Кога детския летен лагер може да не е подходящ за дете?

детския летен лагер
2019-10-24

Ситуации, проблеми, заболявания, разрешими и неразрешими проблеми

 

В еждневието си нашите деца се нуждаят от родителски грижи и насочване Идва обаче един определен момент, в който е необходимо родителят да ги пусне свободно по техния път или това е мига, в който те започват да израстват и искат да бъдат самостоятелни. Това са умения, които изискват време, но децата определено се нуждаят от тях и от научаването им.

 

 

Ето как лагерът се отразява благотворно на децата: той поддържа социални умения, дава и моделира навици за здравословен начин на живот, облекчава летния режим на децата, като им предлага разнообразни занимания и забавления в един здравословен ритъм на живот, повишава самочувствието им, че се справят самостоятелно с ежедневни рутинни проблеми, помага на децата да намерят и изградят приятелства, връща децата отново сред природата, насърчава работата им в екип, насърчава цялостното им личностно израстване.

 

Разбира се лагерът има още множество предимства: може да се превърне в годишна традиция със същите деца Когато децата тръгнат на това вълнуващо пътуване далеч от дома, те неизбежно ще създадат приятелства, които потенциално биха могли да продължат цял ​​живот.

 

Често родителите чуват за деца, които се връщат в едно и също време на летния лагер и отново със същите деца, често формират приятелства за цял живот. Това може да бъде чудесен начин да се разшири социалния кръг на детето, то да има приятели извън училище или организирани след училищни дейности, които могат да го срещат с много повече и различни хора, като в крайна сметка обогатяват живота му.

 

Лагерът като стресиращо преживяване

 

 

Има и една особена страна на детския лагер: някои деца могат да го намерят за силно стресиращо преживяване.

Не всички деца ще харесат да са далеч от дома си и може да мислят че пребиваването  извън него е стресиращо и трудно. Децата, които страдат от социални тревоги, може да се справят по-добре в дневен лагер, където пребивават само за няколко часа на ден или да бъдат придружени от близките си в нашия ЛъкиКидс лагер.

 

Важно е родителят и детето да проверят какъв е типа лагер, в който планирате да го изпратят, както и да бъдат абсолютно откровени към ръководството за притесненията си, ако има такива. Ако детето е малко вероятно да се радва на престоя си и от самото начало оказва съпротива, няма много смисъл да бъде изпращано и да се харчат излишно пари за подобен род стресиращо преживяване.

 

 

Ситуации, проблеми, разболявания

 

Съществуват и друг тип събития, които се случват независимо от нашето желание детето да бъде весело, щастливо, удовлетворено.

 

 

Всеки родител се старае максимално за доброто на своето дете. По същия начин всички наши преподаватели и аниматори са обучени да дават най-добрата професионална грижа. Тя включва не само физическата безопасност и добруване на нашите питомци, но също така тяхната емоционална удовлетвореност и мотивация за участие, тяхното спокойно, изпълнено с радост и научаване ежедневие. При все това, понякога се получава ситуация, в която детето е неудовлетворено и не желае да участва или да се справи с предизвикателствата.

 

Пример: понякога децата изпадат в спорове, кавги или просто участват във физическа разправа. В тези моменти, когато те са самостоятелни и без постоянното присъствие на родителя, те са особено уязвими. В тези случаи, нашите ръководители се намесват вещо и разрешават ситуацията според Правилника на ЛъкиКидс, като се взимат незабавни мерки, с цел децата да се чувстват защитени и спокойни.

 

В случаи на словесен тормоз /които са много рядки в нашия лагер/, децата могат да се почувстват много наранени и да не пожелаят съдействие или намеса, дори да се опитат да прикрият случая. В подобни ситуации от голямо значение е професионалния опит на нашите учители и аниматори, които да реагират адекватно и да проявят достатъчна наблюдателност. Тези случаи почти никога не остават скрити. Благодарение на опита на мениджмънта на лагера дори най-сложните казуси се разрешават ефективно.

 

Възможно е да има проблем с адаптацията на детето в лагера

 

Случва се както при малките ни участници, така и при по-големите, тинейджъри. Може да бъде замаскирано като оплакване от серия неразположения или дори да доведе до истинско заболяване.

 

Понякога води до невъзможност заболяването да бъде спряно, тъй като това е психосоматика. В такива крайни случаи, ръководителят на лагера се свързва с родителите и след като всички други методи са пробвани и не работят,  заедно те взимат решение за връщане на детето у дома.

 

Такива случаи са изключително редки, тъй като ЛъкКидс е балансирана смесица от веселие, забавления и образователни ситуации, който не оставя децата да скучаят, случва се в прекрасен петзвезден хотел и сред приятелски настроен персонал и приятели.

 

Заболяванията могат да бъдат сериозна пречка за оставането на децата в лагера

 

В зависимост от това доколко сериозно е заболяването, родителите и ръководството на лагера преценяват дали да го оставят да бъде лекувано от лагерния лекар или да го изпратят вкъщи.

Има случаи на стомашно неразположение, което преминава бързо след лека диета и билков чай. Има и такива, със силно разстройство и обезводняване, които изискват домашно или дори болнично лечение.

 

В случаи на наранявания, родителите и ръководството решават, след препоръка от лекаря, дали да вземат детето за домашно лечение или да го оставят в лагера /в случаи на леки наранявания/.

Хотелът и всички дейности в ЛъкиКидс детски летен лагер са с високо ниво на безопасност. Ние се грижим превантивно инциденти да не бъдат допускани. Важна част от нашата превантивна дейност са инструктажите и правилата за безопасност, които представяме преди съответната дейност.

 

Ние даваме правилото, но и обясняваме защо това правило е добро за  тях, как то ги пази и какъв е смисълът да го следват. Тоест нашата превенция не се ограничава само с даване на готови правила, тя включва и обяснения защо те са поставени като изискване. Много от децата спазват правилата лесно и ефективно, ако ги разбират.

 

Неразрешимите проблеми

 

В нашия живот на възрастни често сме свикнали да четем научно-популярни четива за това, че всичко в нашия живот е възможно и намя неразрешими проблеми. В малката защитена действителност на нашите деца това не е така. Особено в крехка възраст, за тях е важно да научат как да се обръщат към проблема и как да търсят решение. Много зависи и от семейната среда и възпитание.

 

Ние в ЛъкиКидс можем да бъдем само навигатори на детето. Основите са положени на друго място. Ако детето и лагерните професионалисти не получават подкрепата, разбирането и сътрудничеството на родителя, тогава има висока вероятност детето да бъде разочаровано и да не успее да излезе от т.нар. “проблем”, който много често може да бъде лесно преодолян следвайки правилния съвет и пример.

 

Морално-стойностни проблеми

 

При нас, в ЛъкиКидс, понякога се появяват така наречените морално-стойностни проблеми.  При една нестабилна или липсваща изградена ценностна система у детето /трудно разграничаване на добро и лошо, липса на поставяни граници, пример на неподходящо поведение, които детето е изкопирало/,  колкото и да се борим за толерантност, честност, откритост, взаимопомощ, това може да не се получи.

 

В нашето ежедневие като преподаватели и професионалисти, ние никога не се отказваме в тази битка. Винаги даваме на нашите възпитаници най-доброто от себе си, показваме им кога са постъпили добре и кога могат да поправят своето поведение, даваме им шанс да постъпят според нашите златни правила. Може би това е е едно от най-важните преживявания за тях в лагера. Те стават част от една високо морална и успешна в следването на доброто общност. Това неизменно вади на бял свят най-доброто у тях или им дава ориентировка какво е важно и правилно за тях.

В нашата история като международен лагер, сме имали минимални случаи, в които не сме получили точния резултат. Можем да твърдим, че дори при тях влиянието на нашата широко практикувана система от Добродетели, е дала резултат, макар и на по-късен етап.

 

По принцип за нас, като професионалисти, не съществуват неразрешими проблеми. Всички казуси са предизвикателства, разбира се, но едно дете може да бъде убедено, мотивирано, да бъде научено на самостоятелност и себеутвърждаване като личност, да бъде обучено да разрешава, приема и побеждава предизвикателствата.

 

Важно е както родителите, така и възпитателите в лагера, да си припомняме непрекъснато, че децата са тук, за да отпочиват и да се изключат от досегашната действителност, да презаредят батериите и да бъдат готови за следващия нов етап от живота си.