Как да преодолеем първоначалния стрес на детето при влизането му в LuckyKids?

Дете се катери на въже | Lucky Kids
2018-03-12

Английският летен лагер LuckyKids показва как лагерниците и персоналът се забавляват по всяко време в снимки и онлайн, което отговаря на истината. Все пак има признак на лека тревожност в началото, което е естествена реакция спрямо новото приключение и няколкоседмично отделяне от семейството.

Всички деца изпитват смесица от вълнение и нервност, когато дойде време за летния лагер. За повечето хора вълнението надделява над нервите, но някои деца развиват тревожност, която е достатъчно сериозна, за да попречи на това, което би трябвало да бъде едно забавно и образователно преживяване.

Как да преодолеем първоначалния стрес на детето при влизането му в LuckyKids?

Какво летния лагер дава на детето ви?

Летните лагери развиват много умения, полезни за бъдещия успех: 

 • устойчивост 
 • самоувереност 
 • социална приспособимост 

Преживяването в лагера се състои в това да си далеч от дома и сред връстници — може да помогне на децата да развият социални умения, да се отделят по здравословен начин от родителите си и да развият независимост. 

Лагерните занимания могат да им помогнат да изградят увереност, като демонстрират майсторство. Децата често са готови за летен лагер далеч от семейството, въпреки че готовността варира в зависимост от възрастта, опита и темперамента.

Как да преодолеем първоначалния стрес на детето при влизането му в LuckyKids?

Подгответе Вашето дете за летен лагер

Отношението на детето към приключението „Лагер“ от начина, по който го подготвяте. Ключът към това да помогнете на детето си да преодолее притеснението преди лагера е то да осъзнае чувствата си и да му се предоставят инструменти, които да му помогнат да се адаптира по-лесно.

Ето някои съвети:

 • Оставете детето си да усети чувство на собственост върху преживяното. Включете го в избора на летния лагер и сесия; запознайте го със обстановката на лагера и му обяснете относно лагерните занимания, за да може да си създаде очаквания.
 • Помогнете на детето си да се развълнува от лагера: заведете го на пазар за нови дрехи и оборудване (ако е необходимо) и насочете вниманието му върху забавните неща за лагера, които може да разисква предварително.
 • Избягвайте да се фокусирате върху това, което тревожи децата. Вместо да задавате подвеждащи въпроси като: Притесняваш ли се да яздиш? Задавайте отворени въпроси като: Какво мислиш за конете?
 • Не омаловажавайте безпокойствата и не предлагайте повърхностни уверения. „Няма от какво да се притесняваш!“ или „Всички обичат да ходят на лагер!“ всъщност може да обезкуражи детето ви. Вместо това покажете, че имате съпричастност и признавате загрижеността им.
 • Фокусирайте се върху конкретни детайли в разговорите, водени до и по време на летния лагер.Избягвайте абстрактни въпроси, като например какво е да си далеч от дома и семейството ти да не е наоколо както обикновено са свикнали, като например по време на хранене.
 • Помислете за собствения си образователен опит далеч от дома и споделете положителните му аспекти с детето си. Покажете, че сте готови да говорите за новите неща, които ще правят, независимо дали това е ядене на нова храна, готвене, говорене на английски език по всяко време, разбирането с други деца, научаването на нови спортове.
 • Провеждайте „репетиции“. По-кратък престой или преспиване у баба ще помогне на детето да свикне по-лесно да е далече от дома, когато дойде времето за това.
 • Когато казвате „довиждане“, бъдете краткословни, тъй като забавянето просто предизвиква по-смесени чувства.
 • Обяснете, че общуването е лесно и достъпно: Очертайте графика за телефонни обаждания или разговори, тъй като те са част от рутината на лагера и се уверете, че детето ви разбира колко лесно ще бъде.
 • Поставете цели за тези разговори, така че детето Ви да се съсредоточи върху начина, по който се адаптира, а не върху това, доколко иска да се прибере вкъщи.
 •  Опитайте се да не издавате собствената си тревога; детето Ви може да долови чувствата ви, дори и ако всъщност не ги изразите. Това, което искате да споделите, е увереността във Вашето дете и в преживяването в летния лагер.
 •  Помогнете на детето си да формулира реалистични, целенасочени планове за създаване на приятелства и настаняване. Чувството, че тези планове се изпълняват, може да даде на детето ви усещане за успех и да не обръща внимание на безпокойството си.
 • Лагер на английски език: задължително е детето да бъде уведомено, че лагера се провежда изцяло на английски език и това е основният говорим език тук. Важно е също да се разкаже на детето, че обучението по английски език е различно от това в училище и по никакъв начин няма да „развали“ ваканцията му. 

