Защо да изберем детски лагер на планина?

mountain lake
2020-08-26

„Покоряваме не планините, а самите себе си.“

 (Едмънд Хилари – първият човек, изкачил Еверест)

Изборът

Родителите имат благородната и предизвикателна задача да направят живота на своите малчугани интересен и ползотворен. Пред тях стои избор. Планина или море, заедно или самостоятелно, с приятели или поставени в условия да създадат нови. Разбираме, че решението не е лесно и носи известна несигурност, особено що се отнася до тяхното съкровище, единственото и най-важното в техния свят – детето!

Децата са непретенциозни, любвеобилни и мъдри в своите избори. Понякога е необходимо родителите да ги следват, за да изградят доверие и откритост.

 

Детския лагер

Самостоятелността

Детският лагер е място за порастване! Тук още със ставането сутрин децата – участници започват да правят своите избори:

 • какво да облекат
 • с коя рутинна дейност да започнат деня си
 • какво да вземат в раницата си
 • кой чифт обувки да сложат

На пръв поглед прости действия, но повтаряни всяка сутрин и през целия ден, се превръщат в низ от избори и самостоятелни решения.

Самоувереността

Детето придобива самоувереност при практикуването на ежедневните дейности. Научава се да се подготвя за деня, да се грижи за вещите и дрехите си, да поддържа средата около себе си чиста и приятна. Не винаги подредена, но както казват гениалните хора – и в най-големия хаос има ред! Те вече вярват, че могат. Малкият човек става голям и уверен.

Правилното общуване

Важно за детето е не само материалното обкръжение но и хората, с които общува в своя самостоятелен ден, далече от мама и татко. То обръща повече внимание на своя начин на говорене, на думите и жестовете, които използва, защото знае, че децата и възрастните около него ще му дадат веднага обратна връзка, ако нещо не е наред.

Родителите са склонни много повече да прощават и да приемат грешките на детето, което не се случва точно по този начин с връстниците и по принцип в света навън. Понякога детето се обижда от думите на другите, понякога само причинява обида. Важно е как успява да реагира и да поправи поведението си, да се научи да прощава и да поддържа приятелски взаимоотношения. Случва се емоционално порастване!

Закаляването в чиста екологична среда

Сред гората, високо в планината, до чистия поток или по планинската пътека, където растат диви малини и папрат, децата се намират сред най-естественото и екологично чисто обкръжение.

„Ходи редовно в планината и ще живееш дълго като орлите“ са казали нашите предци и това не е случайно. Високата наситеност на кислород също спомага за неимоверно доброто физическо състояние. Неслучайно малките лагерници се изморяват толкова много след дейностите (преходи и игри) в планината. Белите дробове на градските деца не са свикнали на толков чист въздух и непрекъснат приток на кислород, ето защо след ден в планината храната е толкова вкусна, а сънят така сладък!

Дейностите

Преходите,физическата активност на открито, спортовете, в гората, в залата или на поляната, са един от най-успешните видове закаляване на младия организъм. Там, под лъчите на планинското слънце, тялото натрупва запаси от витамин Д за зимата. Продължителният престой на открито и движението разширяват капацитета на дробовете, укрепват мускулатурата, правят тялото здраво и издръжливо.

Храненето

Особено важна част от деня на всяко дете е храненето! В ЛъкиКидс, храненето е естетическа наслада за сетивата. Нашият майстор-шеф приготвя най-вкусната рибена супа, пържола, суфле, салата, десерти, поднесени на красиво подредените маси. Децата имат свободата да решат какво количество да изядат. Това също е личен изобр, който им дава самоувереност. Храненето е важна част от човешкото съществуване и това, че те имат контрол над него, ги прави по-отговорни. Децата разбират, че за да са силни и успешни, е необходимо да се хранят правилно.

Естетическата част от тази дейност е важна за нас и децата. Правилното използване на приборите, поставянето им, сервирането на закуската и правилния подбор на сутрешна закуска – са неотменна част от порастването на лагерника!

Следването на здравословен режим

 • Далече от електронните устройства или игра с приятели вместо чат
 • Вечерна забава вместо време, прекарано в мрежата
 • Яздене вместо гледане на филм

Положителните ефекти са много. Разбира се ние не отричаме ролята на дигиталното обучение, което използваме и в нашата образователна програма. Просто не запълваме всяка свободна минута на детето с електроника.

Оставяме го да „поскучае“, здравословно докато се изкачва в планината, да поговори с приятели, докато върви по горската пътека и да усети сладостта от живото общуване докато прави пици или баница в кухнята с мастър-шефа и своите другарчета.

Планината

Пирин и Рила са две от емблематичните планини за България. Тяхното значение за нас, като българи е уникално. Те съдържат в себе си история, култура и здраве. Те са начин на живот!

Пирин е планина с много природни резервати, в които живеят ценни растителни и животински видове. Първият досег с тази величествена планина, спира дъха с височината на вековните дървета, с красотата на сините езера и стръмните кози пътеки. Да поставим детето в такава среда, да го научим да я обича и предпочита, да отключим тази съкровищница от чисти цветове, аромати и живинки за него, е необикновено приключение, което то няма да забрави за цял живот.

Веднъж озовало се в света на планината, детето настройва всички свои сетива на нова по-висока честота, която му носи здраве, спокойствие и сила.

Рила е планината на езерата, Мечия резерват, конете и билките. Там за някои от децата започва първата любов към конете. В база Периволас, те:

 • тичат по красиви свежи поляни
 • люлеят се на люлки опънати над криволичещи потоци
 • стъпват по най-чистата постелка на земята
 • свежа зелена трева, обсипана с детелини, лютичета и равнец

Там те научават много за растенията, от които можем да наберем и да направим ароматен билков чай. Там те могат да погалят кончетата, да стоят близо до тях и да им дадат резен ябълка без притеснение. Да усетят копринената мекота на кожата и гривата им, както и да разберат, че те са умни, добри и предани.

Всеки един от тези безценни мигове учи децата на най-важното – любов към всички живи същества, почит към Природата. И не само това, но и на взаимопомощ и уважение към връстници и възрастни в планината, където навреме подадената ръка означава усмивка и ново приятество!