Конната езда и изграждане на личността в детския лагер

Снимка 15 от ЛъкиКидс лято 2018
2019-08-07

Условия на конна езда в лагера, ездата и родителите, начинаещите деца без опит при конната езда и отношението към тях, как в лагерът те се учат да яздят кон, отношението към напредналите. Защо конната езда е важна и полезна за детето?

”Всяка минута прекарана с конете е безценна, защото са в състояние да те накарат да забравиш всички тревоги и грижи”.

Конете са много красиви и благородни животни. Всяка минута прекарана с тях е безценна, защото са в състояние да те накарат да забравиш всички тревоги и грижи. Още в началото, когато се учим да яздим, усещаме колко голяма нужда имат хората и по-специално децата в днешно време от контакт с природата и с животните. Една езда може да разтовари от ежедневието, да прочисти негативните мисли и детето да се прибере спокойно и заредено за утрешния ден.

Условия на конната езда в лагера

Конната база е място, което е спокойно и уютно, където децата се чувстват като у дома си и могат да се отпуснат и да си починат. Затова избрахме и място в планината, на чист въздух, близо до хотела, за да не се губи много време в път. Базата е изградена на естествена поляна, с няколко заслона, малко поточе до нея и множество пътеки, по които си извършват преходите с кончетата.

Децата идват в базата сутрин, разполагат се удобно. Там се провеждат сутрешни учебни занимания, които обикновено са под формата на проектно обучение. Децата яздят на малки групи като се сменят на определен интервал от време. 

Обядът се сервира на открито – изпечените на барбекю месо и зеленчуци са с невероятен вкус, а и на отрито апетитът идва бързо.

Снимка 16 от ЛъкиКидс лято 2018

Начинаещи ездачи, конна езда и отношението към тях

Ездата за малки деца (до 7 години) всъщност е кратка разходка, обикновено на ходом. Ако е достатъчно стабилно, то може да излезе на „истинска” конна езда по поляните наоколо, където неговият кон ще се води от коня на инструктора . Но, ако детето е малко, или не много стабилно, може конят да бъде воден от ръка от инструктора, който го придържа. 

Преди самата езда се извършва инструктаж на детето, помага му се да се приближи до коня, да изгради определена степен на доверие. 

Конят не познава други взаимоотношения, освен стадните. Затова, когато човек е с него, е важно да помни, че от негова гледна точка те са част от  стадо. И още по-важно е в това стадо от двама човекът да е лидерът. Така конят ще се доверява и ще се съобразява с човека, защото му дава чувството за безопасност и комфорт. И ще може да изисква от него определено поведение и действия.

Затова е много важно да бъдат отработени взаимоотношенията между детето и коня по естествен за коня начин. Когато те са наложени не просто с болка и страх, а са резултат от желанието на коня, получено с целенасочена, разбираема за него работа, може да се разчита, че когато възникне опасна ситуация, той ще се съобрази с човека. 

Ако е свикнал да се доверява, може да очакваме да направи точно това – да се довери, вместо да отхвърли всички механични средства за контрол, които човекът е изобретил. Ето защо в конната база, се държи много на доверието между коня и ездача /детето/.

Напреднали ездачи и конна езда, отношението към тях

Децата над 7 години най-вероятно биха могли да започнат „истинското“ обучение, а ако вече са яздили, толкова по добре. Ако имат добър и независим седеж и инструкторът прецени, може да започне обучението за управление на коня и постепенно да напредва в ездата и „horsemanship” според неговите индивидуални възможности. Най-общо казано, повечето деца над 7 години спокойно могат да се възползват от всичко, което се предлага в конната база, но това зависи най-вече от самото дете, от неговата физическа форма и желание и преценка на специалистите – инструктори.

Макар да няма понита, конете в конна база са добре обучени, спокойни и с доверие към човека.

Защо конната езда е важна и полезна за детето?

Едно дете може да избере само разходка на кон – като приключение на чист въздух и слънце. А може да пожелае да усъвършенства уменията си на ездач. Или да поиска да се научи да разбира коня, да общува с него, да изгради партньорство, основано на естествените взаимоотношения с конете.

Конната терапия се вписва много добре в тази обстановка. Връзката между деца и коне е много специална и много истинска, защото те нямат очаквания, които да им пречат. Само чиста любов и доверие. Конете носят не само насладата от приключението и скоростта, с тях децата работят за доверие, самостоятелност, физическа сила и издръжливост.

Снимка 28 от ЛъкиКидс лято 2018

Другата част от красотата на приключението наречено „конна езда“ е престоят на открито

В днешно време, когато повечето деца прекарват изключително много време вътре в сградите, излизането и престоят на чист въздух е повратна точка в много от техните възприятия. Липсата на електронни устройства и чистия директен контакт с приодата, с тези благородни животни, носи спокойствие на ума и връща детето към истинското му „аз“. То може да играе на воля, да тича, да бере цветя, да се докосва до природни материали и да похапне вкусна храна приготвена на огън, неща, които са рядкост в нашето ежедневие. 

Конете от своя страна са част от тази отдалечена природа, която представлява лукс в нашия живот. Те носят спокойствие, ведрост, чиста енергия, любов.  Учат на уважение към живота и живите същества по принцип. В отношението си към тях, детето упражнява своята сила, воля и респект. То се учи на внимание, грижа и обич.

Докосвайки се до тяхното ежедневие, децата ги получават в големи количества, зареждат се, променят се, стават по-добри, милосърдни, щадящи природата и обичащи живите същества, личности.

Ето някои от уменията, които детето развива с конната езда:

  • Лидерски умения: Детски езиков лагер ЛъкиКидс осигурява възможности за изграждане на екип в реалния живот, където участниците учат и прилагат лидерски умения, необходими за успех в училище и живот. Тъй като децата и тийнейджърите преживяват „мини-успешни моменти“, те ще започнат да разпознават своя неограничен потенциал.
  • Засилена собствена мотивация: Детето става по-независим мислител, който проявява по-голяма отговорност за своите действия и бъдещето си.
  • Практически социални умения: В тази програма децата и тийнейджърите научават как да комуникират ясно и да управляват взаимоотношенията, включително стратегии за разрешаване на конфликти.
  • Увеличена успеваемост и воля за успех: Прилагането на стратегии за проучване по време на проектната работа, включително четене, писане, тестване, управление на времето и умения за водене на бележки, води до повишаване на оценките след време и училището става по-лесно.
  • Подобрена физическа сила и издръжливост: Тренировките, игрите на открито, ходенето, язденето носят огромна полза.
  • Самостоятелност: Детето е самостоятелно по време на тези дейности, то взима самостоятелни решения, дори такива, които се отнасят до това какво да облече и то да бъде подходящо за дейността, как да се нахрани, като прецени дали е достатъчно, какви обувки да си обуе, как и с кого да играе и влезе във взаимодействие.
  • Самоувереност: Давайки преживявания на децата и тинейджърите, ние помагаме за изграждане на тяхното самочувствие, те са в състояние да превъзхождат в училище и в живота. 

Така нареченото „Indoor generation” /“поколение вътре“/  излиза на открито

За тях това е голяма стъпка, особено ако нямат навици за редовен спорт, който се провежда на открити места. Тук е мястото да спомена „зависимостта от електронните устройства“, която се замества с дейности сред природата – една от най-успешни стратегии за борба с привикването

Ето защо конната езда сама по себе си е антидот на тази зависимост. От тук и нейното невероятно значение за детската психика и здравословния начин на живот, свободен от всякакви зависимости, изпълнен със смисъл и истинско детство.