Международен летен лагер LuckyKids предоставя на децата както разнообразни интерактивни и иновативни методи за усвояване на английски език, така и за развиване на техните когнитивни способности.

Cognitive skills

Какво представляват когнитивните умения и какво включват?

Когнитивните умения са способността на мозъка ни, която ни позволява да учим, да обработваме, запомняме и прилагаме различни видове информация.

Те са съвкупност от редица процеси, сред които са следните:

 • Внимание;
 • Памет;
 • Аналитични умения;
 • Критично мислене;
 • Способност за вземане на решения;
 • Разсъждение;
 • Решаване на проблеми;
 • Възприятие;
 • Езикови умения и много други.

Стимулирането на когнитивните способности е изключително важно за развитието на децата, тъй като им помагат в много аспекти от живота.

Такива аспекти са:

 • Да разбират света около себе си и да осмислят новите преживявания;
 • Да придобиват, поддържат и надграждат знания и умения в различни области;
 • Да комуникират ефективно и да изразяват чувствата си;
 • Да се адаптират към променящата се среда и да посрещат предизвикателствата и трудностите, пред които са изправени;
 • Да развиват креативността, въображението и интересите си.

Важно е обаче да се знае, че когнитивните способности не са вродени, а се развиват в процеса на израстването на децата.

Методи за развитие на когнитивни умения в LuckyKids

В летен езиков лагер Лъки Кидс разполагаме с висококвалифициран екип от педагози, които прилагат разнообразни методи за развитие и стимулиране на когнитивните умения на малките лагерници.

Игрови методи

Спортните активности, ролевите игри и настолните игри са отличен начин за развиване на когнитивните умения на децата.

По време на спортните дейности малките развиват двигателните си умения, подобряват координацията си, стимулират сензорните си възприятия, концентрацията си и своите перцептивни умения.

Настолните игри пък подобряват фината им моторика и стимулират логическото им мислене и способността им да взимат решения.

Творчески дейности

Творческите дейности, включени в програмата на Лъки Кидс стимулират мисловните процеси, развиват дългосрочната памет, подобряват способността за езиково изразяване и обработка на информацията.

По време на престоя си в детския лагер, малките взимат участие в занимания като рисуване, пеене, упражнения на различни музикални инструменти, творческо писане, изпълнение на театрални етюди и други дейности, които развиват въображението и креативното им мислене

Когнитивни игри

Когнитивно насочените игри помагат на децата да развият редица когнитивни умения като памет, въображение, креативност и критично мислене.

Освен това подпомагат тяхното академично и интелектуално развитие. Така например, когато децата играят на настолни игри или карти, това стимулира мозъка им, подобрява паметта, вниманието и стратегическото им мислене.

Cognitive skills

Социални забавления

Социалните игри помагат на малките лагерници да развият социални и емоционални умения като общуване, сътрудничество, емпатия и самодисциплина.

Плюс това, взаимодействието с връстниците им насърчава техните умения за възприемане на различни гледни точки, развива способността им за решаване на проблеми и разрешаване на конфликти.

Образователни методи

Иновативните образователни сесии в лагерната програма на Лъки Кидс насърчават децата не само да усъвършенстват и подобряват знанията си по английски, но и да развиват своите концептуални умения, аналитичното си мислене и концентрацията си.

Технологични методи

Използването на интерактивни зали, компютри, таблети и различни софтуерни приложения по време на часовете по английски език помага на малките участници да развият както своите дигитални умения, така и когнитивните си умения.

По време на обучението си в детския лагер, малките имат възможност да играят на различни интерактивни игри и да боравят с образователни приложения, които развиват тяхното аналитично мислене.

Връзка между чуждоезиковото обучение и когнитивното развитие

Изучаването на английски език допринася не само за обогатяването на лингвистичните възможности на децата, но и играе ключова роля при когнитивното им развитие, стимулирайки мозъчната им активност по много начини.

Сред тези начини са например:

 • Подобряване на паметта: Децата, които изучават чужд език доказано развиват по-добри способности за запаметяване на по-обемна и по-сложна информация.
 • Засилване на вниманието: Изучаването на чужд език изисква засилена концентрация и внимание. Така например, по време на участие в някой от образователните блокове на LuckyKids малките слушат активно, което подобрява способността им за концентрация.
 • Стимулиране на аналитичното мислене: Децата трябва да възприемат граматическите правила и структура на чуждия език, което от своя страна стимулира логическото и аналитичното им мислене.
 • Развиване на креативното мислене: Благодарение на познаването на чуждите езикови структури и запознаването на различните култури, лагерниците развиват способността си да мислят различно и креативно и да се справят бързо и лесно в среда, различна от тяхната.

Към всичко гореизброено можем да добавим, че чуждоезиковото обучение е не само в тяхна връзка с развитието на когнитивните умения на децата, но играе роля и за стимулирането на интелектуалния им растеж на по-късен етап от живота.

Често задавани въпроси

Кога и как да запиша детето си лагерна смяна в езиков лагер Лъки Кидс?

Лагерните смени за 2024 година са от 16.06 до 07.09.2024 година. Поради огромния интерес към нашата лагерна програма съветът ни е да запишете детето си преди края на учебната година.

Записването можете да направите като попълните формата за резервация или като ни се обадите телефон 0879 111 222. Можете също така да ни пишете на имейл: reserv@luckykids.bg.

Мога ли да запиша и двете си деца на детски езиков лагер?

Да, можете и ще приложим отстъпка от цена в размер на 10% за второто дете.

Къде се настаняват децата по време на лагера?

Всички деца, участници в международния езиков лагер е настаняват в 5 – звездния апартхотел Лъки Банско, в Студия Стандарт или Апартаменти Стандарт Плюс. Хотелът разполага с отлични условия и предлага редица безплатни услуги, активности и забавления на малките си гости.