Как да усъвършенстваме английския език при децата

Деца рисуват с пастели на открито | Lucky Kids
2018-08-02

Има няколко метода, които могат да бъдат приложени, за да се подпомогне лексиката при децата, но преди да ви разкажа за тях, „Знаете ли как работи паметта?“ „Как помним по-добре от другите?“

А мозъкът ни е като мускулите, трябва да бъдат упражнявани, което ще ги укрепи. Когато мозъкът е по-силен, паметта се подобрява. Така че, ако искате да помогнете на детето ви да се учи по-добре, не само в езиците, това може да се приложи към всички предмети, накарайте ги да упражняват мозъка си!

Пъзелите са чудесни за това, игри като шах или монопол също са много добри за целта. Децата се учат по-добре, когато това е по-приятно. Затова правете игрите забавни за тях. Харесва ми да мисля за мозъка като компютър, пазим чист „Cache”-а си и съхраняваме само полезна информация на нашите лаптопи, телефони и т.н. и с право, защото ако ги запълним с “Trash”, тогава те стават по-бавни и започват да функционират затруднено.

Когато децата се учат в клас в училище, уроците могат да бъдат скучни; учителят може да е скучен, темата може да не е много интересна за тях, тогава ще бъде трудно за детето да учи. Но тук говорим за английски език, ако учителят по английски или частният учител на детето ви е като учителя, споменат по-горе, тогава е време да го смените.

Някои български учители по английски, или по-скоро по-голяма част от тях НЕ ИЗПОЛЗВАТ ДОСТАТЪЧНО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК В КЛАСНАТА СТАЯ! Това също създава проблем за вас, тъй като те всъщност не практикуват слушането и говоренето на езика достатъчно. „Практиката ни прави перфектни“, както британците казваме.

Деца правят къща за птици | Lucky Kids

Вие знаете, че детето ви трябва да упражнява мозъка си и да практикува английски повече, нали?

В LuckyKids те правят и двете, те практикуват от момента, в който се събуждат сутринта до последния момент през нощта, всеки ден персоналът говори само на английски, децата чуват нови думи през цялото време, всички инструкции им се представят на английски, на масата за хранене се говори за неща само на английски език, те го използват, докато правят приятни дейности като Пейнт бол или конна езда.

Нищо не може да се сравни с английски летен лагер за практикуване на английски език; това е най-доброто място за научаване на езика. Всеки добър учител ще сподели на своите ученици съвети за запомняне на нови думи, поставяйки ги в файловете в мозъка им, също както на лаптоп.

Малко дете учи английски | Lucky Kids

Какви практики са най-добри за децата за запомняне на нови думи?

Е, всяко дете е различно, всички имат своя собствена идентичност; така че в зависимост от вашето дете, не всеки метод може да е толкова ефективен, колкото друг.

Ето някои съвети от нашата практика за запомняне на нови думи:

Използвайте езика

Използвайте езика в реална ситуация, за предпочитане в естествена среда. Това означава да използвате езика в кафене, ресторант, класна стая, докато играете игри и т.н.

Повторение

Това  може да се сравни с музиканти, които учат нова песен. Те изучават текста отново и отново, докато не запомнят думите една по една. Това може да се прави ежедневно, да речем, като задавате определено време всеки ден, за да повтаряте или да практикувате езика.

Можете също да дадете на детето си стимул, нещо като награда в края на седмицата, за да използва английския език всеки ден- например пътуване до киното, може да свърши работа дори и само и допълнителен сладолед.

Практика

Практикувайте колкото се може повече с децата си, това не е просто добро за тях, но и за вас! Когато не практикувате достатъчно,  „ръждясвате“, всекидневните разговори за лесно постижими, попитайте ги какво искат за вечеря на английски език и какви теми са взимали в училище и т.н.

Можете също да зададете ден за английски език веднъж седмично, когато цялото семейство може да говори само на английски за целия ден, да кажем, например неделя, когато всички сте заедно, би било най-добре.

Групирайте новите думи по теми

Създаването на списъци с думи по категории или теми ги разделя на по-лесно запомнящи се парчета, например ако детето ви трябва да помни имената на зеленчуците, направете списък (с думи) или списък за пазаруване на зеленчуци и след това ги заведете в супермаркета и ги накарайте да ги изберат. Това може да е забавно и улеснява запаметяването.

Флаш карти

Флаш картите може да изглеждат старомодно в днешно време, но те са ефективен начин за практикуване и изучаване на нови думи. Те също са лесни за правене, само с хартия и писалка.

Когато използвате флаш карти, направете го да изглежда като игра, но също така кажете думите на вашето дете, така че да могат да чуят произношението на думата, като също така, честото използване на изречения с тази дума помага при запомнянето на новата дума.

Използвайте нови думи

Използвайте всякакви нови думи или фрази възможно най-много в реални ситуации. Например, ако детето ви току-що е научило имената на зеленчуците, попитайте го дали предпочита „краставицата“ с обяда си, например.

Насърчавайте ги

Мотивирайте детето си, като казвате, че той или тя се справят добре, когато се справят добре, но не бъдете прекалено резки или груби, когато намират трудни за запомняне думи, насърчавайте ги да продължават да се опитват, като им оказвате подкрепа.

Това са най-често срещаните практики, които могат да бъдат приложени, за да помогнат на вашето дете или децата да се учат по-бързо и по-лесно. Дайте им подкрепа, тъй като отнема време и увереност, за да научите нов език или друг предмет. След като веднъж откриете правилния подход за  детето си да учи, за него става е по-лесно и става по-добро в научаването на новия език.

Използването на нов език за комуникация с другите е предизвикателство, което си струва усилията. Доверието се изгражда, когато те получават подкрепата ви и имат добра база от лексика, с която да работите.

Изучаването на език изисква време, някои деца се учат по-бързо от други, така че не се обезсърчавайте, ако детето ви напредва по-бавно в обучението, просто трябва да намерите правилния подход за учене.

Написано от Neil Waters (английски координатор)