Осем причини защо детето ви трябва да посети детски лагер

LuckyKids în vara anului 2018 foto 20

Увеличава физическата активност

Съвременното дете живее “вътре”. То все по-рядко излиза навън сред природата. Някои родители осигуряват спортни дейности за малчуганите, но понякога времето не е достатъчно или няма такъв ресурс (парк, планина, гора). Докосването до природата се превръща в лукс. 

Ние в ЛъкиКидс, осигуряваме така необходимата близост до нашите корени. Детето излиза навън и една голяма част от обучението е изнесено навън, сред природата и нейните чудеса.  Не можем да ви заблуждаваме – има много съпротивление и недоумение “защо ми е нужно това”… в началото. 

След първите страхове, физическо натоварване и препятствия, които детето е преодоляло, идва насладата и удивлението. Дете, което се движи по планинската пътека или играе футбол, федербал, баскетбол на полянката, увеличава в пъти своята физическа активност.

Следват вечерните спортни турнири по народна топка или подвижни игри, които изискват непрекъснато движение и водят до по-голямо натоварване на двигателната система. Всичко това се случва заедно с истинското удоволствие от споделената игра с връстници.

Изгражда самочувствие и увереност

Детето пристига в лагера. Досега то е свикнало да му бъде помагано, не защото не може, а защото това е естествен израз на грижата на неговите родители. Понякога това продължава и до по-зряла възраст. 

Много често ние, като родители, не искаме да дадем повече отговорности на нашия наследник, защото много добре разбираме, че това е пътя към независимостта. Важно е да знаете, че детето получава пълна самостоятелност в лагера. То е навигирано, без да бъде принуждавано. 

Лагерният режим постепенно изгражда навици, които остават за цял живот. В края на лагерния период, малчуганът гордо ще ви показва как си оправя леглото, сгъва дрехите и изпълнява всички ритуали от сутрешния или вечерния тоалет без помощ. 

Тези дребни, но неимоверно важни навици, създават едно ново самочувствие у детето. То самостоятелно се справя с рутината на ежедневието. Една увереност се пробужда у него, че то може. Глаголът “мога” става една от най-важните думички в живота му отсега нататък. 

Детето преодолява препятствия, учи, забавлява се, завързва нови приятелства, прави гимнастика, спортува, храни се и подрежда стаята си. Всичко това, напълно самостоятелно – без мама, без тате. Започва процес на самоосъзнаване, което превръща детето в личност.

Увеличава психическата гъвкавост

Не случайно казват, че емоционалната интелигентност е еднакво важна и дори по-важна от интелекта. От това как ще се приспособи към разнообразни ситуации и хора, как ще възприема поведението на различни връстници в различни моменти, как ще отговаря и какви решения ще взема, зависи доколко детето ще бъде успешно в нашия лагер – миниатюрен модел на обществото.

Защото винаги ще има интересни и неочаквани моменти, моменти на любов, гняв, радост, тъга и възторженост. Важно е, че ние учим нашите лагерници да разпознават тези състояния и чувства, говорим за тях открито и им помагаме да правят себеанализи

Това ги прави психически издръжливи и способни да приемат неочаквани обрати, да се справят със силен стрес, да изберат правилната реакция. 

Децата стават по-самостоятелни

Говорихме за чисто физическата самостоятелност, която включва справяне с рутинните задължения от нашия живот. Много по-интересни са моралните постижения, които говорят за зрялост и способност за правилен отговор на разнообразни предизвикателства. 

Когато едно дете отговаря с думи на тормоз и търси правилната помощ, то е станало самостоятелно. Когато едно дете съумява да направи своя график по такъв начин, че да отложи наградата, до момента, в който работата е приключена, то е станало самостоятелно.

Когато едно дете може да поеме отговорност за грешката си, то е станало самостоятелно. Когато едно дете се радва на чуждите постижения и може да сподели своите, то е станало самостоятелно.

