Доколко английската култура се пренася в обучението в детски лагер Лъки Кидс

Английска култур в обучението в Лъки Кидс
2019-04-21

Описание на принципите, които се влагат при обучението по английски, използвани и в Англия 

Английската култура и прилагане на принципите й в Детски Лагер Lucky Kids 

Lucky Kids неизменно следва Британската учебна програма за английски език за деца и всички участници спазват кодекс на поведение, основан на ценности.

Основният фокус е върху развитието и обогатяването на познанията на детето по английски език. Пасивната лексика, придобита от детето става активна чрез забавления, игри и стимулация посредством работа по проекти, както и цялостна работа в среда, в която се общува на английски език.

Чрез внимателно подбрани дейности децата се учат как да бъдат част от екип, как да изразяват себе си по-добре на английски език, как да правят проучвания и да боравят с данни, за да ги включат в презентациите си, както и как да развиват добродетели, за да бъдат добри, мили, да имат достойно поведение, да усвоят самоконтрол и независимост.

Правилните граматически познания са знак за високо езиково ниво.

По време на курса учителите представят стимулиращи и провокативни теми. През целия период на летния лагер (по време на уроците и заниманията на открито) децата общуват на английски език.  

Интересните теми и проекти помагат на всяко дете да подобри своите езикови способности индивидуално, бе да се състезава с другите деца.

Децата взимат участие в следобедни занимания под ръководството на англоговорящи учители и аниматори. По време на следобедните дейности децата са социално активни в процеса на изучаване на английски език, като също така усвояват нови умения и създават приятелства.

Дейностите включват и множество забавления и активности: конна езда, плуване, колоездене, стрелба с лък, пейнтбол, ежедневен туризъм, готварство, тае-бо, йога, екскурзии и други.

Вечерните занимания предоставят възможността всяко едно от децата да релаксира и да се запознае с останалите лагерници.  Ние предлагаме голямо разнообразие от дейности: караоке, диско вечер, бинго, вечерно търсене на съкровища, пижама парти, кино вечер, гала вечер и т.н. Заниманията вечер включват забавления и сцена, на която талантливите и креативни деца могат да изявят своите заложби.

Ценност и добродетели в Лъки Кидс

Основните ценности в международния детски лагер LuckyKids са уважението към себе си, към другите и ежедневното практикуване на доброта, респект, честност, толерантност, любов и смелост.  

Екипът на лагера прилага различни методи в случай на възникване на малки конфликти между децата, като винаги изслушва внимателно всяка една от страните, участващи в конфликта.

По време на престоя си в международния лагер LuckyKids децата се насърчават да практикуват основни добродетели като:

  • честност
  • справедливост
  • доброта
  • търпение
  • любов
  • милост
  • смелост
  • толерантност и други.

Всяко дете е насочвано в посока сътрудничество и взаимопомощ в общите проекти. Екипната работа е високо ценена.

Децата, които имат високо представяне биват възнаграждавани ежедневно. В края на периода, на специална церемония се връчват награди във всички области на децата, които са се представили най-добре.

Положителните образователни методи ги стимулират и мотивират да практикуват своите добродетели в ежедневието си. Специални стикер карти насърчават децата да постигат успехи чрез нематериална стимулация. Запознавайки се с основните добродетели, децата сами избират да ги следват, което е един от факторите за успех на програмата.

Екипът на лагера помага на децата да учат или да практикуват вече научените основни маниери, подходящи за маса, както и да ги прилагат по време на престоя си, както и на по-късен етап от своя живот.

Освен запознаването с този етикет, лагерниците имат възможността да се изправят пред ежедневни ситуации, при които е необходимо да употребяват любезни изрази и официални форми на комуникация на английски език, точно както британските дами и господа. Културният подход се следва и по отношение на взаимоотношенията между момчетата и момичетата, като той е основан на взаимно уважение и внимание.

Morris dancing в лагера на ЛъкиКидс

Британската култура в лагера

Британската култура, обичаи и традиции варират от странности до прекрасни аспекти, от традиционното към популярното, и от простото до грандиозното.

