Един от любимите спортове на открито, който децата от детски лагер LuckyKids практикуват с огромно удоволствие в свободното си време, е волейбол за деца.

Какво представлява волейболът?

Волейболът е отборен спорт, практикуван по цял свят и от хора от всички възрасти. Като начин и правила на игра, волейболът за деца не се различава от този, който практикуват възрастните.

Единствената разлика е, че при волейбола за деца натоварванията са съобразени с възрастта и физическите възможности на малките играчи.

Волейбол за деца

За каква възраст е подходящ този спорт?

Волейболът за деца е подходящ както за деца на 5-6 години, така и за тийнейджъри на 13-15 + години.

За да се погрижим за пълното забавление и безопасността на децата, от езиков лагер Лъки Кидс разделяме малчуганите на групи според възрастта им.

Така по-малките деца, които искат да играят волейбол, се включват в по-леки тренировки и игри, за да развият основни умения като координация, правилна стойка и други базови умения по волейбол.

По-големите момчета и момичета, от своя страна, могат да работят по усъвършенстване на техниката за игра на волейбол и се учат как да прилагат по-сложни волейболни тактики.

Как и кога се играе волейбол по време на лагера?

По време на лагерните смени децата могат да играят волейбол по всяко време, свободно от задължителните занимания, описани в програмата на езиков детски лагер Лъки Кидс.

Необходима екипировка

От Лъки Кидс не изискваме децата да имат специална екипировка за игра на волейбол. Достатъчно е да имат удобна спортна тениска, шорти, спортен екип и леки и комфортни спортни обувки или маратонки.

Препоръчваме децата да са оборудвани и с наколенки, но тъй като не са задължителни, добавянето им към багажа за летния лагер е по усмотрение на родителите.

Безопасност по време на играта

Въпреки, че волейболът за деца е част от свободните игри на открито, докато играят малчуганите винаги са придружени както от наши преподаватели, така и от треньор, които следят за безопасността на малките волейболисти.

Преди началото на играта на децата се провежда инструктаж, на който се обясняват правилата на волейбола. Обръща се специално внимание и на правилното поведение на спортното игрище и колко са важни както екипната работа, така и уважението към съотборниците, към противниковата група и публиката.

Волейбол за деца

Ползи от волейбола за децата

Волейболът, както и много други спортове, носи много ползи за децата, които трудно ще изброим с няколко изречения. Затова се спряхме само на най-основните сред тях.

Развива социалните умения на децата

На много деца им е трудно да се сприятеляват, особено в днешно време, в което първите им “приятели” са електронните и мобилните устройства.

Страхотното при волейбола за деца, без значение дали се практикува на открито или в спортна зала е, че е отборен спорт.

Така, за да постигнат успех в играта децата трябва да работят заедно в екип и да комуникират помежду си. Това помага дори и на най-притеснителните и свити деца да се социализират и да създадат нови приятелства.

Подпомага физическото развитие на децата

Волейболът е много енергичен спорт, при играта на който на практика децата тренират цялото си тяло. По този начин укрепват не само мускулатурата на ръцете и краката си, но и сърдечно-съдовата си система и белите дробове.

Освен това, редовната игра на волейбол увеличава издръжливостта на малчуганите и намалява значително рисковете от наднормено тегло и затлъстяване.

Развива редица меки умения

Подобно на други отборни спортове, и волейболът развива житейски и меки умения, които могат да бъдат полезни на децата през целия им живот.

По време на играта, малките се научават да си сътрудничат, да комуникират помежду си и да работят заедно и като екип.

Освен това се научават да мислят стратегически, развиват аналитичното си мислене, умения за вземане на решения и развиват лидерски качества.

Често задавани въпроси

Безопасен ли е волейболът за деца?

За разлика от много други отборни спортове, волейболът е безконтактен спорт. Това на практика означава, че двата противникови отбора се разделени с мрежа, така че няма голяма опасност да се наранят взаимно.

Все пак, това е спорт и като такъв понякога се случва дете да се подхлъзне в опит да удари топката, но това са изключително редки инциденти, след които децата просто стават и продължават играта си.

Какви други спортове могат да практикуват децата в свободното си време?

Освен волейбол, момчетата и момичетата от детски езиков лагер Лъки Кидс в свободното си време могат да се забавляват като играят както волейбол за деца, така и футбол, народна топка, бадминтон и други отборни игри.

По време на спортните активности придружени ли са от преподаватели?

Без значение с кой от спортовете се забавляват, децата са винаги придружени както от наши преподаватели, така и от аниматори или инструктори с богат опит за работа с деца.