Когато едно дете спира, за да помогне на друго, което има проблем, то е станало самостоятелно. Това може да се види в лагерния живот, това е лагерното ежедневие.

Лагерът може да бъде едно от най-вълнуващите преживявания в живота на детето

Вечери, пълни със забава и танци, щастливи срещи с нови приятели, прекрасни пикници сред величествената природа на Пирин, мач на открито или игра на народна топка, в която отборът ти става победител, яздене на коне, люлка над реката, проект, който е толкова интересен, че не искаме никога да свършва. 

Няма друго описание на детската представа за вълнуващи преживявания. Детето получава всичко това и дори повече. Със сигурност малчуганът или тийнейджърът ще се върне у дома с хиляди мили спомени и разкази за това, което е развълнувало тяхното младо и енергично сърце.

Създава приятелства

Всеки лагер е среща с неизвестното – и това създава една първоначална паника. Но и всеки лагер носи хиляди неназовани радостни преживявания. Такива са срещите с нови приятели. 

Децата се запознават и намират общи интереси. Общуват целодневно, застъпват се един за друг, работят заедно по време на обучението, забавляват се заедно по време на развлеченията. Когато удоволствието е споделено, то е е двойно, тъй като е изживяно заедно с приятелите

В ЛъкиКидс работим всеки миг да бъде споделен с другите, насърчаваме приятелството и помощта. Защото знаем, че най-ценното, което всяко дете може да си вземе от тук не е грамотата, не са и бонбоните, а спомените, придобитите умения и създадените приятелства.

Развива социални умения

В днешния свят са ни необходими множество умения, за да оцелеем социално.

Част от тях са съответно :

  • работа в екип 
  • взаимопомощ 
  • уважение 
  • толерантност 
  • честност 
  • разбиране и емпатия

Всеки един урок в ЛъкиКидс, всеки проект, всяка минута, прекарана сред природата, работят за развитието на тези умения. Ние подхождаме с професионална сериозност към детската подготовка за прехода към юношеството и живота на възрастния човек. 

Това са най-благодатните години, в които можем да оформим ценностната система на бъдещите млади хора. Знаем, че от нас и от родителите, зависи как ще отговорят те утре на всеки случай или човек, с който се срещнат. 

Ние поставяме и затвърждаваме модели на поведение, като ги учим на следните неща :

  • да бъдат честни, търпеливи и най-вече жадни за нови знания. 
  • да обичат да учат.
  • да уважават останалите и различните. 
  • да проявяват разбиране и съчувствие към другарите си, които са в изпитание. 

Изгражда характер

В ЛъкиКидс, ние професионалистите, нямаме представа какво може да донесе бъдещето на нашите възпитаници. В едно сме сигурни, ние ги обучаваме ежедневно да бъдат достойни и почтени млади хора, които умеят да поемат своите отговорности. 

Това е част от нашата възпитателна система в ценности. Всеки ден, заедно, практикуваме една ценност – толерантност, откритост, постоянство, честност, разбирателство, взаимопомощ и много други. С течение на времето, тези ценности се превръщат в полезни навици. 

Всеки лагерник познава смисъла им и ги е практикувал поне веднъж. За своите специални добри постъпки, всеки един от тях е получил стикери и морална похвала. 

Освен моралната страна на един характер, детето работи за устойчивост, сила и воля. Всички спортни дейности, режимът по часове – ставане, сън, хранене, обучение и забавления, изискват да се положи усилие и дори когато не ти се занимава със съответната дейност да победиш себе си и да се включиш. 

Защото е много лесно да започнеш любимо занимание, но всички знаем колко е лесно да се откажеш, ако не намираш нещо за забавно. Характерът е нещо лично, върху него може да работи само и единствено самото дете. 

Ние му предоставяме ежедневни предизвикателства и изпитания, които то преодолява, като с всяка стъпка детето израства и се превръща в силна, добра и съпричастна личност.

обувки за бебе в Bebsoобувки за бебе в Bebso