От Международен езиков лагер Лъки Кидс знаем колко важни за развитието на децата са забавленията и активностите на открито.

Затова в програмата ни, наред с ефективното обучение по английски сме включили и широка гама от вълнуващи активности, сред които е конната езда за деца.

Конна езда за деца

Какво представлява конната езда?

Определението, с което най-често се описва този атрактивен спорт е “изкуството да яздиш кон”. За нас обаче конната езда е нещо много повече.

Тя е създаване на силна връзка между кон и ездач, която възпитава доверие и любов към животните. Освен това, ездата учи децата на търпение, постоянство, емпатия, грижа към другите и съпричастност.

За каква възраст е подходяща ездата?

Уроците по конна езда и разходките с коне са подходящи както за децата на 5 години, така и за малчугани на 13+ години. Разбира се, продължителността и сложността на ездата зависи както от възрастта на децата, така и от опита и физическата им подготовка.

Малчуганите, които не могат да яздят започват с основните стъпки в конната езда, а децата, които имат опит, могат да се научат на по-сложни техники за управление на коня.

Как и кога се провежда ездата по време на лагера?

Ездата, в която лагерниците от детски лагер с конна езда Лъки Кидс могат да участват, се провежда в предварително определени дни, включени в програмата на лагера.

Уроците по езда, както и разходката с коне са с продължителност от 40 минути, а мястото на провеждане е Анимационен парк “Не се отказвай” в Добринище.

Преди началото на ездата децата се разделят на групи по 6 до 8 деца, като за тяхната безопасност се грижат 4 – 6 инструктори с богат опит в конната езда.

За малчуганите, които участват в тази спортна активност, има организиран транспорт (микробуси) до и от конната база, предоставени от апартхотел Лъки Банско.

Екипировка за конна езда

Организаторите на тази спортна активност предоставят основните задължителни елементи от екипировката за езда, сред които най-важна е каската.

Въпреки това е добре детето да има в багажа си удобни обувки и панталони, с които да се чувства удобно и комфортно на седлото на коня.

Не е излишно да носи и шапка и слънцезащитен крем с висок UV фактор, тъй като конната база е в планината, а там през лятото слънцето може да е и опасно.

Безопасност

Конната база, с която работим е сред утвърдените в Югозападна България и разполага с изключително опитни инструктори, които не изпускат децата от поглед дори за секунда.

Преди началото на ездата организаторите провеждат инструктаж, по време на който обясняват на децата както правилата за безопасност, така и как да се държат, когато са върху гърба на коня.

По време на разходката с коне, инструкторите вървят или яздят редом с децата и са готови да реагират във всеки един момент.

Конна езда за деца

Ползи от конната езда за децата

Конната езда е не само вълнуващо преживяване, което предлага много забавления и приключения, но носи много ползи за развитието на децата.

Основните ползи от ездата са следните:

  • Повишава физическата им активност;
  • Подобрява стойката и укрепва мускулатурата;
  • Учи ги на отговорност и толерантност;
  • Подобрява социалните им умения;
  • Повишава самочувствието и увереността им;
  • Намалява нивата на стрес и тревожност;
  • Развива умения като емпатия, грижа и работа в екип;
  • Учи ги на любов към животните и природата.

Наред с всички тези ползи, конната езда за деца е и изключително забавна и трудно ще откриете дете, дори и най-срамежливото, което да не иска да погали кон или да не иска да го възседне.

Често задавани въпроси

Задължително ли е детето да язди кон?

Въпреки, че изключително рядко се случва по време на лагерните смени в Лъки Кидс дете да откаже да възседне конче, ако вашето дете изпитва страх и не се чувства готово, може да откаже разходката в планината и се забавлява с другите активности, които от конната база предлагат.

Каква е продължителността на конната езда?

В програмата на нашия езиков лагер тази организирана активност на открито е с продължителност 30 минути.

Напълно безопасно ли е за децата?

По време на разходката с коне децата са придружени от опитни инструктори и са оборудвани с каски за езда. Освен това, конете, които се използват за разходка са специално подбрани за работа с деца.