Формирането на идеите, празниците и представите, които представляват днешния типичен британски живот, е започнало преди векове, придавайки значение и смисъл на човешкото сществувание. Тези обичаи и традиции са издържали изпита на времето, като са претърпели известни промени, така че да бъдат приспособени към съвременния свят.

Въпреки неизбежната трансформация на британските ценности и норми, корените им могат да бъдат проследени до ранната английска цивилизация; фактът, че историята на нацията е записана подробно и професиолнално, е от голяма помощ.

Някои от най-прекрасните празници, традиции и култура на британците се прилагат и в нашия лагер:

Търкаляне на сирене/Cheese rolling

Търкаляне на сирене е необичайна британска традиция, при която участват пита сирене Double Gloucester и тълпа, която е готова да я преследва за забавление.

Събитието се провежда на Cooper Hill в Глочестър, Англия (Виж на картата), като там наклонът е толкова стръмен, че участниците нямат друг избор, освен да се търкулнат надолу към финалната линия, където, да се надяваме, сиренето ги очаква.

Събитието по търкаляне на сирене се провежда в Понеделник на всеки Пролетен Банков Празник. Местните участници и посетители от целия свят се събират в 12 часа на обед, за да участват или да станат свидетели на тази спортна проява, която датира от 15 век, когато се предполага, че хората са извършвали сходни дейности като ритуали за реколтата, наред с други подобни теории.

В детски лагер Lucky Kids Ние практикуваме играта на търкаляне по време на заниманията на открито, например, конна езда. Единствената разлика е, че когато търкалянето приключи децата стават и, ако желаят, могат да повторят.

Morris Dancing

Morris dancing/Морис Дансинг е изражение едновременно на изкуството и историята в движение. Обикновено включва танци с пръчки, кърпички или мечове в стил, който е изобразен основно на определени места. Някои от стиловете включват Котсуолд от южните Мидлендс и дълъг меч в Йоркшир.

Morris Dancers/Морис танцьори

Този вид танци обикновено се изпълняват на определени поводи и през сезони като например началото на лятото в Оксфордшир и по Коледа и Нова година в Йоркшир. Въпреки това, морис дансинг може да бъде изпълняван и в други случаи.

В Lucky Kids Ние организираме и изпълняваме много танци, особено по време на вечерните занимания. Понякога децата дори практикуват самостоятелно, за да представят своето шоу във вечерите на Талантите.

Следобеден чай

Вероятно едно от най-типичните британски занимания, които можете да опитате, следобедният чай се е превърнал в социално приемливо и по-скоро възхитително извинение да се срещнем с хора за ‘хапване’ между 2 и 4 следобед.

Обикновено следобедният чай включва подбрани чайове, традиционни кифли, обикновени сандвичи и малки тортички. В допълнение сладкишите са съчетани със сметана и плодови сладка, наред с другите изкушения.  

Началото на традицията, свръзана със следобедния чай е било положено през 1840 година, когато Ана Ръсел, седмата херцогиня на Бедфорд, искала закуски между обеда и вечерята. Това се случвало многократно, затова тя започнала да кани приятели, с които да сподели лакомствата. В днешно време, следобедният чай се сервира редовно по целия свят, като се предлага най-вече в специалните оферти в луксозни хотели и английски ресторанти.

В Lucky Kids ние предлагаме следобедна закуска, както винаги. Също така практикуваме готварство и приготвяне на сандвичи. Децата се забавляват с тази съзидателна дейност, тъй като използват своето въображение.

Спорт

Много от известните спортове, които са широко разпространени в днешно време, всъщност имат британски корени. Крикет, футбол, тенис на корт, ръгби и голф са едни от тях.

Най-популярният спорт във Великобритания е футболът. Футболът може да е известен в Англия, но той не е националният спорт: крикетът е.

В Lucky Kids харесваме всякакви спортни занимания. Разполагаме с много и разнообразни такива: плуване, футбол, туризъм, бадминтон, колоездене и т.н.

