Препоръчителни помагала по английска граматика за деца

Класна стая | LuckyKids
2019-04-02

Работим с деца вече толкова години в летен лагер „Лъки Кидс“. Колко от тях според вас някога са казвали “Аз обичам граматиката”? Е, да, прави сте! Нито едно дете не го е казвало! Откровено казано думата “английска граматика” е въплъщение на дълга и усърдна дългогодишна работа, домакинска работа, ако искате я наречете. Тя не провокира нищо друго освен чувство на отгечение и отвращение сред учащите се.

Въпреки това, в днешния развит свят, образователните методи са се развили до едно ниво, в което ние вече не разчитаме единствено и безусловно на традиционните подходи на преподаване на английски език. Нещо повече, възприятието на учениците е това, което ни накара да приложим един по-интегриран метод на преподаване, базиран на контекста, при който граматиката е нещо, което привлича вниманието дори на най-претенциозните ученици.

Както вече споменахме, образованието е широко понятие, което не може да бъде обхванато в една статия. Освен това, в днешно време съществуват твърде много учебни ресурси, учебници, учебни тетрадки, учебници с граматика и т.н., така че би било абсолютно грешно да се каже, че едно от гореизброените е по-добро в сравнение с останалите; защото това не е така. Всеки учебник с граматика, който сме използвали, чели и проучили, има какво да предложи на читателя, нещо ново, което може да допринесе за по-доброто разбиране на изучавания материал.

Въпреки това, за целите на настоящата статия, ще прегледаме няколко граматически учебника, които считам за напълно изчерпателни, забавни и най-вече за надежден източник на информация. За да бъде по-ясно и по-малко объркващо, ще ги разделя в две категории: за деца до 10 годишна възраст, и за от 10 до 100 годишна възраст.

Преди да ги изброя, трябва да отбележа, че никой учебник с граматика или ресурс за самообучение не могат да заместят добрия учител. Да, те ще ви помогнат да развиете добро ниво на разбиране за това какво е добро и какво не е, но добрият учител ще улесни процеса на усвояване на новото познание, докато ви превръща в самоуверен събеседник на езика.

 

Ученици от 6-10 годишна възраст

Grammar Friends (A1-A2), Oxford Teachers´ Club.

Поетапното представяне на английската граматика, изложена в приятелска въвеждаща форма, представя използването и значението й, по начин, по който могат да бъдат разбрани и запомнени дори от най-малките ученици. Включва много контролирани дейности, които помагат на децата да подобрят своята писмена граматика, както и забавни интерактивни игри, които са на разположение на уебсайта Grammar Friends Student/Граматика Приятели Ученик, които окуражават малчуганите да се учат сами.

Всички дейности и упражнения са създадени по начин, който е забавен и провокира логическото мислене. Книгите обхващат граматиката на Cambridge ESOL Young Learners Exams/изпити за младежи, и когато детето ви премине тази граматика ще е достигнало ниво A2.

Граматика за деца | LuckyKids

Kid’s Box, Caroline Nixon, Michael Tomlinson, Cambridge University Press

Kid’s Box е курс за малките ученици, който се състои от шест нива. Kid’s Box е изпълнен със свежи идеи, които да вдъхновят вас и вашите ученици! Този курс от шест нива дава на децата един уверен старт в изучаването на английски език, като също така превръща часовете в радост и за учителите.

Идеален е за общо ползване, Kid’s Box също така напълно обхваща конспекта за изпитите на Cambridge Young Learners English (YLE). Новият език е представен чрез забавни истории, които малките ученици обожават, като те се практикуват в комбинация с песни и други дейности, а всичко това прави учебния процес истинска наслада. Основният език непрекъснато се ревизира и рециклира, така че да се изгражда увереността на учениците, а фокусирането върху дейности, които включват комуникация гарантира, че децата използват езика, който изучават, в забавен контекст, ‘без напрежение’.

Young Learners Граматика | LuckyKids

Young Learners- FUN FOR STARTERS, MOVERS, FLYERS

Три учебника, които обхващат нива A1-A2, най-новото издание на Cambridge към актуализираните YL изпити.  Ясни и добре организирани уроци, като към тях има учебна тетрадка и диск. Тези учебници са чудесен граматически ресурс, и те са фокусирани върху практическото приложение на езика.

Тези учебници предоставят развлекателни дейности, в допълнение към традиционните упражнения, и дават на учителите свободата да прилагат и свои собствени ресурси в образователния процес. Също така, учебниците са лесни за преподаване, така че дори родителите могат да ги използват и да помагат на децата си да напредват в ученето.

Ученици от 10- 100 годишна възраст

Тук идва трудната част. Учениците над 9 годишна възраст най-вероятно вече са развили добро владеене на английски език, но те все още са деца и точно както всички деца се нуждаят от добра доза забавление във всичко, което правят. Предполагам, че на тази възраст нашите главни герои са достигнали, или поне са близо до ниво A2, така че ще представя три от любимите ми граматически ресурси, които трябва да се използват след преминаването на учебниците за деца.

  • Essential Grammar in Use/Приложение на основната граматика от Raymond Murphy A1-B1 (THE RED GRAMMAR/ЧЕРВЕНАТА ГРАМАТИКА). Не съществува учител или напреднал ученик по английски език, които да не познават Raymond Murphy. Тази граматика е логичният преход от учебниците за деца към един по-зрял поглед върху граматиката.
  • Grammar in Use/Приложение на основната граматика от Raymond Murphy B1-B2 (THE BLUE GRAMMAR/СИНЯТА ГРАМАТИКА)

Учебник по английски за деца | LuckyKids

Класическият справочник и практически учебник на Raymond Murphy за ученици, изучаващи английски език средно ниво (B1-B2). Идеален за самообучение, но също така и за допълнителни граматически дейности. Този учебник е използван от милиони ученици, изучаващи английски, както и от много учители по целия свят.

Това е учебник, който трябва да имате! Граматиката е обяснена лесно и адекватно на лявата страница, а граматиката може да бъде намерена на дясната. Също така, вие разполагате с отговори, както и с допълнителни задачи на последните страници след края на уроците. Горещо препоръчвам този учебник на всеки ентусиаст, който изучава английски език. И за да бъде още по-привлекателно предложението ми, в днешно време можете да намерите учебника с допълнително обяснение, представено на вашия роден език, и дори с мобилно приложение към него. Истински рай за граматически маниаци.

  1. Advanced Grammar in Use/Приложение на граматика за напреднали от Martin Hewings B2-C1

Това е най-доброто! Тази граматика е истинско предизвикателство за всеки млад ученик. Горещо я препоръчвам на по-зрелите тийнейджъри и по-напредналите. Тя може да затрудни дори англичани и изисква по-дълбоко и логическо мислене, а освен това е времеемка – съдържа 100 урока. Отново, точно както и граматиката на Murphy, тази също съдържа обяснения, упражнения и отговори.

Както виждате, разнообразието от учебници с граматика на английски език на пазара е доста изобилно. Коя от тях ще използвате зависи изцяло от вас, както и от вашите цели. Ако дадена граматика не е това, което ви трябва, то тогава по-добре се придържайте към основните и традиционни ресурси.

Всяко дете обича цветовете, рисуването и занаятите. Всеки тийнейджър би оценил креативното, но все пак логическо представяне на граматическите теми. В крайна сметка най-важни са желанието и труда, който полагате.