Сред методите на преподаване в програмата на Международен езиков лагер LuskyKids е и популярната образователна система или методология, наречена сугестопедия.

Сугестопедия

Какво е сугестопедия?

Сугестопедията е иновативен метод на преподаване, признат през 1978 година от ЮНЕСКО като един от най-ефективните методи за запаметяване и бързо учене.

Разработен през 70-те години на миналия век в Институт по сугестология от българския педагог и психотерапевт проф. д – р Георги Лозанов, методът е базиран е на принципите на сугестопедията и има за цел да активизира резервните възможности на човешкия мозък.

Теоретичната рамка на сугестопедията се основава на 7 основни принципа или 7 закона:

  • Любов;
  • Свобода;
  • Убеденост на учителя, че се случва нещо необикновено;
  • Увеличен учебен материал;
  • Връзката между частично – глобално, глобално – частично;
  • Златното сечение;
  • Приложение на класическото изкуство и естетиката.

Основната идея, която стои зад този метод на обучение е да се създаде приятна и ненатоварваща за децата учебна среда, която да им позволи да усвояват знания много по-бързо и ефективно, в сравнение с традиционните методи на обучение.

По какъв начин сугестопедията е заложена в програмата на лагера?

В лагерната програма на летен езиков лагер LuckyKids сугестопедичното обучение е залегнало много широко и се прилага по време на целия процес на обучението.

Интерактивно, мултисензорно обучение

Уроците по чужди езици в Лъки Кидс са организирани така, че да включват активно слушане от страна на децата, и разбиране на индивидуалните им потребности от страна на преподавателя.

Учебната комуникация между ученик и педагог протича под формата на игри, арт занимания и други забавни дейности, които правят процеса на обучение вълнуващ, забавен и мотивиращ.

Това помага на децата да се отърсят от страховете си и да възприемат преподавания материал много по-бързо и лесно.

Групова работа по проекти

По време на лагерната смяна децата работят заедно по различни проекти, което насърчава сътрудничеството и комуникацията между тях.

По този начин те се учат как да споделят идеи, да уважават мнението и идеите на другите и да работят заедно като екип, което е сред основните принципи на сугестопедията.

Класическа музика по време на учебните сесии

В езиков детски летен лагер LuckyKids отделяме специално внимание на класическото изкуство и по-специално на използването на класическа музика като фон по време на обучителните сесии.

Според редицата проучвания по темата, слушането на класическа музика като фон по време на учебните часове подобрява значително резултатите от ученето и запаметяването на новия учебен материал.

Освен това, слушането на класически произведения от Бах, Брамс, Бетовен и т.н. подобрява концентрацията, намалява стреса, помага при управлението на поведението на децата и развива творчеството им.

Участие и творчески дейности

По време на престоя си в Лъки Кидс малчуганите могат да изразят себе си като участват в конкурси по рисуване, театрални постановки, танци, музика или пък да се включват в готварски курсове, да рецитират и много други.

Всички тези творчески дейности стимулират тяхното въображение, повишават самочувствието им и ги правят по-уверени в себе си.

Сугестопедия

Ползи за децата

Сугестопедията като метод на обучение носи множество ползи за децата, тъй като подобрява не само техните академични знания и постижения, но и подпомага емоционалното и социалното им развитие.

Сугестопедията повишава мотивацията за учене

Една от най-големите ползи от този педагогичен метод на обучение е, че води до ускоряване на процеса на учене от 3 до 5 пъти в сравнение с традиционните методи на обучение.

Иновативният метод намалява стреса и тревожността

Спокойната и позитивна среда помагат на децата да преодолеят стреса и тревожността, свързани с ученето на английски език.

Обучавайки се в подобна спокойна атмосфера, малчуганите бързо преодоляват бариери като страх от четене, притеснения от граматиката или паника, когато се налага да говорят на чужди езици.

Сугестопедията подобрява социалните умения

Работата в групи по различни проекти, колективните игри и участието на децата в различни творчески дейности насърчават комуникацията, личните взаимоотношения и сътрудничеството, които са в основата на социалното им развитие.

Често задавани въпроси

Какво отличава сугестопедията от другите образователни методи?

Сугестопедията включва комбинация от педагогика, психология и различни художествени средства, за да въздейства на всички сетива, за да се отключат потенциала и скритите заложби на мозъка.

При този метод на преподаване се създава трайна емоционална връзка както с останалите деца, така и с преподавателя, повишава се концентрацията и запаметяването на нови думи и изрази е с до 3-5 пъти по-бързо в сравнение с традиционните методи на преподаване.

Освен това процесът на преподаване е в неформална среда, учебните часове преминават под формата на игри и нещо много важно – няма домашни и след приключване на часовете децата не са ангажирани с нищо допълнително.

Защо сугестопедията е предпочитан метод на обучение в Лъки Кидс?

От езиков лагер LuckyKids включваме в програмата си сугестопедия, защото това е най-бързия и ефективен метод за научаване на английски. Програмата ни е разработена така, че да провокира сетивата и да води до разкриване на резервите на мозъка и личността на малчуганите.

Освен за усвояване на чужди езици, какви други ползи носи сугестопедията?

Този метод на обучение намалява стреса и тревожността, подпомага развитието на умения като съпричастност, емпатия и сътрудничество. Освен това повишава самоувереността и подпомага академичните постижения на децата.