7 начина за подготовка на детето за лагер

Детски лагер
2022-12-22

Как да подготвим детето си за лагер?

Детето предстои да отиде на своя първи детски лагер. Мама и татко най-често си задават въпроса дали мъникът ще успее да се справи с новата среда и сред непознати хора, когато е без тях. За да нямат излишни притеснения нито родителите, нито децата, добре  е подготовка за самостоятелната ваканция да започне по-рано от вкъщи.

Детските специалисти са категорични, че малките палавници са изключително адаптивни и лесно се сприятеляват със свои връстници. Но като всяко ново нещо, на децата е необходимо да им бъде обяснено повече за лагерната атмосфера. Това ще им помогне  за безпроблемното приспособяване към новото място и порядки.

Лагер за деца

7 начина за подготовка на детето за лагер

Подготовката на детето за детския лагер е свързана най-вече с неговото приучаване да е по-самостоятелно и приспособимо сред по-голяма група от хора.

1. Научето детето да избира подходящи дрехи за ежедневното си облекло. Когато е далече от дома, малкото съкровище само ще трябва да се облича и да съчетава своя тоалет. Това е важно за по-малките деца, които за първи път ще са сами по време на своята ваканция. Добър вариант е родителите да приготвят заедно с лагерника багажа и да отделят необходимото облекло ден за ден.

2. Грижата за личната хигиена е приоритетна задача преди заминаването за лагера. Разбира се, това също се отнася за по-малките деца. Но понякога и на големите каки и батковци е нужно да се напомнят основните правила по отношение грижата за себе си.

3. Храненето тревожи доста родители преди да изпратят детето на самостоятелна ваканция. При все че в лагерите се съобразяват с вкусовите предпочитания и индивидуални особености на малчуганите, понякога вкъщи е добре да се привикне най-вече към  нормалния режим, който включва закуска, обяд, вечеря и междинни закуски в определени часове на деня.

4. Режим на спане. Пълноценният сън е важно условие за здравето на детето. Повечето момчета и момичета обаче вкъщи лягат по-късно. Преди лагера може да се въведе по-строг режим с привикване за сън в определен час и съответно по същия начин и със сутрешното събуждане.

5. Толерантно отношение към другите. Лагерната атмосфера изисква разбирателство между децата и предполага създаване на нови приятелства. Специалистите съветват родителите да говорят по темата със своите деца и да ги стимулират да са по комуникативни със своите връстници.

6. Приучаването към любов към природата е едно от основните характеристики на лагерите. Ако децата са свикнали основно да са в градска среда, добре е да бъдат поне психически подготвени за условията и преходите на открито. По-лесният преход се получава със семейни разходки сред природата и обяснения от страна на родителите.

7.  Свикнете детето да се обажда по-често по телефона, за да Ви споделя как е преминал неговия ден. Така то няма да изпитва силна носталгия към дома, ако за първи път се разделя за по-дълго със семейството си. А и родителите ще са по-спокойни как преминава ваканцията на мъника.

Детски лагер

Допълнителни съвети от специалисти

Детските психолози и педагози препоръчват на родителите да се запознаят предварително с условията и правилата на детския лагер. Така няма да има изненадани, пък и по-лесно ще подготвят мъника за предстоящото му пътешествие.

Лагер за деца

В България лидер сред лагерите с изучаване на английски език е ЛъкиКидс. Лагерът в Банско е най-доброто място за пълноценна почивка на деца от 5 до 14 години. Освен това се приемат и придружители на по-малките момчета и момичета.

Мястото, където се провежда лагерът, е идеално за весела ваканция, съчетана с физическа активност  и усъвършенстване на знанията по чужд език. Продължителността на престоя в ЛъкиКидс е 7 или 14 дни, според желанието на децата и техните родители. Лагерът е разположен в изисканият комплекс на петзвездния хотел Лъки Банско.

Програмата е създадена от детски специалисти и изцяло е съобразена с годините, интересите и потребностите на лагерниците.

Детски лагер - хотел

Повече за ЛъкиКидс научете от страницата на лагера: https://www.luckykids.bg/

Снимки: ЛъкиКидс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *