Как езиковият лагер помага на децата билингви?

Как езиковият лагер помага на децата билингви?
2023-12-11

Билингвизмът представлява способността да разбираш и говориш на повече от един език.

Билингвистични са децата, чийто език в семейството е различен от езика в обществото или такива, при които родителите са от различни държави и се налага да говорят на два езика.

Това може да бъде изключително объркващо за децата и да е причина трудно да усвоят езиците в семейна среда, тъй като родителите често превключват от единия език на другия език.

В този ред на мисли езиковите лагери са идеални за дете билингвист, защото там ще открие възможност, да комуникира на двата езика, да създаде приятелства за цял живот и незабравими спомени.

Изживяването в детски езиков лагер Лъки Кидс ще предостави възможността за развитие и овладяване на английски и български език от деца билингви, както и среда за опознаване и изучаване на други езици и то с множество предимства.

Как и защо лагерът помага на двуезичните деца, разказваме в редовете по-долу.

Как езиковият лагер помага на децата билингви?

Усъвършенстване на езиковите умения по български и английски

Всички деца билингви трябва да са запознати с аспектите от живота на втория си език, естествено доколкото е възможно.

В детските градини запознанството с езика обикновено става под формата на игри, четене на различни книги и гледане на детски филмчета. Но тези игри за билингви рядко допринасят достатъчно за възможността за владеене и развитие на езика.

Езиковият лагер на Лъки Кидс дава една страхотна възможност за обучение на всички деца билингви с цел успешно да развият и обогатят своите възможности. Те предоставят уникално проектно базирано обучение, което се фокусира върху езиковите умения под различни форми, контролирано от специализирани учители и педагози. 

Така успешно в процеса на работа се справят с децата които са многоезични и имат проблеми с усвояването на езиците.

Как езиковият лагер помага на децата билингви?

Тематични занимания

Езиковия лагер предоставя различни и тематични занимания, които включват децата в различни занятия, свързани с техните дейности. Този подход прави ученето интересно и помага за това информацията да бъде лесно възприета и обработена.

Интерактивни методи на обучение

Преподавателите от Лъки Кидс предоставят на двуезичните деца интерактивни уроци и занятия, които са насочени към техните нужди. Този подход позволява всяко едно дете да се развива спокойно в своето темпо и по начин, който отговаря на нуждите му.

Приятна езикова обстановка

В езиковия лагер децата билингви са потопени в езика през цялото време. Така този подход ускорява процеса на учене и усвояване на едно съвсем друго ниво. От динамични уроци до комуникативни игри – тук детето ще се упражнява езика в реални ситуации.

Как езиковият лагер помага на децата билингви?

Културно обогатяване и разбиране

Лъки Кидс предоставя на децата билингви възможността да разберат различните аспекти на своите два езика и култури като – традиции, обичаи, храна, музика и др. Това ще им помогне да осъзнаят и да ценят сходствата и различията между културите.

Децата билингви ще имат възможността да комуникират с връстници от различни страни. Това ще им позволи да разберат различните аспекти както на своите, така и на чуждите езици, култури, традиции, обичаи, храна, музика и др.

Освен това в Лъки Кидс се организират културни излети и екскурзии, които предоставят възможността да посетят места от културно и историческо значение, като музеи, галерии, исторически забележителности и др. Това ще им помогне да оценят културното наследство и да имат желание да го изследват и изучават все повече.

Как езиковият лагер помага на децата билингви?

Разширяване на речниковия запас

Въпреки че обучението в езиковия лагер е интерактивно, то постига редица реално измерими резултати. Там педагози и специалисти се стараят ежедневно да покажат на децата как да разберат езика и да го използват правилно.

Когато децата влизат в летния лагер на Лъки Банско имат тест за определяне на нивото на владеене на английски език. Това се прави с цел за да знаят специалистите как да подходят към децата, за да подобрят нивото им на говорене, възприемане, слушане и писане на езика

Когато излизат от там, те получават оценка от самите педагози какво са постигнали езиково, независимо от родния език.

Повишаване на увереността

Присъствието на билингвизъм в България се усеща много повече през последните няколко години, а овладяването на българския език от деца билингви понякога може да е изключително мъчно и травмиращо за тях.

Знаете ли, че много често се случва в живота на децата билингви да се чувстват изолирани, неразбрани и самотни, тъй като нашата образователна система не им обръща особено голямо внимание?

В държавните училища много ученици билингви имат проблеми с увереността, тъй като там не се практикува допълнителна работа с деца билингви.

Така е и в детските градини. На децата билингви в детската градина не се отдава нужното допълнително внимание, а това влияе и за бъдеще.

В Лъки Кидс специалистите се стараят да научат децата да бъдат по самоуверени, да вярват в себе си, да умеят да се изразяват без притеснения, да бъдат спокойни и да се наслаждават на моментите, учейки английски език. 

Как езиковият лагер помага на децата билингви?

Поддържане на езиковите познания

Няма значение дали детето ви е без предварителни знания по английски език или го умее добре – в лагера на Лъки Кидс всяко едно дете е добре дошло.

Това е една идеална възможност за децата билингви да затвърдят не само английски, но и български език.

В детския лагер не е от значение какво е нивото на детето, както и кой е майчин език, дали го владее добре или не. Целта на лагера е по време на престоя си, децата билингви да подобрят трайни знания и на двата езика.

Насърчаване на академичния успех

Децата винаги имат нужда от насърчаване. 

В лагера децата билингви разширяват кръгозора си успешно. Освен всички забавления, занимания и игри за билингви, това е и един отличен начин те да подобрят и оценките си в училище. Освен това той им показва, че те могат да бъдат самостоятелни, че имат успехи и че средата може да бъде вдъхновяваща, а не стресираща.

Целта на преподавателите е да активират творческото мислене и едновременно с това да усвоят езиковите нормативи на дадения език, а не просто да имат уроци по чужд език. Така получените знания са трайни, а децата успешно ги прилагат в училище.

Как езиковият лагер помага на децата билингви?

Осигуряване на подкрепяща среда

В Лъки Кидс има програма добродетели, която се стреми да осигури максимално подкрепяща среда за децата. 

Добродетелите, които се възпитават са:

  • търпение;
  • толерантност;
  • взаимопомощ;
  • доброта;
  • смелост;
  • щедрост;
  • честност;
  • постоянство.

Важна част от целта на преподавателите всяка сутрин е да предоставят на всички деца една добродетел, която те да следват през целия ден. Те я поднасят под различни форми – четене на приказки, изпълнение на песен, кратка драматизация и много други. 

Като всяка вечер всяко едно от децата получава насърчителна награда – стикер. А в края на лагерната смяна  пък е отличено със сертификат за конкретна добродетел, която то е проявило в най-голяма степен.

По време на заниманията в лагера се говори изцяло на английски език и децата общуват свободно и непринудено. В свободното си време те неизбежно общуват на своя език, а на тези от тях, които са двуезични, се предлага едно истинско лятно приключение с елементи от българския и английския

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *