Игрите на открито като народна топка са изключително важни за пълноценната почивка на децата по време на тяхната лятна ваканция.

Ето защо, от Международен езиков лагер LuckyKids, наред с езиковото обучение и организираните активности сме включили в програмата си и време за свободни игри на открито, сред които е и народната топка.

Народна топка

Какво представлява играта?

Народната топка е една от най-популярните и обичаните от децата по цял свят игри, която може да се играе на открито и закрито.

Играта се играе на игрище с размери 9 на 18 метра, което е разделено точно по средата на две полета.

Играчите са разделени на два отбора, като всеки от отборите може да бъде съставен от 6 до 10 играча. Всеки отбор има капитан, популярен у нас и под името “консул”, а играта се следи от съдия (рефер).

Правилата, описани и в официалните документи на Федерацията по народна топка България не са никак сложни.

След теглене на жребий кой от отборите ще хвърля пръв топката и кой от отбор на коя страна на игрището ще започне играта, играчите се разполагат в своята половина на игралното поле.

Същността на играта е, чрез хвърляне на топката да се улучи играч от противниковия отбор, за да бъде отстранен от играта.

Когато играч е улучен, той излиза зад крайната линия на игралното поле и играта продължава, докато на терена останат играчи само от единия отбор.

Победител е този отбор, който успее да отстрани от играта всички играчи от другия отбор.

За каква възраст е подходяща играта на народна топка

Народната топка е спортна активност, която е подходяща за деца на възраст от 7 до 13+ години.

За да осигурим безопасността по време на играта, от детски лагер LuckyKids разпределяме отборите според възрастта на децата.

Как и кога се провежда играта по време на лагера

В детски езиков лагер LuckyKids с игра на народна топка започва първия ден от престоя на децата в лагера.

Стартираме програмата на летния лагер тъкмо с игра на народна топка, тъй като това е игра, в която децата се впускат с огромно удоволствие и опознаването между тях става бързо, лесно и напълно естествено.

Освен в първия ден от лагера, децата могат да играят народна топка във всяко едно време, свободно от обучение по английски език или организирани активности.

Необходима екипировка

За народна топка не се е изисква специална екипировка. Достатъчно е децата да имат удобен спортен екип (тениска и шорти) и маратонки.

Тъй като народна топка обикновено се играе на открита поляна, от Лъки Кидс препоръчваме малчуганите да носят и шапки и да използват слънцезащитен крем.

Безопасност на децата по време на игра

Безопасността на децата е основен приоритет на езиков летен лагер LuckyKids. В тази връзка, преди началото на играта нашите инструктори и аниматори проверяват дали игралното поле е напълно подготвено за игра.

Преди старта на играта на децата се провежда инструктаж, който включва както обяснение на правилата на играта, така и препоръки за безопасна игра.

Освен това, докато малчуганите се забавляват, играейки на народна топка, преподаватели и аниматори от езиков лагер LuckyKids наблюдават играта извън очертанията на игрището и са готови да реагират във всеки един момент, ако това се налага.

Народна топка

Ползи от играта на народна топка

Ползите от играта на народна топка, както и на много други игри на открито предоставят множество ползи за децата.

Сред тях са:

  • Подобряват физическата форма, координацията и ловкостта на децата;
  • Насърчават комуникацията и екипната работа;
  • Имат положителен ефект върху емоционалното и психичното здраве;
  • Спомагат за развиване на социални умения и създаване на нови приятелства;
  • Развиват умения за решаване на проблеми.

И най-важното – игрите на открито като народна топка правят децата по-щастливи и ги зареждат с много положителни емоции и енергия.

Често задавани въпроси

Ако детето не може да играе народна топка извън игрището ли ще бъде оставено?

Ако вашето дете не е играло тази игра, ние ще му покажем как се играе и няма да се налага да гледа отстрани. Нашите преподаватели са изключително опитни и обичат работата с деца и детето ви до края на лагерната смяна ще стане добър играч на народна топка.

Как се разпределят двата отбора?

Както споменахме по-горе, за да сме спокойни, че децата ще се забавляват максимално на игралното поле, ние организираме игра на народна топка между деца от групата, които са на една и съща възраст.

Що се отнася до това кое дете в кой отбор ще бъде, от Лъки Кидс даваме възможност на малчуганите сами да подберат отборите си.

Освен народна топка какви други игри на открито могат да се играят в детския лагер?

През свободното си време децата могат да играят много други игри на открито като волейбол, футбол, бадминтон и много други.