Британска храна

Fish and chips/Риба и чипс/ е една от най-популярните храни за вкъщи, които хората си купуват във Великобритания. Както се подразбира от името, ястието се състои от риба, която е изпържена в тесто и придружена с картофен чипс. Прясната треска е най-често използваната риба за това ястие.  

Вечеря с печено (или както е класически позната като неделно печено) се е превърнала в една от най-известните британски храни. Състои се от печено месо, зеленчуци и разнообразие от гарнитури като Йоркширски пудинг и английска горчица.

Терминът Sunday roast/Неделно печено се подразбира, и се смята, че е било традиционното ястие на британските семейства след посещение на църква в Неделя. Денят започва с изпичане на месото във фурната заедно със зеленчуците, като след това се подрежда масата.

В Lucky Kids обръщаме специално внимание на вечерята – последното ястие за деня. Децата определено харесват петзвездното меню на хотела.

Прекалената любезност

Обикновено британците използват прекалено много изрази като „извинете ме“ и „благодаря“ в своята реч. Не може да се отрече, че този маниер е навлязъл в ежедневието на британците.

В Lucky Kids Децата трябва да се обръщат към учителите, възрастните и другите деца с уважителен тон и думи, показващи отлични маниери.

Британска чаша чай

Британската нация е един от най-големите потребители на чай в световен мащаб.

В миналото чаят е бил питие, на което се е радвала само по-висшата класа. Въпреки това, с настъпването на 18 век, всяка социална класа е могла да превърне пиенето на чай в ежедневен навик.

Идеалният начин за приготвянето на добра чаша чай е оспорван до ден днешен. Дори учените представиха свой собствен начин за приготвяне на ‘чаша добър чай.’ Методите се различават от вида на използвания чайник до правилното време за накисване на пакетчето. Добавянето на мляко към чая също е вид изкуство.

В Lucky Kids се наслаждаваме на добрия чай! Децата също са любители на напитката.

Конни надбягвания

Тъй като отгеждането на коне отдавна е част от британското наследство, е съвсем естествено да се провеждат конни надбягвания като част от националното самочуствие на нацията. Всъщност това е вторият по гледаемост спорт във Великобритания. Събитията с конни надбягвания включват Кралския Аскот, Гранд Национал и Челтнъм Фестивал.

Историята на състезателните коне датира от 12 век, когато английските рицари внасяли арабски коне на връщане от Кръстоносните походи. Тези коне били кръстосани с английските коне, и в резултат се появил чистокръвен кон,  чиято порода е използвана за състезанията във Великобритания.  Гранд Национал/Grand National е едно от най-очакваните конни надбягвания всяка година.

В Lucky Kids обожаваме занимания, свързани с коне. Децата прекарват един ден на седмица сред тези животни и дори провеждат учебните си дейности в близост до мястото, където практикуват конна езда. Част от проектната им работа е свързана с конете.  

Британската поп култура

Великобритания е известна със своята поп култура, която има влияние не само в границите на страната, но също така и на международната сцена. Британската поп култура внася таланти, които представят различни форми на медиите. По-долу можете да видите някои от най-известните приноси на Великобритания в света на поп музиката:

  • The Beatles. Те бяха рок банда от Ливърпул, Англия. Beatles са автори на някои от най-големите поп хитове като Yeterday, Blackbird и I Want to Hold Your Hand.
  • Harry Potter. Този известен книжен (и филмов) герой е плод на творчеството на английската авторка J.K. Rowling. Хари Потър е главен герой в серията от седем части, която спечели награди и признание от съответните книгоиздатели и тяхната читателска публика.

В Lucky Kids включваме редица теми от британската култура в проектната работа, която се извършва по време на образователния процес. Децата харесват проучванията, които правят във връзка с любимите им филми, книги, звезди и места.

Познаването и оценяването на британската кутура ще даде на децата по-дълбоко и смислено усещане за британците и за това как те правят нещата около Британските острови.

Не може да се отрече, че британските традиции и празници ни предразполагат да опознаем тази малка нация, така че да изпитаме истинските британски вълни.