Банско

Банско

Град Банско

Община Банско – водеща и в Благоевградско, и в страната

Община Банско е една от 14-те в област Благоевград, шеста по площ и с население, наброяващо малко над 13 000 души (по данни от последното преброяване през 2011 г.).

Планините около Банско | LuckyKids

Релефът на територията на общината е разнообразен със своите равнинни, хълмисти и планински части. Общината обхваща градовете Банско и Добринище, както и шест села – Гостун, Места, Кремен, Филипово, Осеново и Обидим.

Община Банско е гранична за Благоевградския регион в съседство с общините Велинград, Гърмен, Гоце Делчев, Сандански, Кресна, Белица и Разлог.

Развитието на целогодишен туризъм и големите инвестиции от бизнеса извежда град Банско на едно от първите места в региона по икономически показатели.

Банско и еврофондовете

Местната администрация е много активна в усвояването на средства от европейските фондове – показател, който я нарежда сред водещите в страната. При средно 565 лв. на човек от спечелени европроекти у нас, в Банско сумата е 2475 лв.

Проектите, спечелени на Община Банско, са в различни сфери – енергийна ефективност на читалища; пътни ремонти и благоустройство; осигуряване на топъл обяд за бедни; грижа от лични асистенти и домашни помощници за хора с увреждания и др.

От големите спечелени проекти на Община Банско могат да се споменат затварянето и рекултивацията на старото депо за отпадъци за 1 819 000 лева; подкрепа на туристическите атракции за над 2 400 000 лева; ремонт на общински пътища за 4 милиона лева; изграждане на нова канализация в града за близо 90 милиона лева.

Банско заема водещи позиции в региона и по друг показател – осигуряване на улеснения за гражданите и фирмите чрез предоставяне на електронни услуги. По интернет могат да се проверяват и плащат дължимите местни данъци и такси; да се заявява издаване на справки и удостоверения (за наследници, акт за раждане и др.); да се записва час за приемния ден на кмета и заместник-кметовете; да се подават сигнали, предложения и т.н.

Карта на Банско за улеснение на туристите

Банско е търсена туристическа дестинация. Самостоятелно или в организирани групи градът целогодишно е посещаван от хиляди българи и чужденци, чийто престой е с различна продължителност – само за уикенда, за 7 или 14 дни, а понякога и повече в зависимост от свободното време или продължителността на отпуска.

Карта на Банско | LuckyKids

Туризмът в Банско се разраства бързо, което се дължи на предлагането на нови и нови атракции и услуги. По данни от 2017 г. за периода 2009 – 2015 г. легловата база се е увеличила повече от два пъти – от 7 000 на повече от 16 000, а приходите от нощувки са нараснали от 16 милиона на 29 милиона лева.

В резултат от тази възходяща тенденция общинската управа работи в посока въвеждане на всевъзможни облекчения и удобства за туристите. Значимо улеснение в тази връзка е разнообразната справочна информация, качена на електронната карта на Банско, която е от изключителна полза за гостите на града.

При търсене в интернет потребителите могат да открият основно карти на Банско, които дават указания за улици, адреси и различни маршрути. Освен това е обърнато специално внимание на информацията, свързана с ежедневните потребности на туристите.

Чрез електронната карта на Банско туристът може да се ориентира например за местоположението на: банкомати, бензиностанции, полицейски камери, заведения, магазини, спортни площадки и др., както и за различни видове услуги (напр. транспортни).

Банско разполага също така със сателитна карта, както и с глобална такава, която показва как може да се стигне до града. Информацията включва самолетни полети и връзки; указания за пътища и разстояния при пътуване с автобус и лек автомобил от София и други големи градове в страната или чужбина (Истанбул, Солун, Белград, Скопие, Букурещ).

Туристическите маршрути са отделна категория в електронната карта на Банско; която включва националните туристически обекти в града и региона (музеи, църквата „Св.Троица“ и др.), както и пешеходни маршрути с отбелязани хижи, езера, водопади, върхове и т.н.

Картите за абонамент дават големи предимства

Уикенд туризмът и посещенията за по няколко дни са широкоразпространени в Банско. Особено през зимния сезон в почивните дни дотук „отскачат“ да покарат ски не само българи, но и много любители на зимните спортове от съседни държави.

За по няколко дни многобройна публика привличат и различните фестивали – например Международният джаз фестивал, оперният, на балканската музика и кухня и др.

Огромната част от туристическите посещения обаче (самостоятелни, фамилни или групови) са за по-дълги периоди – на практика хората прекарват в Банско целия си отпуск, което е практика както през лятото, така и през зимата.

Това е и причината в Банско да се издават карти буквално за всичко – за посещения на атракции и забележителности, за ползване на съоръжения и т.н. Абонаментът винаги е предимство, защото гарантира услугата, спестява чакането на опашки и не на последно място, излиза по-евтино.

