денят приключва и идва заслужената почивка. 

Вашето дете, нашият лагерник, е изживял отново един необикновен ден, изпълнен с преодоляни препятствия, приключения и малки големи победи.

Активности, приключения

Всеки лагер, по принцип, включва разнообразни приключенски дейности, които да привлекат малчуганите. 

В ЛъкиКидс всяка минута е приключение. Дори вечерята или обяда, където детето сяда и се храни до англичанин или австралиец, с когото иска да проведе приятелски разговор, изисква опитност и достатъчно смелост.

Активностите са много и създават специфично настроение, носят множество ползи и разбира се приятни преживявания. Детето разполага с възможността да изпробва толкова много нови неща.

Част от тях са следните по вид активности :

 • йога 
 • плуване 
 • готварство 
 • настолни игри 
 • тае-бо или танци и много други 

Разбира се не бива да пропуска чудесните екскурзии до интересни природни или исторически забележителности в региона на град Банско. Още един вид обучение, чрез забавление и правене. Детето учи историята на своя народ, чрез пътуване, открития на исторически факти и интересни места.

Силно предизвикателство за лагерниците са игрите на пейнтбол в планината, където всеки участник става истински боец и трябва да покаже съобразителност, бързина, издръжливост и стратегическо мислене.

Конната езда не е елементарно физическо упражнение. Тя е докосване до чудния свят на едни от най-благородните животни – конете. Децата прекарват по един ден седмично, сряда, в тяхното царство, като се любуват на изяществото и красотата им. 

Тук те се учат на следните неща :

 • да бъдат търпеливи. 
 • да се грижат за тях. 
 • да ги яздят с внимание и повишена бдителност.
 • да пазят равновесие. 
 • да не стоят зад кон. 
 • да им подават парче ябълка или морков без да се притесняват. 

Уважението и обичта към конете е вид емпатия, която е естественото начало на една екологична култура. 

Морал, ценности

Системата от ценности в ЛъкиКидс е добре подбрана и изпробвано работеща. Децата пристигат в лагера, често без тези познания, тъй като такъв предмет не се преподава в училище. 

В лагера, ние работим с повече от петдесет ценности, чиито имена децата научават чрез истории от истинския живот или чрез приказки. За някои от тях, те дори не са чували. Сега и тук те се запознават с тях и дори имат възможност да ги практикуват.

Безкористност, достойнство, търпение, постоянство, любов, свобода, отговорност, честност, откритост, справедливост, взаимопомощ, искреност. Това е само една част от списъка от добродетели, които обясняваме и практикуваме.

Изграждаме заедно дървото на ценностите, което веднъж засадено, пораства и дава невероятни плодове. Вие като родители, можете да наблюдавате растежа му и да насърчавате своето дете да поддържа грижливо своите ценности. 

Изкуство

Изкуството е част от методиката при преподаване. Децата учат чрез красота и естетика. Форми, цветове и сюжети са много благодатен материал за обучение.

Децата имат занимания, посветени на определени творци, например – Пикасо. Така те не само се запознават с определен художник, с неговата работа и творчество, но учат думи, понятия и термини на дадена тематика. 

Посланията на изкуството са силни. Ученето през изкуство развива сетивата и въображението, събужда творческата енергия. 

Понякога децата искат да имат ясно поставени границисега се забавлявам, сега уча! Те очакват това от възрастните. Ето защо не могат да се откъснат от магическия свят на ЛъкиКидс, в който умело сме преплели тези две дейности. Свят, който поднася на вашето дете познания и забавления в една цялостна и отлично балансирана програма.

колички в Bebsоколички в Bebsо