Защо е полезно за децата да посетят езиков лагер?

Още групови снимки в планината | Lucky Kids
2017-10-24

Всеки родител има този проблем – по време на ученическата ваканция децата разполагат с много свободно време, а родителите работят и няма как да ги контролират. Опасностите пък дебнат отвсякъде – и навън, и вкъщи заради виртуалното пространство. Възможно ли е да има решение, при което детето да е в безопасност, а освен това да учи с удоволствие чужд език? Отговорът е положителен и се нарича „детски летен езиков лагер„!

Какво представляват езиковите лагери за деца?

Най-накратко, по време на лагера децата изучават чужд език, докато се забавляват. ЛъкиКидс например организира такъв образователен езиков лагер на английски. Занятията и игрите се провеждат на изучавания език и хлапетата общуват по този начин помежду си с преподавателите и с аниматорите.

Може да прозвучи сложно за малчуган, който няма опит в изучаването на езика, но не е така. Практиката е показала, че дори деца, които не са изучавали английски, бързо преодоляват бариерата заради неформалното общуване и опитните преподаватели.

Лагерът е за деца от 5 до 14-годишна възраст. Преподаващите идват от англоговорящи страни, а аниматорите са българи с перфектен английски. Членовете на екипа имат опит с образователните програми и системи в страни от целия свят – Великобритания, САЩ, Обединените арабски емирства. Това им позволява да съставят цялостна програма на детския езиков лагер, която да е съобразена с водещите световни практики.

Важно е да се отбележи, че в организирания от ЛъкиКидс летен езиков лагер на английски се избягва знанието да се научава по скучния начин – наизуст. Децата сами достигат до него по различен и много по-приятен път – изпълняват задачи по разнообразни проекти, представят определени теми, обсъждат дадени казуси… По този начин се активира творческият им потенциал и те стават активни участници в обучението под ръководството на рутинираните преподаватели. Така на децата им е много по-интересно, а това означава, че научават по-бързо и ефикасно, а знанията се запазват трайно. Родителите пък ще могат да се убедят в напредъка по английски език с тестове в началото и края на детския летен лагер, като ще получат подробен анализ.

Как се гарантира сигурността и безопасността на децата в езиков лагер?

На първо място в един езиков лагер за деца със сигурност трябва да бъдат безопасността и сигурността. В лагерите на ЛъкиКидс е помислено за това, дори когато става въпрос за самия хотел. За база се ползва 5-звездният Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс, който е съобразен до най-дребните детайли с присъствието на много деца.

Например подовете са с мокети и няма потенциално опасни елементи като чупливи стъкла и остри ръбове. Малчуганите са разпределени в групи по десет, а за всеки пет има преподавател или аниматор, който да се грижи за тях. По този начин те не остават сами, без възрастни наблизо, и имат постоянен контрол.

Преподавателите и аниматорите могат да следят за безопасността и през нощта, тъй като са настанени на същия етаж с децата. Всички мерки за сигурността на малчуганите по време на английския летен езиков лагер са взети и при различните видове забавления.

Един пример – при конната езда хлапетата използват задължително каски и други предпазни средства, а всеки кон се води от индивидуален водач. В басейна пък, където се провеждат часовете по плуване, през цялото време децата са наблюдавани от спасител, а също така и някой от учителите и аниматорите.

Мерките за безопасност са максимално високи и при пейнтбола, планинското колоездене и всички други забавления. Квалифицирано медицинско лице е винаги с групите в планината, като разполага с необходимото оборудване.

Така можете да сте спокойни, че постоянно има контрол над безопасността и сигурността на детето ви по време на езиковия лагер. Вместо постоянно да мислите дали всичко е наред, докато сте на работа, можете да осигурите на детето си вълнуваща и интересна ваканция, през която то ще подобри значително познанията си по английски език. Звучи хубаво, нали?

Летен езиков лагер за деца | LuckyKids

Какви са ползите от допълнителното обучение по английски език?

Като за начало, може да ви поздравим, че сте избрали детето ви да изучава точно английски език! В днешния свят английският е този, който обединява планетата. Той е официален в над 50 държави, един от шестте официални на Организацията на Обединените Нации, а също така е приет за такъв в Европейския съюз и в НАТО.

Със сигурност английският език ще помогне на детето ви да общува свободно с хора от целия свят, а защо не и нещо повече – да му помогне за сериозно кариерно развитие в личен план?

Твърде често обаче класните форми на обучение не са достатъчни за доброто овладяване на езика, най-вече заради липсата на наистина квалифицирани учители и остарялата методика на обучение. Тогава изниква въпросът – дали детето да се запише в школа или в детски езиков лагер?