Водна пързалка в Банско | LuckyKids

За повечето туристи се предлагат редица отстъпки – например за 400-метровата лятна водна пързалка, която е най-дългата на континента, има пакети за 6 и 9 спускания, които могат да се ползват и от групи (с между 3 и 6 или между 6 и 9 участници).

Особено популярните лифт карти са с отстъпки от цената според възрастта – за деца до 7 години, за ученици между 7 и 12 години, за студенти.

Картите са за влек или кабинков лифт и могат да се ползват в различни периоди, включително и за целия сезон. Например специалната карта Банско – Туенти е за 20 дни, които не е задължително да бъдат последователни.

Друга популярна практика са фамилните карти – за семейства с двама родители и едно дете до семейства с двама родители и пет деца до 16-годишна възраст.

За гарантирани зрителски места се издават карти за различните фестивали.

Банско – забавления безкрай през всички сезони

Като добре развит туристически център, Банско предлага на гостите на града многобройни развлечения и през топлите, и през студените месеци на годината.

През лятото туристите могат да се развличат с различни спортове. Има площадки и игрища за баскетбол, волейбол, тенис, голф, а обособените детски кътове към тях ги правят подходящи за семейства с деца.

Спорт и развлечения в Банско | LuckyKids

Атрактивни са пикниците с исторически възстановки и/или фолклорна програма, риболовът, ловът в живописни местности.

Предлагат се и интересни екскурзии до Рупите, Рилския манастир, Роженския манастир, Парка за танцуващи мечки, Историко-археологическия и архитектурно-художествен резерват Мелник и множество други исторически и архитектурни забележителности и природни феномени.

Наред с това гостите на Банско могат да се възползват от предложенията за еднодневна или двудневна екскурзия до Драма или Кавала в Гърция, като съчетаят почивката на планина с разпускане на морето.

Банско предлага и множество възможности „за повече адреналин“ – планинско колоездене с осигурени велосипеди и екипировка, конна езда, офроуд, бъги и АТВ, скално катерене, каньонинг, рафтинг по реките Струма и Места и много други.

Разбира се, участниците сами избират степента на трудност. Туровете с АТВ например могат да бъдат както с ниска или средна трудност и предимно за забавление, така и продължително изпитание за майсторско каране.

Зимният сезон в Банско започва в началото на декември, но официалното му откриване е към средата на месеца. Официалният старт на сезона е атрактивно събитие, което се провежда в присъствието на международни величия в ски спортовете и включва различни състезания и игри с множество изненади и награди, най-голямата от които е луксозен лек автомобил. През целия ден до късно през нощта празничната атмосфера се поддържа с много музика и танци.

Естествените климатични условия, както и наличието на 230 оръдия за изкуствен сняг позволяват зимният сезон да продължи 5 месеца, до април. Освен лифтовете и влековете, има живописен 16-километров ски път от Банско до най-голямата писта, който е осветен и е подходящ за скиори и сноубордисти със средни умения.

Ски писти и лифтове

Ски центърът в Банско е добре поддържан и отговаря на световните стандарти, затова не е случайно, че тук се провеждат световни първенства по ски спортове и сноуборд. В същото време пистите, които са с обща дължина 75 километра, са подходящи не само за спортисти (25 % от пистите), но и за начинаещи (35 %) и средно напреднали в зимните спортове (40 %).

Зимни спортове в Банско | LuckyKids

Трасетата са изградени по такъв начин, че позволяват промяна в динамиката на каране и спускане – налице са множество разклонения, които позволяват включване към писти с различен наклон и степен на трудност. Разбира се, всяка писта има свои особености, така че изборът остава на самите скиори и сноубордисти.

На практика в различните си части пистите могат да се използват и от начинаещи, и за тренировка на спортисти (например Юлен и Тодорка). Категорично изключение от това правило е Томба – най-трудната писта, която е подходяща само за професионалисти.

Ски пистите се обслужват от лифтове и влекове, като влековете са тип детски и „котва“, а лифтовете са седалкови (2-, 4- и 6-местни) и кабинков (8-местен).

В Банско туристите могат да ползват карта за кабинковия лифт, който обслужва всички писти. Трасето му е 6233 м, което го прави втори по дължина у нас, а капацитетът му е да превозва 2000 души/час. Началната точка на лифта е Банско, минава през Чалин валог и без прекачване за 25 минути стига до Бъндеришка поляна.

Шест- и четириместните седалкови лифтове обслужват пистите Бъндерица Тодорка и Плато 1 и 2; четириместни са лифтовете за Чалин валог 1 и 2; двуседалков е лифтът за Църна могила.

Влековете, чиято обща дължина е 26 километра, са на пистите Чалин валог 1 и 2, Стара котва (тип „котва“) Юлен (включително и детски).

Направи запитване