Летните лагери и родителите

Групова снимка след хоро | Lucky Kids
2018-12-17

Често пъти родителите са изправени пред дилема – дали да пуснат своето дете на лагер. Мисълта то да пътува някъде цял ден ги плаши, а да отсъства за седмица или две направо ги ужасява. Възникнат въпроси като: „ Дали ще се справи само?“, „Ако се разболее?“,“ Ако падне и се удари“, „Ако се загуби“,“  Ако е много тъжно и вечер не може да заспи? и др.

Въпросите, които възникват у родителите са толкова много, че с всеки следващ тревогата у тях нараства. И ако успеят да овладеят центрофугата от емоции, на следващ ред се появява и подходящият  лагер, съобразен с нуждите на тяхното дете. 

Независимо от това дали това е за първи път или не има някои специфични моменти, които трябва да се вземат предвид. Мястото където се провежда езиковият лагер е от значение, защото децата прекарват  голяма част от времето си там и то трябва да е едновременно уютно и сигурно.

Децата и родителите 

Международният езиков лагер Лъки Кидс, който се  провежда в гр. Банско, в Апартхотел „Лъки Банско“*****, отговаря на всички изисквания за провеждане на детски езикови лагери. Грижата за малките  започва още тяхното посрещане и по време на пътуването до хотела.

Възможно е при раздялата с родителите, детето да се разстрои и вълнението му за предстоящото пътуване много бързо да се изпари. Залепените  ръце на прозореца и насълзените очи са ситуация, която не всеки път може да бъде избегната. Предварителната подготовка е важен момент за предстоящото пътуване. Окуражаващи изречения като : „ Ще си прекараш чудесно“, „Ще намериш нови приятели“, „Ще преживееш вълшебни моменти и ще научиш интересни неща“ , „С нетърпение очаквам да се върнеш и да ми разкажеш за всички вълнуващи преживявания“.

В тези моменти е нормално родителите да изпитват вина когато оставят детето си. Понякога тази вина се явява като заместител на грижата, но съзнателното поемане на отговорност за действията престава да бъде обвинително обстоятелство. Децата имат нужда от автентични истински майки, а не  от съвършени такива, като по този начин детето има възможност да расте в една окуражаваща и подкрепяща среда. 

Децата и условията за пътуване

Предвид натовареното и интензивно движение по пътищата, неминуемо възниква въпросът за безопасното пътуване на децата. Транспортът, който е осигурен за детския езиков лагер Лъки Кидс е безопасен и подсигурен. Децата са проверени преди тръгване, като всяко едно има собствен предпазен колан, който е прегледан от екипа придружаващ децата.

В микробусите има поне по двама аниматори и учители, които се грижат за децата докато пътуват. По време на почивките учителите и аниматорите придружават децата, които предварително са облечени в специални светлоотразителни жилетки. Това е необходимо, за да могат да се отличават от другите деца, като по  този начин се подсигурява по-голяма безопасност за тях.

Снимка 13 от ЛъкиКидс лято 2018

Настаняване на децата и условия в детския лагер

Настаняването в хотелските стаи се преценява според възрастта на децата. За тяхната безопасност на всеки етаж има учители и аниматори, които им съдействат при настаняването.  Децата имат ангажимента да се грижат сами за своите лични пространства и има вероятност по някога да се образуват конфликти от рода – някой да използва шампоана на друг, да се пръсне с парфюма му, да му седне на леглото или да вземе да му разгледа играчката. Тези недоразумения, не прерастват в сериозни конфликти, но уважаването на личното пространство е нещо,  с което те трябва да се научат да се съобразяват и да разбират.

В самите стаи всички опасни предмети са изнесени и няма остри и чупещи неща. Важно е дрехите на децата да бъдат надписвани на етикетите, защото под силна емоция те често ги забравят на столове, под дивани, оставят ги във фоайето  и после много трудно се проследява чии са.

Лагерът като предизвикателство за всяко дете

Малките лагерници от 5 до 7 години са придружавани от родител или член на семейството. Тъй като родителите все още играят особено важна роля са до него, за да му помагат да приеме действителността. На тази възраст поставянето на детето в лагер без мама и татко, откъсването му от дома и от близките, и попадането му в  нови и непознати условия не носи полза. Малките се адаптират постепенно и се получава плавен преход към самостоятелния им престой година или две по-късно.

Лагерът е   предизвикателство, както за децата така и за родителите. Първите ден-два са от особена важност по отношение на адаптацията на децата. В международният езиков лагер Лъки Кидс, общуването между учители, аниматори и деца се осъществява само на английски език. В тази среда децата много по-бързо усвояват научения материал и могат веднага да го  приложат в активностите по-късно през деня.

