Заниманията по готварство в програмата на Международен езиков лагер LuckyKids са сред организираните активности, които се очакват с огромно нетърпение както от най-малките, така и от по-големите деца.

Готварство за деца

Какво представляват заниманията по готварство

Заниманията по готварство за деца в програмата на летен лагер Лъки Кидс запознават малчуганите с различни кулинарни техники и умения, които да прилагат на практика.

По време на кулинарните сесии децата се учат как да следват рецепти, как да работят с различни уреди в кухнята, как да съчетават различни продукти и как да работят заедно и в екип.

За каква възраст са подходящи заниманията

В заниманията могат да участват всички деца, които са се записали за участие в езиковия лагер и които искат да се научат да изпълняват рецепти с различна степен на сложност.

За да гарантираме, че всяко от децата получава необходимото внимание, от детски лагер LuckyKids разделяме малчуганите на групи според възраст и ниво на умения.

Така по-малките деца могат да се фокусират върху основните на кулинарията и да изпълняват сравнително прости и лесни готварски рецепти, докато по-големите деца могат да експериментират с по-сложни готварски техники и умения.

Как и кога се провежда готварството по време на лагера?

Сесиите се провеждат в кухнята на апартхотел Лъки Банско в определен ден от седмицата в рамките на лагерната програма на детски летен лагер Лъки Кидс.

Там, под ръководството на шеф готвачите на 5-звездния хотел малките се забавляват, обучавайки се на различни готварски техники.

Готварство за деца

Необходима екипировка

Международен езиков лагер Лъки Кидс осигурява необходимата кухненска екипировка за децата.

Екипировката е стандартна за всяка една класическа кухня в България и по света и включва готварска престилка и шапка.

Безопасност по време на заниманията по готвене

Безопасността по време на заниманията по готварство е основен приоритет на детски лагер LuckyKids.

Всяка сесия по кулинария започва с инструктаж на безопасност, който включва запознаване с кухненските уреди и правилната им употреба.

Освен това преподавателите и инструкторите непрекъснато наблюдават действията на децата и помагат при необходимост.

Готварство за деца

Ползи от заниманията по готварство за деца

Ползите от това, децата да се занимават с кулинария са изключително много, но ако трябва да посочим само основните, то те са следните няколко.

Развиват езиковите умения

Едва ли бихте си помислили, че приготвянето на храна има връзка с езиковите умения на децата, но всъщност, докато децата се учат да готвят те трябва да следват стриктно указанията, посочени в рецептата. Това означава, че трябва да четат както стъпките по приготвянето ѝ, така и какви съставки са необходими.

Подобряват фината моторика

Смесването на съставките, месенето на тесто или изрязването на формички в тестото за сладки са страхотен начин както за подобряване на фината моторика на децата, така и за развиване на умения като концентрация и търпение.

Развиват здравословни навици за хранене

Когато приготвят сами храната си, малчуганите не само хапват с по-голямо удоволствие храната, която са си приготвили сами, но и започват да обръщат внимание какво ядат и какво съдържат продуктите, които използват.

Учат на отговорност и организираност

Готвенето учи децата както да следват стриктно инструкции за приготвяне на рецептите, така и да почистват след себе си. Това ги учи на отговорност, подреденост, организираност и обръщане на внимание дори и на най-малкия детайл.

Развиват креативността на децата

По време на заниманията по готварство малките експериментират с различни рецепти и съставки, което стимулира тяхното въображение и креативност.

Освен това, по време на уроците малчуганите се научават да работят заедно като екип и развиват социалните си умения като сътрудничество, уважение и подкрепа към останалите.

Често задавани въпроси

Каква храна обикновено се приготвя от децата по време на заниманията?

Под ръководството на готвачите от апартхотел Лъки Банско лагерниците се запознават с различни кулинарни техники по приготвянето на лесни и вкусни рецепти като баница, сладки, меденки, шишчета и други.

Ние, както и преподавателите по готварство от апартхотел Лъки Банско насърчаваме децата да донесат свои рецепти, да ги споделят и реализират по време на готварския курс.

Колко пъти се провеждат занимания по готварство?

Кулинарните сесии се провеждат веднъж седмично в следобедните часове в кухнята на апартхотел Лъки Банско.

Какви други активности за включени в програмата на лагера?

Лагерната програма на езиков лагер LuckyKids е разработена така, че да включва както изучаване на английски език, така и голямо разнообразие от забавления и активности на открито и закрито.

Сред тях са еднодневни екскурзии, конна езда, колоездене, пейнтбол, планински преходи и др. Освен организираните занимания, малките могат да се забавляват през свободното си време и с игра на футбол, волейбол, карти и много други игри и активности.