В Международен детски езиков лагер LuckyKids наред с ефективното обучение по английски език и лагерните забавления, отделяме внимание и на развитието на меките умения на децата.

Soft skills

Какво представляват меките умения и какво включват?

Меки умения се наричат умения, свързани с човешкото поведение и междуличностните отношения.

Това са умения, които представляват съвкупност от различни способности и качества, като например:

 • Емоционална интелигентност;
 • Адаптивност;
 • Комуникация;
 • Междуличностни умения;
 • Способност за разрешаване на проблеми;
 • Креативност и критично мислене;
 • Умения за управление на времето;
 • Нагласа за сътрудничество;
 • Активно слушане;
 • Умения за работа в екип;
 • Контрол на емоциите и други.

Цялата тази компилация от умения помага на децата да си взаимодействат с други хора, да се приспособяват лесно и безпроблемно към различни ситуации и да разбират както собствените си емоции, така и чувствата и емоциите на околните.

В сравнение с така наречените твърди умения, които са свързани с конкретни технически и академични знания и способности, меките умения са универсални (житейски) и са пряко свързани с добрите взаимоотношения между хората.

Методи за развитие на меки умения в LuckyKids

В езиков лагер Лъки Кидс залагаме на доказани методи за развитие на меки умения, целта на които е да се създаде подходящата позитивна среда, в която децата по естествен и забавен начин да практикуват, усъвършенстват и затвърждават тези умения.

Участие в активности на открито

По време на лагерните смени, децата се включват както в разнообразни спортни активности и игри, така и организирани походи в планината, екскурзии, състезания и забавни игри.

Практикуването на този вид активности им помага да развиват меки умения като комуникация, адаптивност, емпатия, решителност, работа в екип, отговорност и други.

Екипна работа по проекти

В детски лагер Лъки Кидс децата работят по проекти, които изискват работа в екип.

По време на тях малките развиват умения като съпричастност, управление на времето, умения за решаване на проблеми, планиране, креативност и критично мислене.

Ролеви игри

Ролевите игри са чудесен начин за развиване на комуникационните и междуличностните умения на децата. Поставени в различни игрови ситуации, малчуганите не само се научават как да вземат добре обмислени решения, но да комуникират помежду си и да си помагат.

Освен това, по време на игрите малките развиват умения като активно слушане и сътрудничество и получават ценна обратна връзка от своите връстници.

Soft skills

Подходи за постигане на баланс между меки и твърди умения

За правилното развитие на детето са важни както меките, така и твърдите умения. Поради това от детски лагер Лъки Кидс прилагаме иновативен, холистичен подход, чрез който постигаме точния баланс между меки и твърди умения.

Един от най-ефективните подходи за постигане на баланс между двата вида умения е интегрираното обучение.

При него децата работят по различни академични задачи като изготвяне на проекти, презентации и доклади. За тях те използват своите твърди умения като правопис, граматика, математика и прилагат уменията си за работа с различни дигитални приложения.

Но за да могат да реализират проекта си, лагерниците трябва да работят в група и като екип. Така развиват и меки умения като креативност, адаптивност, комуникативни умения, отговорност, сътрудничество и други.

Често задавани въпроси

Каква е разликата между меките и твърдите умения?

Меките умения са социологически термин, свързан с EQ (коефициент на емоционалната интелигентност). Те са съвкупност от умения, свързани с междуличностните отношения.

За разлика от тях твърдите умения се отнасят до техническите и академични умения. Те изискват развиване на умения като писане, математика, анализи, кодиране и други.

Защо меките умения са толкова важни за децата?

Една от най-важните причини, поради които меките умения са ключови за развитието на децата е, че им помагат да се адаптират по-добре към днешния, бързо променящ се свят.

Казано иначе, децата с добре развити меки умения са не само по-комуникативни и адаптивни, но и се развиват по-успешно както в личен, така и в академичен, а на по-късен етап и в професионален план.

Къде се намира езиковия лагер Лъки Кидс?

Детският езиков лагер LuckyKids се намира в град Банско. Разположен в един от най-луксозните хотели в Банско – 5-звездния апаратхотел Лъки Банско, който предлага отлични условия за почивка и забавления на малките лагерници.

По време на престоя си в летния лагер, децата могат да се възползват от редица безплатни услуги, предлагани от хотел Лъки Банско като безплатно използване на вътрешен детски басейн, солна стая, използване на компютърните зали и много други.