Езиковата бариера тук може да се окаже стресова за децата

Учителите са носители на английски език и са преподавали в много държави. Специфичният акцент може да се окаже труден за разбиране. Децата са разпределени на нива в групи и тази езикова трудност още след ден, два вече е преодоляна. Въпреки това е възможно още същият ден вечерта детето да се обади на своите родители силно разтревожено, че не му харесва, защото не разбира нищо и не си говори с никой. За да подсили думите си то може да сложи и допълнителни аргументи за това свое желание.

Информираност на родителите

Мениджърът на лагера е човекът който пръв ще информира родителите, ако е необходимо да се вземат тези мерки. Ако има ситуация, в която е наложително той ще ги информира, но след като предварително е разгледал в детайли всичко което се е случило. Правилата в лагера стриктно се следят и в случай, че те бъдат нарушени детето може да бъде санкционирано. При регулярна вербална агресия или недопустима физическа такава, детето може да бъде лишено от конкретна дейност. В останалите случаи всички активности и спортове са задължителни и децата трябва да участват в тях.

Има случаи, в които по притеснителните деца, задържат своите емоции и биха могли да ги споделят единствено на своите родители когато ги чуят по телефона. И макар на пръв поглед да няма видим проблем, вътрешният и невидим детски свят остава скрит.

Родителите е необходимо да дадат обратна връзка на мениджъра, за да може той да проследи процеса и заедно с екипа да дадат необходимато внимание и грижа на детето. Тревожността на детето е важен сигнал, че дадена негова потребност не е задоволена, а страхът у някои деца ги спира да си потърсят помощ от възрастен.

Индивидуалният подход към децата от страна на учителите и аниматорите е сред главните ни цели. Обгрижването с внимание е ключът към разрешаването на проблема с първичната реакция на стрес при попадане в летен езиков лагер. След като се изслушат внимателно проблемите на  децата се търсят ефективни начини да се справят с тревожността на всяко едно дете.

Взаимопомощта между децата е от особено значение за тяхната самостоятелност и социално – емоционално развитие. Създават се приятелства и това има много силно влияние върху детето. За по-малките, които са с родителите си подкрепата от тях е нужна с достатъчно любов, с която те да се чувстват уверени и когато е необходимо да могат да си общуват.

Снимка 58 от ЛъкиКидс лято 2018

Активности и забавления в лагера

По време на дневните активности децата са ангажирани плътно с разнообразни игри, с комуникация с другите участници, с учене и те не могат да разполагат с телефоните си през деня. Времето, в което те могат да се обаждат е от 20.30 – 22.00 ч. ,  а телефоните се съхраняват от екипа на лагера и не могат да бъдат използвани от децата по друго време извън горепосоченото.

Програмата е много динамична и децата са ангажирани почти през цялото време. Спортните дейности и забавлителните активности са внимателно разпределени в програмата. Децата, които не могат да плуват си играят в басейна  само и единствено, ако са екипирани с необходимите предпазни средства – „ крилца“,“пояс“, „жилетка“. За тяхната безопасност ги придружават учител и аниматор, а на място има и спасител, който е плътно до тях.

Вечер се организират тематични вечерни партита, бой с възглавници, търсене на съкровища, кино, вечер на таланта и  мн.др. Понякога в тези моменти децата се заиграват и вечерните разговори с родителите стават по- кратки. Към края на деня те са изморени и заредени с много емоции.

Може детето да сподели със своите родители, че е изморено и  си е легнало много късно (напр.в 02.00 ч.) Учителите и аниматорите проверяват децата, които най- късно в 00.00 ч. спят. Децата нямат телефони при тях и телевизорите се изключват от учителите, които периодично проверяват стаите. Лагерниците не могат да обикалят коридорите, етажите и да посещават други стаи. Учител или аниматор остава при децата до тяхното заспиване и в случай, че детето има страхове, за да бъде успокоено. Сънят е от изключително значение за тях и затова се спазва режим.

Хранене в лагера

Храненето в детския международен езиков лагер ЛъкиКидс е  5 пъти дневно. Въпреки това е възможно детето да каже, че е гладно и не може да се нахрани. Това  се получава, защото то се адаптира и към дневния хранителен режим. Неспазването на хранителен режим, води до нарушение вътрешната динамична система, което от своя страна оказва отрицателно въздействие върху физическото и нервно-психическото развитие на детето.

Когато дневният режим е правилно организиран, детето се храни с апетит, спи спокойно и бодърства активно. Спазването му е едно от задължителните условия за предпазване от умора и за запазване на уравновесеното поведение у детето. Така се избягват състояния като раздразнителност, нервност, безсъние, безапетитие и др.

Децата могат да усетят доверието и подкрепата, с които успяват да постигнат удивителните резултати. Чистият въздух и природата им дават щастие и радост, далече от града, шума и технологиите. Провокираме в децата огромният скрит потенциал и отваряме вярата на всяко дете за неговата уникална значимост на този свят.

 

Изготвил: Емилия Павлова

Аниматор в Летен Езиков Лагер ЛъкиКидс