bansko

Община Банско – водеща и в Благоевградско, и в страната

bansko

Община Банско е една от 14-те в Област Благоевград и е шеста по площ, при преброяването през 2011 населението е наброявало малко над 13 000 души.

Релефът в общината е различен – има и равнини части, и хълмисти, и планински, които обхващат Пирин.
На територията на община Банско са градовете Банско и  Добринище, и шест села – Гостун, с. Места, Кремен, Филипово, Осеново и Обидим.

Община Банско е гранична за Благоевградския регион – съседна е с Велинградската община, която е към Пазарджишко.
Останалите „съседи“  са общините, Гърмен, Гоце Делчев, Сандански, Кресна, Белица и Разлог.

Силното развитие на целогодишен туризъм и влагането на много инвестиции от бизнеса извежда град Банско на първите места в региона по икономическите показатели.

Банско и еврофондовете

Самата местна администрация също е много активна в усвояването на средства от евро фондовете и дори е от водещите в страната.
При средно 565 лева на човек от спечелени евро проекти у нас, в Банско сумата е 2475 лева.

Спечелените проекти на Община Банско са от различни сфери – енергийна ефективност на читалища, пътни ремонти и благоустройство, топъл обяд за бедни, грижи за хора с увреждания от лични асистенти и домашни помощници и т.н.

От големите спечелени проекти на Община Банско могат да се споменат затварянето на старото сметище и рекултивация за 1 819 000 лева; подкрепа на туристическите атракции за над 2 400 000 лева, 4 милиона за ремонт на общински пътища, близо 90 милиона лева за нова канализация в града.

Банско е най-напред  в региона  и с улесненията за хората и фирмите чрез електронни услуги: по Интернет могат да се проверяват дължими местни данъци, санкции, да се заявяват различни справки и удостоверения за наследници, акт за раждане, записване в приеман ден на кмет и зам.-кметове, да се подават сигнали, предложения и т.н.

Bansko lift map

Карта на Банско за улеснение на туристите

Банско е много търсена туристическа дестинация.
Тук целогодишно идват и българи, и чужденци, и самостоятелно, и на групи, за уикенд, за седмица, за две – всеки според отпуската и свободното си време.

Във всеки случай туризмът в Банско се разраства бързо, тъй като се предлагат нови и нови атракции и услуги.
Миналата година излезе обобщена информация, че от 2009 до 2015 година легловата база се е увеличила от 7 хиляди легла до над 16 000 и местата за настаняване са пълни.
Приходите от нощувки път нараснали от 16 милиона лева на 29 милиона.

Всичко това кара домакините да въвеждат всевъзможни улеснения за туристите.
Част от тези улеснения е качването на много 
справочна информация на електронна карта на Банско.
Вероятно вече всичко, за което може да се сети човек по време на почивката си, е качено на такива карти.

Разбира се, когато се потърси карта на Банско, основно излизат карти с улици и адреси, плюс различни маршрути.
Освен това обаче е обърнато специално внимание на всекидневните потребности на туристите, които могат да се появят очаквано или неочаквано.

По електронна карта на Банско туристът може да се ориентира например за банкомати в града, бензиностанции, полицейски камери, заведения, магазини, спортни площадки.

По карта на Банско може също така да се намерят различни видове услуги – например транспортни, има и сателитна карта на Банско.

Естествено, има и глобална карта – как да се стигне до тук със самолетни полети и връзки.
Указани са пътища и разстояния за пътуване с автобус и лека кола от София, Истанбул, Солун, Белград, Скопие, Букурещ, от по-големите градове у нас.

Туристическите маршрути са отделна категория в електронната карта на Банско, включени са и националните туристически обекти в града и района – музеи  и църквата „Св.Троица“.
По пешеходните маршрути в електронната карта на Банско са отбелязани хижи, езера, водопади, върхове и т.н.

В Банско карти за абонамент дават големи предимства

В Банско безспорно има уикенд туризъм или посещения за по няколко дни.
Особено през зимния сезон до тук през почивните дни в седмицата „отскачат“ да покарат ски както много българи, така и чужденци от съседните държави.

За по няколко дни многобройна публика привличат различните фестивали – например международният джаз фестивал, оперният, на Балканската музика и кухня, и т.н.

Огромната част от туристите обаче – самостоятелни, семейства, групи, са за по-дълги периоди, на практика карат в Банско цялата си отпуска.
Това важи и за лятото, и за зимата.

Bansko Lift

Ето защо в Банско карти се издават за всичко – и за атракции и забележителности, за ползване на съоръжения, и през лятото, и през зимата.
Абонаментът винаги е предимство – гарантира услугата, спестява чакането на опашки, излиза по-евтино.

При повече участници се предлагат ред отстъпки.
Например за 400-метровата лятна водна пързалка, която е най-дългата на континента,   има пакети от 6 и 9 спускания.
Те могат да се ползват от групи – между 3 и 6 и между 6 и 9 участника.

