Децата и дигиталните устройства – как детските лагери намалят използването им?

Децата и дигиталните устройства - как детските лагери намалят използването им?
2023-02-27

Дигиталните устройства заемат все по-голяма част от ежедневието на съвременните деца. Проблемът е, че те не могат да заместят потребността на малчуганите от живия контакт с техните връстници и от игрите на воля. 

Децата и дигиталните устройства - как детските лагери намалят използването им?

Защо е важно едно дете да не прекарва толкова време на телефон, таблет или компютър

Телефонът, таблетът и компютърът вече са част не само от забавленията на децата. Пандемията наложи онлайн комуникацията в училище, но специалистите са категорични, че дигиталните устройства трябва да се използват с мярка от подрастващите. Многото часове пред електронните устройства увреждат зрението, стойката и лишават малчуганите от реалната комуникация, казват детските специалисти. 

Научни изследвания сочат, че продължителното стоене пред екрана води до отделяне на повече адреналин, което предизвиква раздразнителност, безсъние и нервност. 

Необходимо е виртуалните заниманията при по-малките и при тийнейджърите да са контролирани и не толкова продължителни. За сметка на това децата е необходимо да бъдат насърчавани да се занимават повече с образователни игри, да посещават арт ателиета, да спортуват активно и бъдат навън сред природатата.       

До какво може да доведе дългият престой – изследвания и практически данни

Учените са на мнение, че по-малките деца не бива да стоят повече от 20 минути пред смартфона, таблета, компютъра или телевизора. При момчетата и момичетата до 12-годишна възраст максималното време е 4 часа, след което е задължително да се направи почивка. 

Децата и дигиталните устройства - как детските лагери намалят използването им?

Не е възможно съвременните деца да бъдат напълно лишени от дигиталните устройства, но е задължително да бъдат контролирани от родителите за времето прекарано пред светещи устройства. Психолозите твърдят, че живият контакт е от съществено значение за развиване на мисленето и за социализацията и той не може да бъде заменен от електронните устройства. 

Изследване с малчугани от 1 до 3 години установява, че повече от 10 процента от тях имат проблеми с вниманието, ако стоят между 1 и 2 часа дневно пред екрана.

Медицинските специалисти доказват още, че образите от дигиталните устройства водят до визуално и слухово натоварване. А това от своя страна е причина за понижаване нивата на внимание, негативно отражение има върху креатиаността, умението за критично мислене и цялостно върху живота на детето.    

Синята светлина е категорично, че пречи на съня. Затова преди заспиване не се препоръчва не само не децата, но и на хората на възраст, да не използват дигитални устройства. 

Застояването пред компютъра е сред факторите, които водят до затлъстяване. Проблемите със зрението също не са за подценяване, тъй като дългото взиране в електронните устройства причинява сълзене, зачервяване и болки в очите.   

Видео игрите също провокират по-малко или повече агресивно поведение у децата. В много от тях се използват оръжия, симулират се боеве и това кара малчуганите да пренасят подобно негативно отношение към своите връстници.  

Децата и дигиталните устройства - как детските лагери намалят използването им?

Активностите, с които лагерът замества престоя пред дигитално устройство

Детският лагер е отлична възможност за алтернативна ваканция, която ще накара малките палавници да се откъснат от дигиталните възможности. Заниманията с други деца сред природата им дават възможност за пълноценна почивка и незабравими емоции. 

Как детските лагери помагат за по-краткото използване на дигитални устройства?

Един от най-харесваните от малчуганите и техните родители у нас е Международният лагер с английски език Лъки Кидс. Той се намира в любимия български курорт Банско. Базата на лагера е в петзвездния апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс, където условията са повече от перфектни. 

Луксозният комплекс предоставя възможности за:

  • пълноценна почивка
  • активности сред природата
  • възможности за модерно езиково обучение
  • арт и еко занимания
  • образователни и състезателни игри
  • басейни

В програмата на Лъки Кидс са предвидени уроци по планинско колоездене, конна езда,  риболов и още много забавни игри на чист въздух, които ще накарат децата да се отделят от дигиталните устройства. 

Децата и дигиталните устройства - как детските лагери намалят използването им?

Опознавателни екскурзии в района на Банско също са част от ежедневието на малчуганите в Международния детски лагер Лъки Кидс. 

Тук се намират емблематични природни и културно-исторически забележителности. Децата от близко ще видят втория по височина връх в България – Вихрен, ще посетят най-старото дърво у нас – Байкушевата мура, която е на повече от 1300 години. 

Освен това лагерниците се научават на полезни умения за оцеляване в природата, разбират повече за флората и фауната на територията на националния парк “Пирин”. Наред с ориентирането в природата участниците в лагера усъвършенстват своите познания по английски език. 

Децата и дигиталните устройства - как детските лагери намалят използването им?

Лъки Кидс събира всяка ваканция стотици деца от 5 до 15 години в курорта Банско. 

Лагерът е място за споделено общуване между връстници, което помага на мъниците да се социализират, да бъдат по-отговорни и толерантни един към друг. Лагерът обаче е и източник на незабравими спомени, началото на верни приятели в игрите и забавления.   

Почивката на малките палавници и на тийнейджърите в Пирин планина е пълноценна и зареждаща. Приключенията са ежедневни и най-вече учат децата да обичат природата и да водят здравословен начин на живот. 

Психолозите са категорични, че само с подобни активности децата могат да растат физически, психически и емоционално здрави. Живият контакт е много по-обогатяващ от екранните образи, които електронните устройства могат да им предоставят вкъщи.  

Снимка: Лъки Кидс/Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *