Как да преодолеем първоначалния стрес на детето при влизането му в LuckyKids?

Дете се катери на въже | Lucky Kids
2018-03-12

Английският летен лагер LuckyKids показва как лагерниците и персоналът се забавляват по всяко време в снимки и онлайн, което отговаря на истината. Все пак има признак на лека тревожност в началото, което е естествена реакция спрямо новото приключение и няколкоседмично отделяне от семейството.

Всички деца изпитват смесица от вълнение и нервност, когато дойде време за летния лагер. За повечето хора вълнението надделява над нервите, но някои деца развиват тревожност, която е достатъчно сериозна, за да попречи на това, което би трябвало да бъде едно забавно и образователно преживяване.

Летните лагери развиват много умения, полезни за бъдещия успех: устойчивост, самоувереност и социална приспособимост. Преживяването в лагера се състои в това да си далеч от дома и сред връстници — може да помогне на децата да развият социални умения, да се отделят по здравословен начин от родителите си и да развият независимост. Лагерните занимания могат да им помогнат да изградят увереност, като демонстрират майсторство. Децата често са готови за летен лагер далеч от семейството, въпреки че готовността варира в зависимост от възрастта, опита и темперамента.

Подгответе Вашето дете за летен лагер

Много зависи от Вашето дете и от начина, по който го подготвяте. Ключът към това да помогнете на детето си да преодолее притеснението преди лагера е то да осъзнае чувствата си и да му се предоставят инструменти, които да му помогнат да ги успокоят.

Деца свирят по време на караоке | Lucky Kids

Ето някои съвети:

1) Оставете детето си да усети чувство на собственост върху преживяното. Включете го в избора на летния лагер и сесия; запознайте го със обстановката на лагера и му обяснете относно лагерните занимания, за да може да си създаде очаквания.

2) Помогнете на детето си да се развълнува от лагера: заведете го на пазар за нови дрехи и оборудване (ако е необходимо) и насочете вниманието му върху забавните неща за лагера, които може да разисква предварително.

3) Избягвайте да се фокусирате върху това, което тревожи децата. Вместо да задавате подвеждащи въпроси като: Притесняваш ли се да яздиш? Задавайте отворени въпроси като: Какво мислиш за конете?

4) Не омаловажавайте безпокойствата и не предлагайте повърхностни уверения. „Няма от какво да се притесняваш!“ или „Всички обичат да ходят на лагер!“ всъщност може да обезкуражи детето ви. Вместо това покажете, че имате съпричастност и признавате загрижеността им.

5) Фокусирайте се върху конкретни детайли в разговорите, водени до и по време на летния лагер.Избягвайте абстрактни въпроси, като например какво е да си далеч от дома и семейството ти да не е наоколо както обикновено са свикнали, като например по време на хранене.

6) Помислете за собствения си образователен опит далеч от дома и споделете положителните му аспекти с детето си. Покажете, че сте готови да говорите за новите неща, които ще правят, независимо дали това е ядене на нова храна, готвене, говорене на английски език по всяко време, разбирането с други деца, научаването на нови спортове.

7) Провеждайте „репетиции“. По-кратък престой или преспиване у баба ще помогне на детето да свикне по-лесно да е далече от дома, когато дойде времето за това.

8) Не задържайте, когато казвате „довиждане“, бъдете краткословни, тъй като забавянето просто предизвиква по-смесени чувства.

9) Обяснете, че общуването е лесно и достъпно: Очертайте графика за телефонни обаждания или разговори, тъй като те са част от рутината на лагера и се уверете, че детето ви разбира колко лесно ще бъде.

10) Поставете цели за тези разговори, така че детето Ви да се съсредоточи върху начина, по който се адаптира, а не върху това, доколко иска да се прибере вкъщи.

11) Опитайте се да не издавате собствената си тревога; детето Ви може да долови чувствата ви, дори и ако всъщност не ги изразите. Това, което искате да споделите, е увереността във Вашето дете и в преживяването в летния лагер.

12) Помогнете на детето си да формулира реалистични, целенасочени планове за създаване на приятелства и настаняване. Чувството, че тези планове се изпълняват, може да даде на детето ви усещане за успех и да не обръща внимание на безпокойството си.

ВИЕ (родителите) подготвени ли сте детето Ви да отиде на летен лагер?

За родителите, които се притесняват да изпратят децата си в летния лагер на LuckyKids: не забравяйте, че има екип от професионалисти и съветници, които са поели ангажимент да помагат на детето Ви през цялото време, дори през нощта.

Усмивки в Рилски манастир | Lucky Kids

Летният лагер е уникална ситуация, в която Вашето дете се общува с голяма общност от връстници и се научава как да взаимодейства в обществото в по-малко структурирана среда в сравнение с тази в училище.

Това е времето активно да вземат решения за себе си и да развият чувство за самоувереност. Макар че може да сте загрижени и да искате да се намесите, Вашата подкрепа ще даде на Вашето дете възможност да поеме контрола върху преживяването.

Кога трябва да се притеснявате, че притеснението на детето преди летния езиков лагер е проблематична? Може да сте загрижени, ако проявят физически симптоми на страх, студени или хладни ръце, свиване на стомаха, отпадналост, главоболие или гадене.

Прекомерното плакане или нежеланието да говори и криенето са също признаци, че се случва нещо извън обичайното. Детето може да има кошмари за раздяла или да задава въпроси като: „Ами ако нещо се случи с вас или мен, когато съм далеч?“ Ако реакцията на детето е толкова сериозна, че тя пречи на нормалния живот, може би то просто не е готово за това преживяване.

Какво правим като персонал, ако дете или родител изпитва прекомерна тревожност?

Някои деца идват в езиковия лагер и са много уплашени или разтревожени от отдалечаването от родителите си или детегледачките за първи път. Това може да се приеме за нормално, ако буквално за първи път са разделени от тях.

Дете се катери на въже | Lucky Kids

Най-добре е първо да ги подготвите (вж. точка 7 по-горе). Или пък в някои случаи им идва в повече да се срещнат с толкова нови хора в един ден.

Всички деца са различни, а някои не показват истинските си чувства и дори родителят може да не забележи предварително вътрешния им стрес. Но ако едно дете проявява признаци на стрес, плач или треперене, ние му даваме допълнителна подкрепа; дори сме осигурили един единствен съветник на дете преди това.

В повечето случаи децата за кратко време свикват да бъдат далеч от дома и привикват с живота в езиковия лагер доста бързо. Децата се приспособяват по-бързо от възрастните и им отнема само ден или два, за да се установят.

А родителите?

Родителите също могат да бъдат много загрижени, родители, които се притесняват прекалено се обаждат твърде начесто или да се появяват твърде често, за да проверят дали детето или децата са добре. Наистина няма нужда да правите това. В детски летен лагер LuckyKids децата говорят всеки ден с родителите си по телефона или ако родителите са отседнали в хотела, така или иначе могат да се виждат всеки ден.

Деца правят къща за птици на открито | Lucky Kids

Ако родителят е твърде притеснен, се опитваме да го уверим, че всичко е наред; родителите, които покровителстват прекалено децата си, могат да имат негативно въздействие върху детето, тъй като децата могат да го разберат като „може би родителите ми се притесняват основателно“ и тогава детето започва да се притеснява.

Родителите също започват да се успокояват след един или два дни и след това започват да се наслаждават на тишината и спокойствието си. На родителите се дава телефонният номер на управителите на летния езиков лагер в случай на спешни случаи. Децата получават своите мобилни телефони всяка вечер, така че няма нужда нито детето, нито от родителят да се притесняват. Ако родител, който обмисля да прати детето си на лагер, би искал да обсъди нещо преди да резервира лагера, той винаги може да се обади предварително или да изпрати имейл; винаги сме готови да помогнем.

Написано от Нийл Уотърс

координатор по английски език

 

LK-article-end-image