Интерактивност в детски лагер LuckyKids

Slide
2019-01-14

Интерактивното обучение става все по-популярно в Европа и Америка, не само по отношение на езиковото образование, но и по всички предмети. Ние живеем в една ИНТЕРАКТИВНА епоха, в която компютрите и технологиите стават все по-популярни и напреднали с всяка изминала година. В детски летен лагер LuckyKids децата изучават английски език, като също така придобиват компютърни умения, стаите са оборудвани с интерактивни дъски, а децата имат възможността да работят на таблети с клавиатури. Те правят граматически упражнения на тях; както и презентации с помощта на Google Slides или PowerPoint.

Защо в LuckyKids използват и преподават по този метод?

Е, има няколко причини за това, но на първо място се спестява хартия и в резултат на това децата придобиват ново умение. Някои от тях дори не знаят какво е ‘Copy and Paste’, докато други, които са по-запознати с компютрите ще научат също как да вграждат видео в презентация или да пишат. Презентациите също така дават повече увереност на децата, тъй като те трябва да ги представят пред класа; класовете в летен езиков лагер LuclyKids са от малък брой ученици, така че това няма да е проблем дори за по-срамежливите деца.

Използването на интерактивна дъска по време на преподаването има доста предимства, но най-основното сред тях за мен е бързината, защото писането с пръсти е доста по-бързо от използването на химикал, като също така на нея могат да се показват видеа или да отвори някой сайт при необходимост, да се открие информация бързо и т.н., без проектор и допълнителни кабели, има толкова много предимства, които да бъдат изброени, използването на интерактивната дъска е много по-добро от работа върху обикновена бяла дъска. Децата също така използват дъската при представянето на своите презентации в края на седмицата.

Компютърните умения са изключително важни в днешно време, тъй като при кандидатстване за почти всяка работна позиция се изискват базови компютърни умения като квалификация. Независимо от това, че децата имат мобилни устройства и ги използват всекидневно, някои от тях все още нямат базови умения за писане или прикачване на файл.

Така че, когато дойдат в езиков лагер LuckyKids, те също така научават тези базови компютърни умения. Ние предпочитаме да използваме Google slides, тъй като е безплатно и децата могат да споделят един и същи файл с друг ученик, който може да работи върху същата презентация в същото време, на различен таблет.

Google Slides има същите характеристики като Microsoft Power Point, но без съответните разходи. Google Slides е по-подходяща програма за класната стая, тъй като файловете лесно могат да бъдат споделяни, представени на учителя и съответно редактирани. Това също така научава децата какво може да бъде направено лесно чрез споделяне, а децата които имат опит с това продължават да използват Slides в бъдеще, като препоръчват Google за тази цел.

Защо използваме и препоръчваме Google tools?

Е, ако някога сте използвали Google Slides, Google Forms, Google Docs или някой друг продукт или услуга на Google, то тогава вече сте запознати с предимствата, а характеристиката, която най-много ни допада тук в LuckyKids е функцията за автоматично запазване, която Google има при всичките си инструменти.

В общи линии, когато пишете, файлът ще се запазва всеки път, когато бива редактиран, както и ако направите грешка или не сте доволни от написаното, можете лесно да се върнете назад към определена точка, използвайки функцията история, както и да се върнете назад при необходимост с едно просто щракване на мишката, а голям проблем при студенти и служители е времето, което губят поради факта, че не използват бутон Запази достатъчно често. С Google този проблем не съществува вече.

Това не е единствената функция, която ни допада, също така харесваме способността за споделяне на Slides, защото в противен случай децата не биха могли да работят по една и съща презентация на отделни устройства, а биха използвали един и същи таблет, седейки около него, когато работят по двойки или в малки групи. Тогава само един ученик би писал, а останалите няма да придобият същите умения.

Google forms също така има много предимства за нас, използваме ги при тестове за определяне на ниво и при финалните тестове, като те се маркират овтоматично от системата и това спестява доста време на учителите, както и доста хартия.

Защо учим децата как да правят презентации?

Това е въпрос, които много често ми задават в LuckyKids, а отговорът е, че го правим, за да могат те да се научат на това умение и в бъдеще, когато е необходимо да правят презентация в училище, университета или за работа. Също така децата правят презентацията на определена тема, която са си избрали от темата на лагера (Всеки лагер/сезон има различна тема). Така че презентацията ще ги накара да научат думи, или казано по друг начин, речника, свързан с тази тема, която ги интересува.

Писането също така е важно умение, тъй като повечето от служебните задължения в днешно време се извършват онлайн или имат уеб страници, така че децата трябва да придобият това базово умение, защото повече бизнес дейности ще станат интерактивни в бъдеще и повече формуляри и данни трябва да бъдат въвеждани или завършени. Представянето на презентациите също така помага на децата, тъй като изгражда увереност в тях във връзка с езиковите им умения.

Тук ви представяме примерна презентация, направена от някои от децата тази година:
https://docs.google.com/presentation/d/1P6fl-Eu4KyMTVBq30iI4Ar1PxTuYOBrtIrkd6ZhMNJU/edit?usp=sharing

Това е екранна снимка на Google slides:
примерна презентация

Децата също така представят това пред класа на последния ден от езиковия лагер, така че биха подготвили малък набор от бележки за презентацията и биха го използвали едно по едно при представянето. Тази работа в екип помага на децата да изградят увереност и да придобият умение за работа в екип на един по-нататъшен период. Важно умение за учениците при изучаването на чужд език, е да го изучават в среда, коят осигурява безпроблемното му владеене.

Учителите също така разполагат с лаптоп, на който има наличен ‘учителски софтуеър’, които е удобен за тях, например, ако ученик е непослушен и не работи, влиза във Facebook, учителят лесно може да поеме управлението на таблета и да затвори Facebook; също така учителите могат да изпращат, споделят и получават файлове лесно.

Този софтуеър е полезен и за учениците, за да могат да комуникират с учителя при необходимост, като за целта използват системата за съобщения, а не вдигат ръка и не говорят, което би довело до разсейване на другите ученици, които работят по задачите си. Този софтуеър има много други функции, като той е изключително полезен за всеки един учител, който преподавав интерактивна класна стая.

Изготвено от Нийл Уотърс
Координатор Английски език – Летен Езиков Лагер ЛъкиКидс