Сред многобройните активности, които от Международен езиков лагер LuckyKids сме включили в лагерната си програма, е и йога за деца.

Какво представлява йога за деца?

Детската йога е форма на йога, адаптираната към нуждите на децата. Те я създадена специално, за да стимулира интереса на малчуганите към йога практиката.

Продължителността на йога сесиите за деца обикновено е по-кратка, отколкото при йогата за възрастни. Заниманията включват изпълнение на основни йога пози (асани), дихателни упражнения и медитация и много игрови елементи, които допадат изключително много на децата.

Йога за деца

За каква възраст е подходяща детската йога?

Практикуването на тази активност е подходяща за деца на възраст от 4-5 до 13-14 + години.

Продължителността и сложността на упражненията зависи от възрастта на децата. За по-малките деца те са по-кратки и в игрива и занимателна форма, докато за по-големите деца дихателните техники и позите са малко по-сложни за изпълнение.

Как и кога се провежда йогата по време на лагера?

В детски лагер Лъки Кидс заниманията по йога за деца се провеждат няколко пъти седмично в следобедните или вечерните часове, когато децата са отпочинали и могат да се фокусират по-добре.

Сесиите обикновено са кратки (около един час) и се провеждат от професионален инструктор по йога за деца.

Необходима екипировка

От LuckyKids не изискваме децата да имат специална екипировка за йога. Достатъчно да имат удобни, спортни дрехи, които да им осигуряват комфорт и свобода на движенията.

Детският лагер, съвместно с апартхотел Лъки Банско осигуряват постелки за йога, както и всичко необходимо, за да могат децата да изпълняват упражненията с удоволствие.

Безопасност на децата по време на заниманията

За да гарантираме безопасността на децата по време на йога сесиите, нашите инструктори наблюдават много внимателно малчуганите и ги насочват как правилно да изпълняват асаните, за да избегнат наранявания.

По време на упражненията инструкторите обучават малките как да слушат тялото си, как да го уважават и как да разберат, когато то е достигнало определени граници.

Освен това, докато децата изпълняват позите и дихателните техники под ръководството на инструктора по йога, възпитатели от лагера наблюдават упражненията и са готови да реагират, ако забележат, че някое от децата се чувства некомфортно.

Йога за деца

Ползи от йогата за деца

Йогата носи много ползи за децата, но ако трябва да посочим само основните, то те са няколко.

Намалява безпокойството и стреса

Дихателните упражнения и техниките за медитация, научени при практикуването на йога помагат на децата да управляват безпокойството и стреса. Това е изключително важно умение, което може да им бъде от полза през целия им живот.

Подобрява сензорната интеграция

Йогата е чудесен начин за стимулиране на сензорната интеграция на децата, тъй като по време на сесиите малчуганите използват всичките си сетива.

По време на йога практиката децата упражняват всякакви видове движения, вдишват аромата на етерични масла, слушат релаксираща музика, могат да докоснат земята и да усетят дъха си, докато заемат поза за вдишване.

Подобрява концентрацията и вниманието

Една от основните ползи от йогата за деца е, че различните видове движения, които трябва да изпълняват изискват тяхната пълна концентрация. Това им помага да развият както когнитивни умения, така и да се научат как да се фокусират върху едно нещо в даден момент.

Подпомага комуникационните и езиковите умения

Йогата може да помогне на децата да развият своите вербални и невербални умения. Практикуването на тази активност учи малчуганите как да слушат активно и да изпълняват инструкциите и едновременно с това им показва как могат да общуват с другите деца по вербален и невербален начин.

Това им помага както да създават приятелства, така и да изразяват себе си и да осъзнават по-добре нуждите и чувствата на другите.

Увеличава самочувствието

Усъвършенстването на някоя йога поза или подобряването на баланса, концентрацията и гъвкавостта по време на упражненията повишава самочувствието на децата. Така те добиват по-голяма увереност в себе си и в своите физически възможности.

Често задавани въпроси

Полезна ли е йогата за деца за физическото им развитие?

Йогата за деца предлага не само емоционални, но и редица физически ползи. Техниките, които се използват при упражненията насърчават баланса, увеличават гъвкавостта и подобряват силата и координацията на малчуганите.

Безопасно ли е практикуването на йога за децата?

Йогата е една от активностите, които са напълно безопасни дори и за най-малките деца.

Освен това, в езиков лагер Лъки Кидс сесиите по йога се провеждат от професионален йога инструктор, който не само помага на малчуганите при правилното изпълнение на асаните и техниките за дишане, но се грижи децата да са в пълна безопасност.

Къде се провеждат сесиите по йога за деца?

Упражненията се провеждат на територията на апартхотел Лъки Банско и могат да бъдат както на открито, така и в специално оборудвана за целта зала.