Пакетите излизат много по-евтино, което е подходящо за групи деца като например от ЛъкиКидс – международният детски лагер в Банско с обучение по английски език.

В Банско карти за лифт абонамент се издават и според възрастта – има за ученици между 7 и 12 години, за студенти, за деца до 7 години.
Ползването е за различни периоди на влек, кабина, има специална карти 
„Банско – Туенти“, които важат за 20 дни, без да е задължително да са последователни.

Отделно карти в Банско се издават и за целия сезон.
Друга практика е карти в Банско да се издават фамилно – от семейства с двама родители и едно дете, до семейство с двама родители и пет деца до 16 години.
Съществува също така практика в Банско карти да се издават и по време на фестивалите – за гарантирани зрителски места.

bansko paintball

Банско – забавления безкрай през всички сезони

Като силно развит туристически център, Банско предлага на гостите на града многобройни развлечения и през топлите, и през студените месеци на годината.

През лятото туристите могат да се развличат с различни спортове.
Има площадки и игрища за баскетбол, волейбол, тенис, голф, към които са обособени детски кътове, за да могат да ходят семейства с деца.

Атрактивни са пикниците с исторически възстановки и фолклорна програма; риболовът и ловът в изключително живописни местности.

Предлагат се и интересни екскурзии до Рупите, Рилския манастир, Роженския, резервата за танцуващи мечки, Мелник и други исторически, архитектурни или природни феномени.

Освен това гостите на Банско могат да се възползват и от предложенията за екскурзия за ден или два до Драма или Кавала в Гърция и да съчетаят релакса в планината с разпускане на море.

От тук нататък започват възможностите „за повече адреналин“.
Банско предлага планинско колоездене, с осигуряване на велосипеди и всичко необходимо, конна езда, офф роуд, бъги и ATV, скално катерене, каньонинг, рафтинг по Струма и Места, и други.

Разбира се, участниците избират степента на трудност.
ATV туровете например могат да бъдат с ниска трудност и най-вече забавление,  може да са със средна трудност сред живописни местности, а могат и да са продължително изпитание на майсторско каране.

Зимният сезон в Банско започва в началото на декември, като официалното му откриване е към средата на месеца.
Официалният старт е доста атрактивен – в присъствието на международни величия в ски спортовете, състезания и игри, при което се печели автомобил, много музика и танци през целия ден и до късно през нощта.

Климатичните условия и  оръдията за изкуствен сняг – общо 230, позволяват зимният сезон да продължи 5 месеца – до април.
Освен лифтовете и влековете, има живописен 16-километров 
ски път от Банско до най-голямата писта.
Той е осветен и е подходящ за скиори и сноубордисти със средни умения.

Ски писти и лифтове

Ски комплексът в Банско е изключително професионално направен и поддържан.
Затова не е случайно, че тук се провеждат и са запланувани за следващите години да се провеждат, световни първенства – и по ски спортове, и по сноуборд.

В същото време комплексът е подходящ не само за спортисти, но и за начинаещи, и за средно напреднали със ските и сноуборда.
От 75-те километра писти, 35% са за начинаещи, 40% са за средно ниво, за напредналите са 25 на сто от пистите.

bansko ski

Трасетата са така изградени, че може при спусканията динамиката да се комбинира чрез включвания към различни писти и разнообразни разклонения.
Разбира се, всяка писта си има свои характеристики и изборът е на скиорите, и сноубордистите.

На практика една писта в различните й части може да се използва и от начинаещи, и за тренировки на спортисти, като е на Юлен и Тодорка, например.
Категорично изключение прави Томба – тя е най-трудна и е само за професионалисти.

Ски пистите се обслужват от лифтове и влекове, като влековете са тип детски и котва, а лифтовете са седалкови – 2, 4 и 6-местни, както и  кабинков лифт, който е с 8 места.

В Банско карти могат да се вземат за кабинковия лифт, пътуването с който е приятно и през зимата, и през лятото – гледките са невероятно красиви. 
Кабинковият лифт е дълъг 6233 метра – втори по дължина у нас.
Той тръгва от Банско, минава междинно през 
Чалин Валог без прекачване и за 25 минути стига до Бъндеришка поляна.
Може да прекарва по 2000 души на час, обслужва всички писти.

Шест и четириместни лифтове обслужват  Бъндерица Тодорка, Плато 1 и 2.
Четириместни са лифтовете за Чалин Валог 1 и 2.
Двуседалков е лифтът за Църна Могила.
Влек тип котва е за Стара котва, детски влек има за Юлен.
Влек има и на пистите Чалин Валог 1 и 2.
Общата дължина на лифтовете е 26 километра.

ЛЕТЕН ЛАГЕР 2024 0т 16-ти Юни до 7-ми Септември
Всекидневни активности в планината Преподаватели с роден английски език 4 часа дневно интерактивно обучение по английски език