Школите са нелош вариант, но при тях има един сериозен проблем – посещението им не се възприема никак добре от децата, особено когато са във ваканция. Причината е ясна – на мъника му се налага да ходи почти всеки ден на училище, а когато е решил, че ще си почине през лятото и ще се позабавлява, го записват на езикова школа. Това определено не допада на децата, които възприемат посещаването на школи точно като посещаването на училище – досадно и по задължение.

Лесно можете да се досетите, че щом те правят нещо по задължение, накрая определено няма да се стигне до желаните резултати. А посещаването на летен езиков лагер е нещо съвсем различно. Децата определено възприемат лагерите на английски език не като училище, а като място, където могат да се забавляват много. Сменили са обстановката, родителите не са им на главата и се чувстват много по-приятно, докато учат. Родителите от своя страна пък са доволни от езиковите лагери за деца, защото малчуганите съчетават активната си почивка с уроци по английски език.

Как децата могат да научат лесно езика в неформална обстановка?

Както вече се разбрахме, децата „попиват“ най-добре знанието, когато уроците са интересни и увлекателни. Общуването в неформална обстановка обаче също е от изключително значение за по-лесното усвояване на езика.

В летния езиков лагер по английски ЛъкиКидс се обръща сериозно внимание на този компонент, като той е една от причините децата да успяват да подобрят значително всичките форми на владеене на езика. Това, което се научи до обяд, се прилага на практика в занимателните дейности, организирани след обяд. Те са много и изключително разнообразни, тъй като забавленията и игрите са от съществено значение в концепцията на езиковия лагер.

В 5-звездния хотел Лъки Банско, където са настанени всички, се организират филмови вечери, театрални етюди, лов на съкровища, дискотеки… Провеждат се екскурзии, разходки в планината и много други дейности като конната езда, за които вече споменахме.

През зимата пък летните дейности са заменени с часове по ски, като обучението е от квалифицирани инструктори. По време на всички тези вълнуващи преживявания, общуването е на английски. Разговорите на чужд език с преподавателите, с аниматорите и с другите деца не само през учебните занятия, но и по време на забавленията, помагат изключително много за по-лесното и по-бързо усвояване на езика.

И преподавателите, и аниматорите в летния детски лагер имат дългогодишна практика в общуването и работата с деца. Тъй като акцентът при ЛъкиКидс е придобиването на знания чрез забавление, то времето за удоволствие не минава неоползотворено, а тогава се обръща сериозно внимание на усвояването от децата на всичките компоненти на английския.

Час по рисуване на открито | LuckyKids

Защо езиковият лагер е чудесна алтернатива за лятна ваканция?

Нека да си представим следното – през лятната ваканция детето ви се забавлява, живее активно, храни се здравословно, създава нови приятелства от България и от чужбина, оказва се контрол над сигурността и безопасността му, а покрай всички тези неща учи английски език с желание. Звучи прекрасно, нали?

Дори малко невероятно, но всъщност ще бъде напълно реално, ако детето се включи в езиковия лагер по английски език на ЛъкиКидс. Програмата на лагера е разработена от екип преподаватели на принципа на проектното обучение. Това е иновативен съвременен метод, който е станал част от всички международни училища в последното десетилетие. Тъй като децата разработват проекти по различни теми, освен познания по езика, те трупат и такива за много други области от природния и социалния свят.

В програмата на летния езиков лагер е заложено интерактивно обучение, като всичките групи (без начинаещата) ползват компютри и интерактивна дъска. За малчуганите от начинаещата пък са предвидени различни методики на работа, които се определят спрямо динамиката в групата.

При всичките групи се обръща сериозно внимание  и на аудио-визуалните възприятия на малките. Някои от тези съвременните методики за изучаване на чужди езици и за преподаване в началния етап на образованието са Слънчева педагогика, Сугестопедия, Монтесори и други.

Също така на езиковия лагер децата изучават различни добродетели и са поощрявани да ги прилагат всеки ден. Сериозно изискване към преподавателите е да направят така, че образователните занятия да са забавни за учащите и да ги провокират да търсят сами нови знания, и то не само относно английския език.

Много важна част от режима на децата в лагера е и здравословното и балансирано хранене. А вече споменахме за всички вълнуващи и атрактивни дейности, които очакват хлапетата извън учебните занятия. Да обобщим с едно изречение – летен езиков лагер на английски език е ключът за щастливата и ползотворна ваканция на детето ви, съчетана с вашите спокойствие и удовлетворение. Възползвайте се!

 

LK-article-end-image