Преходите в планината са сред любимите активности на открито както на децата, така и на преподавателите от Международен езиков лагер Лъки Кидс.

Какво представляват планинските преходи за деца?

Това са пешеходни разходки по избрани планински маршрути. Te имат за цел да запознаят малчуганите с природата, да ги научат да уважават планината и да ги стимулират да водят здравословен начин на живот.

Планински преходи за деца

За каква възраст са подходящи преходите?

Преходите, които организираме от детски лагер LuckyKids са подходящи за деца на всяка възраст. Причината е, че нивото им на трудност и продължителност са съобразени както с физическата подготовка на малките участници, така и с възрастта им.

За по-малките лагерници планинските преходи са по-кратки и по екопътеки без денивелация. За по-големите деца маршрутите са малко по-дълги, а трудността е ниска до средна.

Как и кога се провеждат планинските преходи за деца по време на лагера?

Тъй като сме наясно колко много обичат децата разходките и забавленията сред природата, от езиков лагер Лъки Кидс провеждаме планински преходи поне веднъж седмично по време на лагерната смяна.

Маршрутите са специално подбрани според възможностите на групата, като тези, които най-много допадат на децата са няколко:

  • Преход с начална точка хижа Вихрен и крайна езерото Окото (Бъндеришки циркус);
  • Планински преход с начална точка Бъндеришка поляна и крайна хижа Бъндерица.

И двата прехода са леки и много приятни, а разстоянието, което малките трябва преминат пеш, е не повече от километър.

По време на преходите се правят чести почивки както с образователна цел, така и за да могат децата да се насладят на красотата на природата на планината.

За да улесним още повече нашите лагерници, те се извозват с лицензирани микробуси на апартхотел Лъки Банско до началната точка на всеки от планинските преходи.

Екипировка за планинските преходи

Разходката в планината изисква подходяща екипировка. Затова преди началото на преходите лагерниците е добре да са оборудвани поне с базовата екипировка за планински преход.

Тази препоръчителна екипировка включва:

  • Удобни обувки за планина;
  • Тънко водо- и ветроустойчиво яке;
  • Малка удобна раница;
  • Шапка и слънчеви очила.

Освен това, в раницата си трябва да носят бутилка минерална вода, малко храна и крем с висок UV фактор. Препоръчваме да носят и допълнителен чифт чорапи и тънък пуловер.

Безопасност

По време на планинските преходи децата са водени от опитен планински водач и един придружаващ преподавател/аниматор на всеки 5 деца.

Децата се придружават и от медицинско лице и преди началото на прехода преминават през задължителен инструктаж за правилата за поведение и безопасност в планината.

Планински преходи за деца

Ползи от планинските преходи за деца

Преходите в планината носят редица ползи за развитието на децата, но основните сред тях са няколко.

Насърчават децата да тестват своите граници

По време на преходите малките се научават да преодоляват страховете си от непознатото. С всеки преминат склон, с всяко преминаване по нов планински път или екопътека те се научават, че могат да се справят с различни предизвикателства.

Развиват когнитивните им умения

Времето, прекарано сред природата и запознаването с флората и фауната на планината дава възможност на малките да мислят критично и да използват собствените си възприятия.

Освен това, преходите възпитават любов към природата и развиват уменията на малчуганите за ориентиране и самостоятелност.

Развиват сетивните им способности

Начина, по който децата се запознават със света започва с ангажирането на техните сетива. Още от раждането си, те изследват света около себе си чрез звуци, цветове, миризми, текстури и усещания. Правейки това, малките развиват синапсите в мозъка си, които са отговорни за мисленето.

Планинските преходи за деца са отличен начин за ново сензорно ангажиране, което може да им помогне не само да подобрят уменията си за учене, но и да подпомогне двигателното и езиковото им развитие.

Подобряват способността за вземане на решения

Справянето с някакъв проблем, който се нуждае от решение изисква логика, разум, творчество и други когнитивни умения, които се развиват и подобряват чрез опит.

Времето, прекарано сред природата предоставя възможност на лагерниците да развият тези умения, да станат по-уверени и да могат сами да взимат решения.

Намаляват стреса и подобряват настроението

Комбинацията на активно движение, слънчева светлина, чист въздух и красива природа е страхотна “рецепта” за добро настроение.

Казано иначе, пешеходният туризъм не само е страхотно физическо упражнение, но и спомага за намаляването на стреса и безпокойството и стимулира децата да се забавляват от сърце.

Често задавани въпроси

Как планинските преходи помагат на децата?

По време на преходите в планината децата се запознават с природата, учат се да я уважават и как да се справят, ако попаднат в необичайни ситуации.

Плюс това, докато изминават заедно маршрута, малките се учат на отговорност, съпричастност, да работят като екип и не на последно място създават нови приятелства.

Какво да сложа в куфара на детето за преход в планината?

От езиков детски лагер Лъки Кидс сме подготвили пълен списък с дрехи и принадлежности, която трябва да съдържа багажа на детето. Ще откриете списъка на страниците на нашия сайт.

Безопасни ли са преходите с деца на планина?

Разбира се. Всеки един маршрут, който сме подбрали е проверен и напълно безопасен за децата. Освен това лагерниците са придружени от водач, преподаватели/аниматори и медицинско лице.