Специфика на чуждоезиковото обучение за деца в LuckyKids

Езиково обучение
2022-09-15

Комбинацията между ефективно чуждоезиково обучение и пълноценни летни забавления звучи по-лесно постижима на теория, отколкото на практика. Нещо повече – задачата обикновено се усложнява толкова повече, колкото спада възрастта на малките посетители.

Ето защо, екипът на летен детски езиков лагер LuckyKids в Банско си поставя амбициозна задача. А именно – да съчетае най-иновативните методи за ранно чуждоезиково обучение с най-атрактивните организирани игри и занимания за деца.

Какви методи използва нашият екип, за да помогне на децата да се отпуснат и да започнат да използват езика не само на теория, но и на практика? Разказваме подробности за спецификите на чуждоезиковото обучение за деца в нашата програма в следващите редове.

Интерактивно проектно обучение в съответствие с най-високите европейски стандарти

Разликата между конвенционалното и модерното чуждоезиково обучение се корени най-вече в разграничаването на теоретични и практически познания. И ако правилата на граматика определено са важни, то още по-важно е използването на живия език за комуникация в свободна и приятелска среда.

Най-добрият начин за съвместяване на двете направления се постига чрез така нареченото проектно обучение. Това представлява образователен подход, използван от най-реномираните езикови школи на международно ниво с днешна дата. Обяснено накратко, интерактивното проектно обучение се отличава със следните характеристики:

  • Занимаване на децата с определена тема, която е близка до техните настоящи интереси, светоглед и вълнения;
  • Активно ангажиране на вниманието от страна на преподавателя – не по силата на принуда и задължение, а чрез пробуждане на интерес и стимулиране на детската любознателност;
  • Използване на интерактивни, дигитални и електронни инструменти за разчупване на динамиката на образователния процес;
  • Интегриране на игрови елементи в обучителния процес, включително чрез активна работа в екип, сътрудничество и взаимопомощ;
  • Практически задачи и неконвенционална учебна среда, чрез които децата преживяват темата по активен, вместо по пасивен начин.

Всяка лагерна смяна в детски лагер LuckyKids работи по своя собствена тема, съобразена с възрастта на участниците. По същество, темите обхващат широк кръг от общообразователни и тясно специализирани теми – например чудесата на света, изследването на космоса, теченията в изкуството и различни мотиви от европейската и световната история.

Сегментиране на децата в групи по възраст и ниво на владеене на английски език

Програмата на летен лагер LuckyKids е разделена на различни сегменти според нивото на участниците. Петте различни нива са съответно Beginner, Elementary, Pre-Intermediate, Intermediate и Upper-Intermediate.

За определяне на нивото се използва първоначален тест за оценка на владеене на езика. Този тест няма изпитен или състезателен характер и се провежда единствено с цел правилно разделение на децата в групи, така че всеки участник да се обучава според собствените си нужди. За най-малките не са необходими умения за четене и писане, тъй като тестът е изцяло адаптиран към спецификите на възрастта.

Тестът не изисква специална предварителна подготовка, освен в случаите, когато когато детето е особено стеснително, притеснява се в нова среда или посещава детски лагер за първи път. Тогава за родителите остава особено важната задача да обяснят на детето си, че целта на този тест е единствено преподавателите да успеят да го опознаят и да му осигурят възможно най-добро прекарване в лагера.

Обучение от квалифицирани преподаватели с майчин английски език

Педагогическият екип на езиков лагер LuckyKids се състои единствено от лицензирани преподаватели с майчин английски език. Това гарантира не само най-високо ниво на владеене на езика, но и най-пълноценно предаване на живия език в комуникацията с децата.

По правило, цялата комуникация в лагера се осъществява единствено на английски език. По този начин, децата са стимулирани да превърнат пасивния речников запас в активен – включително да формулират мислите си на английски, а не да ги превеждат от български или друг език.

Изискването за комуникация на английски език е допълнително подсилено от международния формат на лагера. В него участват деца не само от България и Балканите, но от цяла Европа и отвъд океана. Общуването между тях често е невъзможно на майчините им езици, поради което те буквално намират “общ език” чрез разговори на английски.

Интегриране на различни иновативни подходи в образователния процес

Както вече стана ясно, интерактивното проектно обучение е в основата на образователната програма за децата в летен лагер за деца LuckyKids. То обаче е допълнително надградено чрез различни иновативни подходи, сред които са например:

  • Уроци сред природата и игрово обучение в неформална среда, проведени сред прелестната природа на Пирин планина в Банско;
  • Учене под звуците на класическа музика, включително Моцарт, Бетовен, Бах и Брамс;
  • Гъвкави педагогически подходи според спецификата на групата – включително Монтесори, слънчева педагогика, сугестопедия, Play and Talk with Echo и др.
  • Изготвяне на проектни презентации в екип и взаимопомощ при разпределяне на задачите в групи от две или три деца;
  • Упражняване на презентационни умения, включително начин на говорене, език на тялото и различни реторични похвати.

Обучението се провежда в два образователни блока, всеки от които с продължителност от 80 минути. Или иначе казано – децата получават четири часа дневно интерактивно обучение по английски език, реализирано в естествена и ангажираща интереса им обстановка.

Ученето като забавление и забавлението като учене

В международен детски езиков лагер LuckyKids децата се забавляват докато учат и учат, докато се забавляват. За целта, работата на педагозите е допълнена от помощта на опитни аниматори и спортни инструктори, които изготвят цялостната дневна програма на малките посетители.

Програмата включва ежедневни и изключително разнообразни активности на открито – от конна езда и колоездене, до народна топка, пейнтбол, целодневни екскурзии и кратки планински преходи. През цялото време децата са стимулирани да колаборират, да си помагат и да се подкрепят. Това е неизменна част от цялостната визия за възпитаване на добродетели по време на престоя в международния лагер LuckyKids.

В края на деня, децата участват в организирани вечерни занимания, подходящи за възрастта им. Това могат да са тематични музикални вечери, киновечери, бой с възглавници или нощен лов на съкровища. Без значение какво е заниманието, екипът ни се грижи всяко дете да се интегрира, да участва пълноценно и да разгърне потенциала си – не само в говоримия английски език, но и в умението да създава спомени, изживявания и приятелства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *