МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ЛАГЕР В БАНСКО
( 7/14 дни с обучение на английски език )

Категория: Блог

Първи стъпки в четенето | Lucky Kids

Първи стъпки в четенето

Ако имате желание детето Ви да харесва четенето (независимо на какъв език), то това зависи само от Вас.  Най – важният етап за развитие на любов към четенето е в периода 2-5 години, когато детето формира своите основни навици. В този период, разбира се, чете възрастният, като в началото разказва по картинки, а след това чете и целия текст в книжката. Но най-важното е родителят да чете на детето си редовно и да създаде необходимата рутина за процеса.

Приблизително около 4-5 годишна възраст детето изразява желание само да „чете“ книжките си. В действителност децата запомнят кой текст придружава съответната картинка в книжката и с лекота го възпроизвеждат, сякаш наистина четат. В този период родителят подпомага детето, подсеща и… прелиства книжката.

Четене пред деца | Lucky Kids

Четене на чужд език в ранна детска възраст

Най-хубавото, което можете да направите за детето си е да му поднесете книги на чужд език още в ранна детска възраст (2-5 години). В този период децата все още приемат повече невербална информация и значението на самите думи се подразбира посредством интонацията, емоцията, с която са казани думите, движенията, погледа.  За това е най-благодатно още в тази възраст да започнете с четенето на книжки на чужд език. Децата лесно запомнят коя книжка на какъв език се чете и в последствие възпроизвеждат на съответния език. Важно е всяка книжка да се отъждаствява с конкретен език и да не превеждате на децата си книжката. Те ще започнат да я разбират без проблем след неколкократно повтаряне.

Важно: в англоезичният свят има правило, което гласи – „Колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е книгата“

За това лесно можете да намерите т.нар. „Големи книги“  – Giant/Big Books. Това са издания в уголемен формат на подходящи за малките деца книги.

Някои от книгите дори не съдържат текст, защото в тази възраст не е необходимо да има дословно съдържание. Важното е на конкретната картинка от книгата да се озговаря конкретен текст и той да не се видоизменя прекалено много. Бихте могли да добавяте остепенно характеристики на конкретен герой. Например: Пате – жълто пате – едно жълто пате (duck – yellow duck – one yellow duck).

Препоръчвани заглавия:

 • The very Hungry caterpillar
 • The cat in the hat
 • Goodnight moon
 • Room on the broom
 • Are you my mother
 • Guess how much I love you
 • Brown bear, brown bear what do you see?
 • Where the wild things are
 • Clifford the Big Red Dog
 • Corduroy
 • Winnie The Pooh
 • Pat the bunny
 • Chicka Chicka Boom Boom
 • Peter Rabbit
 • Where Is Wally?
 • The rainbow fish
 • Runaway Bunny

Деца четат книги на английски | Lucky Kids

Как да избираме книги за най-малките читатели (5-7 години)

В английският език има множество книги за начинаещи читатели. Важното при изборът е количеството текст на всяка страница.

За съвсем начинаещи деца, са подходящи малки книги (с не много страници), които съдържат по една фраза на страница.  Така детето свързва малкото текст с конкретната картинка и лесно запомня как изглежда съответната дума (своебразен преход от „разказите“ по картинка към реално четене на текст).

Постепенно количеството текст се увеличава на едно цяло просто изречение. Следват две изречения, едно сложно и накрая цял абзац. Постепенното увеличаване на текста е от изключителн важност за етапното развитие на читателските умения на детето.

Специално за този етап от развитието на четенето на Вашето дете, препоръчваме книги от http://emea.scholastic.com/en/leveled-book-room

Друг сайт, който предлага разнообразие за начинаещи читатели на английски е: http://www.readbrightly.com/30-best-level-1-reading-books-for-children/

И в двата сайта можете да откриете голямо количество книги за всички възрасти и нива. Важно е да следите нивото по аглийски на детето си и първо да избирате книги спрямо него.

Това до голяма степен улеснява изборът ви.

Освен огромния избор в сайтовете по-горе, ние препоръчваме всички книги на Д-р Зиус (Dr. Seuss) за възрастта 3-7 години: ABC, One fish two fish, Book of colors, Horton hears a Who, Oh, the places you’ll go, Sleep book, Green eggs and ham, Cant in the hat, The foot book, Fox in Socks, The lorax, There’s a wocket in my pocket, How Grinch stole Christmas  и др.

За възрастта 8-9 години, при установено средно ниво на четене по английски, ЛъкиКидс препоръчва няколко много интересни заглавия, които не само са подходящи за развиване на уменията за четене, но също така са  и много интригуващи за децата.

 • Diary of a wimpy kid (Дневникът на един Дръндьо)
 • Charlotte’s Web
 • Dog Man
 • Little Boy

Важно за този етап е историите да са увлекателни, но не и прекалено дълги. Книгите за деца на тази възраст и ниво се пишат с по-едър шрифт, но са във формат на книга за възрастни. Картинките обикновенно са малко и в черно-бял формат. По този начин детето прави плавен преход от малко текст с много картинки към много текст с малко картинки.

Млади ученици четат в библиотека | Lucky Kids

За възрастта 10-12 години и ниво на английски език – напреднало: в този случай препоръчваме световни бестселъри и класическа литература. Изборът се прави на база на това към какъв жанр има влечение самото дете: мистерия, фентъзи, приключенски, романтизъм и др.

Родителят има по-скоро съветваща роля в изборът на книгите и за това препоръчваме всички книги да се купуват заедно с детето. Това е последният етап преди да оставите детето си само да прави изборът на книги. Препоръчваме серии от книги като:

 • Harry Potter series
 • Fantastic Beasts and where to find them series
 • Demigods and magicians series
 • The trails of Apollo series
 • The Divergent series
 • The Hunger Games
 • The Maze runner series

Всяка година, заедно с хитовите филми, излизат и книгите със същите заглавия. Изборът става много лесен по този начин, защото децата на тази възраст се влияят от модните тенденции изключително много. Важно е да толерирате всяка закупена книга, независимо от жанрът й. Също така е важно да се намесите, ако изборът на книга е неподходящ за възрастта на детето.

Книги в жанровете криминале, ужаси, трилър, еротика са категорично неподходящи и нежелателни поради редица причини. Най-важната от тях: правилното психо-емоционално развитие на подрастващия, което ще завърши до към 18-тата му година. Независимо от това какви са възгледите ви за възпитанието на деца, не подминавайте с „лека ръка“ влиянието на едно произведение върху неоформената детска психика (независимо дали говорим за книга или филм).

Важно уточниение: ако детето ви е по-голямо, но с начинаещо ниво на четене (и изобщо на език), то ще трябва да следва стъпките от самото начало и да мине по целя път, независимо, че възрастта му позволява и четене на книги за по-големи деца.

За децата на възраст 12+: вярваме, че всяко дете на такава възраст е редно само да избира литературата, която чете, стига преди това у него да са формирани навици за правилен ибор.

При все това, родителите могат да намерят общи теми на разговори с техните тийнейджъри ако обсъдят заедно любимата книга или поредица от книги. Децата в тази възраст обичат да разказват, когато нещо ги е впечатлило. Проявата на интерес от страна на родителя, може само да заздрави връзката родител – дете, която в тази възраст е силно нарушена.

Къде мога да намеря литература на английски език?: в днешно време не е необходимо да търсите дълго. Освен в големите електронни магазини като E-bay и Amazon, можете да откриете богато разнообразие от английска литература във всички големи вериги книжарници. Освен, че е разделена по жанрове, тя е разделена и по възрастови секции.

Пожелаваме на всички читатели успех,

ЛъкиКидс

 

LK-article-end-image

Кой е най-добрият избор за мен или за детето ми? 

Когато Вашето дете реши да учи английски, то ще има нужда от правилните учебници за тази цел; има буквално хиляди на разположение в днешно време. При вземането на решението кои учебници са най-добрите има много за разглеждане, но нека за сега да се фокусираме само върху речниците. Още

Знаете ли, че в района на Банско има над 140 архитектурни и исторически паметника и над 130 регистрирани археологически находки? А знаете ли, че 7 от обектите, които се намират в курортното градче са от национално значение и са включени в 100 – те национални туристически обекта? Още

„Времената“ са формите, в които глаголите се пишат или изговарят на английски език. Кеймбридж, Пиърсън и други английски институти ги преподават в определена последователност, но за учащите се на английски това може да бъде объркващо понякога. Още

Английският език се развива с бавно, но постоянно темпо. Това се случва, защото обществото също прогресира бавно и стабилно. Новите изобретения и технологии създават нови думи всеки ден, не само в английския, но и в българския и всички други езици по света. Още

Граматиката е изключително важна част от изучаването на всеки език. Без нея всичко се обезсмисля, тъй като грешно написана или казана дума може изцяло да промени значението на изречението. В усвояването на чужд език точното разбиране на езиковата структура е ключова част от преподаването на граматика. Още

Всеки родител има този проблем – по време на ученическата ваканция децата разполагат с много свободно време, а родителите работят и няма как да ги контролират. Опасностите пък дебнат отвсякъде – и навън, и вкъщи заради виртуалното пространство. Възможно ли е да има решение, при което детето да е в безопасност, а освен това да учи с удоволствие чужд език? Още

Децата, които посещават летния лагер Лъки Кидс подобряват своя английски изключително много, независимо на какво ниво са били знанията им преди да започнат, защото се обучават от учители, чиито английски език е майчин. Още

Като съвременни родители най-вероятно още след раждането на детето си сте започнали да преглеждате различните възможности, които да предоставите на рожбата си за изучаване на втори език. Предполагаме и че сте се спрели на уроци по английски, тъй като тъкмо английския в днешния глобален свят се е превърнал в световен език. Още

Да преподаваш на напреднали ученици би могло да бъде предизвикателство както за учителите, така и за самите ученици, поради сложността на английската граматика.

Ако все още не сте запознати с нашите образователни методи, то е необходимо да знаете че всички децa идващи в ЛъкиКидс правят входен тест по английски език за определяне на ниво.  Ако постигнат резултат над 31 (от максимален 35) точки, то те се считат за напреднали.
Още

 

Деца обединяват рисунките си | Lucky Kids

В наши дни едва ли има човек, който да не осъзнава важността от владеенето на английския език. Отдавна този език е престанал да бъде езикът на дипломацията, световната икономика и култура и се е превърнал във важна част от живота на всеки един човек на планетата.

В контекста на предходното изказване сме напълно сигурни, че няма да открием и един родител, който да не е загрижен за бъдещето и реализацията на детето си и не иска да му осигури най-доброто обучение по английски език.
Още

Преподаването на начинаещи или млади ученици може да бъде трудно, тъй като всички деца са уникални, а някои знаят английски донякъде, докато други дори не разпознават нито една дума или буква. Ето защо има три типа начинаещи: Още

В днешно време английският език се е превърнал в един от най-използваните канали за международна комуникация и въпрос дали детето трябва да владее езика изобщо не би трябвало да съществува. Още

Обучение по английски с бързи резултати

Може ли децата ви през лятото по цял ден да се забавляват и едновременно с това да карат интензивни, много ефективни курсове по английски? Да, може – в ЛъкиКидс. Още

 

Децата от ЛъкиКидс по време на екскурзия | LuckyKids

Какви са предимствата на частните уроци по английски език?

Ами частни уроци по английски език могат да бъдат по-евтини от изпращането на Вашето дете на летен лагер или частно училище, тъй като частните английски училища могат да бъдат много скъпи. Обаче ние тук обсъждаме само лятото, а не дългосрочното образование по английски. Още

Пролетен лагер за деца | Lucky Kids

Вие сте на работа през деня, а е ученическа ваканция – децата имат много свободно време. Как да сте спокойни, че не са в риск, че се занимават с безопасни и смислени неща, когато има толкова капани и в интернет, и на улицата?

Може да забравите тези си притеснения, като ги запишете на международния детски лагер ЛъкиКидс в Банско. Така ще им осигурите интересна, вълнуваща, запомняща се ваканция, а в същото време те значително ще подобрят владеенето на английския език.

ЛъкиКидс е образователен детски лагер на английски език. Всички занятия и игри тук се провеждат на английски език, участниците 24 часа в денонощието са в англоезична среда. Децата използват английския при общуването помежду си, с преподавателите, с аниматорите.
Още

Спор няма – последното, което децата искат през ваканцията, е да учат. И все пак това може да се промени. Нещо повече – да учат с желание английски език.

Това може да стане, като ги запишете на международния езиков детски лагер Лъки Кидс в Банско. В този лагер се прилагат водещите международни педагогически практики за подход към децата.


Още

Ако децата ви учат английски, ще е много полезно за тях да им осигурите и обучение в англоезична среда. Което изобщо не значи да се изнасяте в чужбина.

Просто ги запишете през ваканцията в международния детски езиков лагер ЛъкиКидс в Банско. Това е лагер с обучение по английски за деца от 5 до 14 години. Смените са по 7 и 14 дни, като има възможност и за три седмици.


Още

Дори деца, които не говорят английски, в международния езиков лагер LuckyKids за първите два-три дни преживяват езиковата бариера. След което се адаптират в лагера. Това показва практиката в този лагер на английски в Банско.

английски за деца

Още

Знаете ли с какво ще е полезен за децата Ви международният езиков лагер LuckyKids в Банско? С всичко!

И децата ще останат доволни, и вие. Те – най-вече заради незабравимата ваканция, изпълнена с много радостни емоции и нови интересни запознанства. Вие – защото по време на смяната в този лагер в Банско децата Ви видимо и бързо ще са напреднали във владеенето на английски език.

класна стая

Още

Back To Top