Как да преодолеем първоначалния стрес на детето при влизането му в LuckyKids?

ВИЕ (родителите) подготвени ли сте детето Ви да отиде на летен лагер?

За родителите, които се притесняват да изпратят децата си в летния лагер LuckyKids: не забравяйте, че има екип от професионалисти и съветници, които са поели ангажимент да помагат на детето Ви през цялото време, дори през нощта.

Летният лагер е уникална ситуация, в която Вашето дете се общува с голяма общност от връстници и се научава как да взаимодейства в обществото в по-малко структурирана среда в сравнение с тази в училище.

Това е мястото, на което децата се учат активно да вземат решения за себе си и да развият чувство за самоувереност. Макар че може да сте загрижени и да искате да се намесите, Вашата подкрепа ще даде на Вашето дете възможност да поеме контрола върху преживяването.

Кога трябва да се притеснявате, че притеснението на детето преди летния езиков лагер е проблематично? Може да сте загрижени, ако проявят физически симптоми на страх, студени или хладни ръце, свиване на стомаха, отпадналост, главоболие или гадене.

Прекомерният плач или нежеланието да говори и криенето са също признаци, че се случва нещо извън обичайното. Детето може да има кошмари за раздяла или да задава въпроси като: „Ами ако нещо се случи с вас или мен, когато съм далеч?“ 

Ако реакцията на детето е толкова сериозна, че тя пречи на нормалния живот, може би то просто не е готово да извърви пътя само. В този слуай препоръката ни е да го придружите.

Какво правим като персонал, ако дете или родител изпитва прекомерна тревожност?

Някои деца идват в езиковия лагер и са много уплашени или разтревожени от отдалечаването от родителите си или детегледачките за първи път. Това може да се приеме за нормално, ако буквално за първи път са разделени от тях.

Най-добре е първо да ги подготвите (вж. точка 7 по-горе). Или пък в някои случаи им идва в повече да се срещнат с толкова нови хора в един ден.

Всички деца са различни, а някои не показват истинските си чувства и дори родителят може да не забележи предварително вътрешния им стрес. Но ако едно дете проявява признаци на стрес, плач или треперене, ние му даваме допълнителна подкрепа; дори сме осигурили един единствен съветник на дете преди това.

В повечето случаи децата за кратко време свикват да бъдат далеч от дома и привикват с живота в езиковия лагер доста бързо. Децата се приспособяват по-бързо от възрастните и им отнема само ден или два, за да се установят.

Всяко дете има нужда от ралзично време за адаптация, особено когато е на ново място и за първи път. За да подпомогнем процеса, екипа на лагера работи съвместно с родителите, като двете звена взаимно се подкрепят. 

В много редки случай адаптацията може да бъде неуспешна. В такава ситуация екипа на лагера препоръчва и подкрепя прекратяването на престоя на детето.

А родителите?

Родителите също могат да бъдат много загрижени. Когато родители, които се притесняват прекалено се обаждат твърде често или се появяват твърде често, за да проверят дали детето или децата са добре, те пренасят/проектират своята тревожност върху детето. 

За да не се случи подобна експонация, ние даваме възможност на родителя да гледа снимки от нашите приключения ежедневно и сме на рапзоложение за разговори 24/7.

В детски летен лагер LuckyKids децата говорят всеки ден с родителите си по телефона или ако родителите са отседнали в хотела, така или иначе могат да се виждат всеки ден. 

Ако родител, който обмисля да прати детето си на лагер, би искал да обсъди нещо преди да резервира лагера, той винаги може да се обади предварително или да изпрати имейл; винаги сме готови да помогнем.

Причини да изпратим детето на езиков летен лагер?

Причините могат да бъдат както много прозаични, така и от изключителна важност за изграждането на детската личност. 

Как да преодолеем първоначалния стрес на детето при влизането му в LuckyKids?

Ето и няколко от тях: 

 • Детето ви скучае
 • Обича приключения
 • Има нужда от разнообразие
 • Трудно общува в нова среда
 • Търсите начин да разширите неговия мироглед
 • Искате да му покажете нещо ново и различно
 • Искате да му покажите, че да следваш праивла не е лошо нещо
 • Искате да промените обстановката – при баба винаги е хубаво, но защо пък да не видим нещо по-различно
 • Детето има нужда да прилага научените знания по английски език през годината

Искрено вярваме, че колкото деца идват в лагера, толкова различни причини за това можем да открием. А вашата каква е? 

 

LK-article-end-image