Пейнтболът е една от организираните спортни активности, които допадат изключително много на децата в Международен езиков детски лагер Лъки Кидс.

Какво представлява пейнтбол играта?

Пейнтболът е стратегическа игра със състезателен характер, при която малчуганите се разделят на два отбора. Всеки от отборите се стреми да “елиминира” играчите от противниковия отбор, стреляйки с топчета с боя, които се изстрелват от пистолети със сгъстен газ, които се наричат маркери.

Играта може да се провежда на различни терени – в закрита зала с изкуствена трева или на естествен горски терен. Времето, в което се играе играта, зависи както от целите, които отборите трябва да постигнат, така и от опита на играчите.

Пейнтбол за деца

За каква възраст е подходящ пейнтболът?

Важно е децата да могат да спазват инструкциите и правилата на играта, поради което обикновено в игра на пейнтбол се включват деца на възраст над 10 години.

Въпреки това, при наличие на подходящото оборудване има вариант пейнтбол да се играе и от по-малки деца, като при тях се използват по-меки топчета и по-леки маркери, подходящи за тяхната възраст.

Как и кога се провежда пейнтболът по време на лагера?

За да не пропуснат нито едно от спортните активности и забавленията в езиков лагер LuckyKids, пейнтбол за деца се провежда веднъж седмично като част от дневната програма на лагера.

Играта се играе на отлично оборудван естествен горски терен (пейнтбол игрище), а децата са снабдени със задължителната екипировка за пейнтбол.

Отборите са с големина от 7 до 10 деца и се играе на принципа “всеки срещу всеки”.

Преди началото на пейнтбола, малките лагерници преминават през задължителен инструктаж, на който им се обясняват както правилата на играта, така и правилата за безопасност, които трябва да спазват.

Необходима екипировка

За да се играе пейнтбол е необходимо малчуганите да бъдат оборудвани с подходящата екипировка, която включва предпазно облекло, защитна маска, маркер и топчета с боя.

Защитното облекло покрива цялото тяло на играча, а маската защитава лицето и очите от боята.

Обикновено, когато деца играят пейнтбол към защитното облекло се добавя и защитна жилетка, която да предпази тялото на малките от по-силни наранявания от топчетата с боя.

Също така, маркерите, които децата използват по време на играта са с по-ниска мощност, за да се намали допълнително рискът от наранявания и появата на по-големи синини.

Безопасност

Организаторите на пейнтбол игрите за деца, с които от езиков лагер Лъки Кидс работим, са с голям опит като съдии в редица европейски състезания.

Те не пропускат да проведат много прецизен инструктаж на участниците преди началото на играта.

Докато лагерниците се забавляват, организаторите, заедно с преподаватели от Лъки Кидс, са неотлъчно край терена. Те са готови да прекратят играта, ако забележат, че някое от децата не играе според правилата или е получило по-тежко нараняване от топчетата с боя.

Пейнтбол за деца

Ползи от играта на пейнтбол

Организираните отборни дейности като пейнтбола носят редица ползи за децата, като основните сред тях са няколко.

Подобряват социалните умения

По време на играта децата трябва да си взаимодействат с връстниците си, да изработват заедно стратегии, да се подкрепят взаимно. Това спомага както за подобряване на социалните им умения, така и насърчава работата в екип, лидерството и не на последно място развива меки умения като емпатия.

Стимулират работата в екип и сътрудничеството

Пейнтболът изисква работа в екип. А това означава, че децата трябва да си сътрудничат, да споделят отговорности и да се подкрепят в постигането на общата цел. Работата в екип също така подобрява техните комуникационни умения и уменията им за активно слушане, което от своя страна подпомага личностното им развитие.

Развиват умения за решаване на конфликти

В отборните игри неизменно възникват конфликти. Тези ситуации предоставят възможност на децата да се научат как да се справят в подобни случаи и как да разрешават разногласията по конструктивен начин.

Често задавани въпроси

Безопасен ли е пейнтболът за децата?

Играта на пейнтбол е напълно безопасна за децата, така че няма за какво да се тревожите. Единствено, ако някое дете е улучено от топче с боя, на мястото на удара може да се появи лека синина, което изчезва на следващия ден.

Задължително ли детето да играе пейнтбол?

Обикновено няма дете, което да не иска да се забавлява с пейнтбол, но ако вашето дете не желае да участва, може да наблюдава играчите от страни на пейнтбол игрището. Пейнтболът е от най-обичаните активности в лагера.

Освен пейнтбол какви други активности има в лагера?

По време на лагерните смени, децата от езиков лагер Лъки Кидс имат възможност за участие в организирани активности като конна езда, плуване, йога, планински туризъм, колоездене и много други.