Лагерът може да повлияе положително на децата по значителен начин – може да разшири техния мироглед чрез срещата с други деца, изучаване на флората и фауната в планината, спортове и дейности. Лагерът предлага време за вашите деца да бъдат активни с широки разновидности на физически дейности 

Сред основните цели на международен летен езиков лагер LuckyKids е осигуряване на лагерниците на активна спортна дейност сред природата. 

Минимумът престой на открито е 4 часа всеки ден. Тъй като в лагерите има деца на различна възраст, дейностите са категоризирани въз основа на тяхната възраст, като са съобразени за вашето дете и за тяхната безопасност. „В нашия лагер безопасността на нашите деца е наш основен приоритет.“ 

В международен детски лагер LuckyKids има два вида спортни дейности:

 • Целенасочено организирани: Пейнтбол, конна езда, плуване, планински преходи
 • Игри по избор по време на престоя сред природата: футбол, волейбол, народна топка, бадминтон. 

Програмата на лагера

Програмата е балансирана и съчетана така, че децата да имат активно време на открито и да вземат участие в дейностите в хотел. 

Веднъж седмично са включени задължително следните дейности:

 • Пейнтбол
 • Конна езда
 • Колоездене
 • Плуване
 • Готварство 
 • Йога
 • Планински преход

Така децата за 7 дни не пропускат нито една от активностите. Специално за децата с 14 дневен престой е направена целодневната екскурзия. Тя дава възможност за още един целодневен ден, прекаран извън хотела. Също така в този ден децата нямат учебни занимания.

 Пейнтбол

Играта пейнтбол може да бъде добра и повече от просто за забавление. 

Предимствата на пейнтбола: 

 • Децата работят в екип
 • Децата се учат да разработват предварителна стратегия за действие
 • Опознават съотборниците си
 • Учат се, че по-важна е самата игра, а не победата на всяка цена

Отборите са между 7-10 деца и играят на принципа всеки срещу всеки. За деца под 7 годишна възраст има организирана стрелба по мишени. 

Детски лагер и спорт

Конна езда (всички възрасти)

Конната езда предлага страхотна тренировка както за ума, така и за тялото, като физически повишава сърдечно-съдовата система и облекчава умственото натоварване. Също така се признава, че има терапевтични качества, психологическите ползи могат да бъдат също толкова значими. 

Като спорт също помага на децата ви да създават самодисциплина, тъй като увеличават нивото на търпение, фокус и контрол. По-малките деца, децата, които имат страх от коне, децата със специфични нужди, получават индивидуална грижа и внимание както от инструкторите, така и от екипа на летния езиков лагер. 

Превъзмогването на личната неувереност и придобиването на повече вяра в собствените способности се стимулират с много градивни методи и целят израстването на детето като личност. 

Колоездене (всички възрасти)

Децата обичат да карат колело, което е интензивно и забавно и им дава свобода и независимост да се разхождат и да  разгледат наоколо. Помага им да подобрят и засилят позитивната си умствена нагласа като млади хора. 

Тези, които не могат да карат колело, имат възможност да се научат, стига да поискат. В парка има възможност да се кара по алеите, но има и място със скокчета, за по-напредналите. В планината имаме възможност да караме както по горски пътеки, така и по циментирани такива, като наклоните на пътеките също са съобразени. 

Детски лагер и спорт

Плуване (Всички възрасти)

Децата обичат да плуват и да играят във водата. Плуването може да има значителни ползи както за здравето, така и за безопасността на децата. Особено когато има нови приятели, плуването е начин да продължите да насърчавате здравословното ниво на физическа и социална активност на детето

Плуването осигурява по-ефективна тренировка, отколкото други дейности. Заниманията по плуване не са организиран процес и в лагера не се организират уроци по плуване. Децата играят в басейна, организират се състезания и различни игри. Целта на плуването е децата да се забавляват. 

Детски лагер и спорт

Планински преходи

Минимум веднъж седмично децата имат активен планински преход, който е подходящ за възрастта и уменията на всички деца. Преходите са кратки и задължително организирани с планински водачи. 

По време на преходите, децата учат основните правила за движение на групи в планината, да проявяват търпение и постоянство едни към други, да си помагат. Чистия въздух, природата и слънцето влияят благоприятно върху физическото и психическото здраве на всички лагерници. 

Детски лагер и спорт

Волейбол

Турнирите по волейбол са всеизвестни в езиковият лагер. В тях участват децата, аниматорите и инструкторите. Често децата научават термини и изрази от играта, както и основни умения за игра – позиция на тялото, основни удари, положение на ръцете. 

Турнирите се провеждат по  време на активностите навън. Продължават по време на цялата смяна и имат за цел децата да работят в екипи. 

Футбол

Футболните турнири са основна атракция за момчетата в лагера, но някои момичета също се включват. Задължително имаме такива поне веднъж седмично – игрището на бъндеришка поляна или на стадиона край с. Добърско. Целта е децата да се забавляват, а водачът на лагера за деца LuckyKids раздава стикери за спортсменство на най-изявените. 

Народна топка

Да – народната топка е официален спорт в не малко страни по света. В лагера народна топка се играе в ден 1, когато децата имат игри за сплотяване на екипа и за първи път са получили шапки с цветова индикация в коя група са разпределени, и във всеки друг удобен случай, когато сме на поляна в планината. 

Бадминтон

Обикновено бадминтон играем на конната база, когато децата са навън целия ден. В тези турнири участието на аниматорите и учителите е задължително и при равен резултат често победата се решава от двубой между водача и мениджъра на лагера

Отново основната цел да децата е да се забавляват и да имат активна дейност. С минаването на детето през всички забавни дейности в лагера, то ще развива социални умения и ще изгражда увереност. 

Социални умения

В нашия езиков лагер може да помогне на децата да се свържат и да създадат нови приятелства с местни и чуждестранни деца. Независимо дали детето ви учи или среща нови приятели в лагера, измъкването им от вкъщи може ще ги срещне с по-разнообразна група от деца. 

Катерин Лабуен – учител на езиков лагер „LuckyKids“