LuckyKids Уроци по Английски за Начинаещи

English test sheets | LuckyKids
2017-08-16

Преподаването на начинаещи или млади ученици може да бъде трудно, тъй като всички деца са уникални, а някои знаят английски донякъде, докато други дори не разпознават нито една дума или буква. Ето защо има три типа начинаещи:

  • Напълно начинаещи (които не разпознават букви, думи или звуци);
  • Средно начинаещи (познават азбуката и основата на езика);
  • Пред-начално ниво (такива, които се готвят за начално ниво).

Кеймбридж нарича тези три нива „Starters“ (Стартиращи), „Movers“ (Движещи се) се и „Flyers“ (Летци) за млади обучаеми. Всички учители в LuckyKids за това ниво имат опит в работата с начинаещи ученици.

Тук в LuckyKids обичаме да използваме няколко системи или доставчици на материали за ученици като „KidSparkz“ или „Play and Talk with Echo“ – страхотна система за преподаване на млади учащи, а повечето начинаещи на LuckyKids са именно такива, които са достигнали до втори етап начинаещи. Тъй като в днешно време децата учат английски почти всеки ден, чрез детски телевизионни програми, компютри, мобилни телефони и разбира се – в училище, което се случва в цяла Европа още от ранна детска възраст.

На първия ден от лагера, всички деца правят входящ тест и след като резултатите от теста са налице, децата биват събирани на класове, а напълно начинаещите правят отделен тест на Кеймбридж, за да се определи колко ниво на начинаещи са те.

На втория ден децата започват уроци, учителят прави някои основни упражнения, за да разбере колко точно знае всяко дете, независимо дали е четене и писане или слушане и говорене, и, разбира се, децата се опознават чрез игри, песни и т.н.

Echo има работни листове, които децата попълват, компакт-дискове, които децата слушат и следват инструкциите. Ако учителят реши, че иска да ги научи на нещо конкретно, като да напише своето собствено име на английски, те използват листи като този, където децата да практикуват множество пъти:

Тест по английски листове | Lucky Kids

Или биха могли да напишат азбуката, като проследят буквите:

Тест по английски упражнения с азбука | Lucky Kids

 

Тест по английски упражнения на лист | Lucky Kids

 

Тест по английски упражнения с букви | Lucky Kids

Децата могат също да направят някои музикални рими с музика:

 

Тест по английски упражнения с песни | Lucky Kids

Ето видеоклип в YouTube за тази детска песничка:

 

Тест по английски текстове от песни | Lucky Kids

В LuckyKids използваме и работни листове на KidSparkz, а децата не само пишат, но и използват цветни моливи, пастели, флумастри и могат да се настроят творчески, докато изучават писма и думи. Ето един пример:

Тестове по английски с рисуване по букви | Lucky Kids

Тестове по английски с рисунки | Lucky Kids

Децата също оцветяват целите страници ☺

Учителят за клас „начинаещи“ решава кой материал да използва и какви листове да използва, защото всичко зависи от класа или групата; групите обикновено са малки, варират от три до шест деца и всички тепърва започват обучението си. Всички деца се забавляват, а уроците са интересни, изпълнени с музика, много игри и дейности, които да задържат вниманието им. Това обхваща първата част от образователната сесия; втората част от образователна сесия е за нашата т.нар. работна „Тематика“.

Тук в LuckyKids не ги учим само на езика, а също ги учим и на интересни и важни неща, които наричаме „Тематика“ на детския лагер. Всеки лагер има различна тема, като например имаме „Зелена тема“ , където децата научават за прости неща като рециклирането, повторно използване на неща, които обикновено се хвърлят в кошчето, като картонени ролки от тоалетна хартия, след това се правят в бюрони и т.н.

Или теми като „Най-добър филм на Дисни„, където децата решават кой е най-добрият филм за тях, след това се правят изследвания относно филма, за сюжета му, героите, историята и създаването му. Когато детето научава нещо, което го интересува или му харесва, на английски език, вероятноста да запомни думите е много по-голяма. През това време децата учат също и основни умения в областта на изкуството, оцветяват или рисуват, получават творчество с лепило и карта. Забавлението е ключово в нашите уроци, не само за начинаещи, но и за всички нива.

Типичен английски урок

Типичен английски урок ще започне сутрин след закуска и в точен час, когато е най-доброто време за учене и мозъкът е освежен след добър нощен сън. Първата част от учебната английска сесия е за един час и половина, където преподават английски, например урок за форми – започвайки с имената на фигурите, кръг, квадрат, триъгълник и т.н. След това те практикуват писането на нови английски думи. След това те ще направят игра, където формите да съответстват на думи, например, „Shape“ бинго. След първата част на урока следва почивка в продължение на двадесет минути, когато на децата се дават плодове и минерална вода.

Втората половина или тематичната част на английския урок, която трае един час и половина, е мястото, където те научават определено нещо и започват да творят сами, например като използват картонени ролки, за да направят бюрото подредено; това не само е креативно, но и децата се научават да рециклират, да мислят „out-of-the-box“, да се досещат какво се случва според това къде си изхвърляме боклука, може да им се покаже и кратко видео като:

След видеоклипа ще се проведе кратка дискусия, в която децата се насърчават да говорят и да практикуват английски. Ще им бъдат задавани въпроси, например: Каква е формата на сметището за боклук във видеото? В каква форма са камионите за боклук? Така те практикуват новите английски думи, които са научили по-рано. По време на втората половина на английския урок те също научават някои основни умения в областта на изкуството.

Последните пет или десет минути всеки ден са „време за подреждане“, където се учат да работят като екип и да си помагат.

Всяка сряда в LuckyKids е ден за конна езда, но те все още имат уроци, в конната база, затова една група ученици отиват на конна езда, докато другата група има урок, а след това си разменят ролите. Така те се учат и навън и са по-спокойни, забавлявайки се извън класната стая и могат да видят какви неща могат да използват от природата, например чрез картонени ролки с клонки могат да се направят много красиви поставки за моливи и т.н.  ☺

Картонени ролки с клонки ръчно изработени | Lucky Kids

 

Написано от Нийл Уотърс, английски координатор в LuckyKids.

 

Лъкикидс