Музеите в Банско

Радоновата къща в гр. Банско | LuckyKids
2018-01-17

Знаете ли, че в района на Банско има над 140 архитектурни и исторически паметника и над 130 регистрирани археологически находки? А знаете ли, че 7 от обектите, които се намират в курортното градче са от национално значение и са включени в 100 – те национални туристически обекта?

Банско не е само ски курорт, красиви гледки, вкусна кухня и уютни хотели. Банско е град с възрожденски дух и традиции, които банскалии пазят ревниво и днес, грижейки се историята на града да не бъде забравена.

Малкото градче има с какво да се гордее. Тук са родени и живели не един и двама велики български възрожденци, тук са расли Паисий, Вапцаров, развивала се е прочутата Банска художествена школа

Да, Банско има с какво да се гордее и какво да покаже на хилядите си посетители, които избират Банско за своята почивка.

Ако и вие сте решили да изкарате своята зимна ваканция на ски в Банско, може би ще отделите няколко часа от времето си, за да разгледате музеите в града.

Музеи в Банско, които не бива да пропускате да посетите

Къща – музей „Никола Вапцаров”

С превръщането на къщата, в която е роден и израсъл Никола Вапцаров в музей се поставя началото на музейното дело в града. Това се случва през 1952 година, като през годините музеят е бил реконструиран няколко пъти – през 1960, 1979 и 1992 година.

Интересното е, че при първоначалната подредба на музейната експозиция и като екскурзоводи са участвали майката и сестрата на поета, а последната реконструкция е по идея на Въло Радев.

Днес къщата – музей „Никола Вапцаров” е не само сред най-посещаваните атракции в Банско, но и един от най-големите негови символи. Всеки, който реши да посети музея, може да се докосне не само до стиховете на великия поет, но и до неговия живот.

Музеят се намира в сърцето на Банско (на самия централен площад) и работи всеки ден от 8.30 – 13.00 и от 14.00 – 18.00 часа. Къщата е обявена през 1973 година за исторически паметник на културата от национално значение, включена е в списъка на 100 – те национални обекта  и можете да си вземете печат.

Църква „Света Троица”

„Света Троица” е трикорабна псевдобазилика изградена през 1835 година по инициатива на Лазар Герман, наричан от банскалии Дедо Лазко. Църквата е с дължина от 44 м., ширина 12 м. и с площ 1200 кв.м.

Църква Св. Троица в град Банско | LuckyKids

През 1865 година към храма е издигната 30 метрова кула – камбанария, а през 1895 година в камбанарията са монтирани 4 камбани и часовник, който показва точното време на банскалии и до днес.

Ще кажете, че подобни църкви има много в България, но мъничко ще сгрешите, защото „Света Троица” има наистина много вълнуваща и завладяваща история…

А тя, историята, започва около 1800 година – време, в което страната ни все още е под Османско владичество, но и време, в което „главите се надигат и не искат да си кротуват”.

В началото на 19 век в Банско процъфтява търговията, а богатите бански търговци вече имат по няколко кантори в различни страни в Европа. Банско процъфтява и съвсем естествено хората имат нужда от свой, християнски храм, който да изградят и в който да се черкуват.

Лека – полека мечтата на банскалии за своя църква назрява и започва инициатива по събиране на пари, откриване на парцел, на който да бъде построена църквата и разбира се получаване на разрешение от турските власти да бъде построен храма.

Инициативата по събирането на средствата е на богатия търговец Лазар Герман, който дава не само пари и сили за това дело, но и живота си. Цели 20 години банскалии се борят за построяването на своята си църква, и най-накрая парите са събрани, мястото за изграждането на църквата осигурено (родни имоти на църквата даряват Лазар Герман и бащата на Неофит Рилски) и през 1835 година църквата е построена.

Тя е красива, бяла, просторна, а с вътрешната ѝ украса се заема Димитър Молера, който измайсторява уникален позлатен дървен иконостас, а върху дървената ламперия на тавана изрисува звездно небе.

Днес църквата „Света Троица” е сред най-посещаваните атракции в Банско от туристите, които идват на почивка или просто минават през града.

Дойдете ли в Банско, не бива да пропускате да посетите църквата „Света Троица”, наистина няма да съжалявате за отделеното време.

Църквата е сред 100 – те национални туристически обекта и можете да я разгледате всеки ден от 8.00 до 18.00 часа.

Къща – музей „Неофит Рилски”

Къщата, в която Неофит Рилски и е роден и живял до 1811 година е превърната в музей през 1981 година и днес е исторически паметник с национално значение.

Къща-музей на Неофит Рилски в гр. Банско | LuckyKids

Къщата е строена в характерния за Банско възрожденски стил, на два ката, с просторен двор и високи дувари. Експозицията, която всички посетители могат да разгледат е изключително богата и разказва както за живота в Банско през 18 век, така и за дългогодишната просветна дейност на Неофит Рилски.

Музеят е с работно време от 09.00 – 12.00 / 13.00 – 17.30 часа (без вторник). Част е от 100 – те национални обекта, а печат можете да вземете от къщата – музей „Никола Вапцаров”.

Веляновата къща

Веляновата къща е едно изключително творение, едно малко архитектурно бижу, което впечатлява всеки, който пристъпи прага ѝ. Историята на тази къща е изключително интересна и ни помага да се докоснем до душевността на възрожденско Банско.

А историята е следната…

По времето, когато се е строила църквата „Света Троица” в Банско пристига зограф Велян Огнев със своето семейство. Именно той се заема с дърворезбите, които днес впечатляват всеки, който влезе в храма.

След приключването на работата по църквата, банскалии в знак на благодарност му подаряват парцел, на който майстора да построи дом за своето семейство.

И зограф Велян не само построява дом, но го изографисва със златните си ръце по начин, по който и днес изпълва всички с възхита.

Днес във Веляновата къща можете да се докоснете както до традиционната подредба на банските възрожденски домове, така и до прекрасните стенописи и дърворезби на зограф Велян.

Ако имате време, докато сте на ски в Банско, отделете си време, за да разгледате тази наистина уникална къща – музей.

Веляновата къща е обявена за недвижима културна ценност с национално значение и също се нарежда сред най-големите атракции в Банско.

Само за информация: повече от 80% от туристите, които са избрали Коледна почивка в Банско 2017 са разгледали Веляновата къща, докато са почивали в различни хотели в града.

Историко-етнографски музей „Радонова къща”

Етнографският музей е най-новия музей, който е разкрит в Банско, но неговото посещение си заслужава напълно. Музеят се помещава във възрожденска къща, строена в началото н 19 век, която е била собственост на богатата банска фамилия Хадживълчеви.

Радоновата къща в гр. Банско | LuckyKids

През 2007 година община Банско решава да превърне къщата в музей, в който подрежда богата етнографска сбирка, която разказва за живота и бита на банскалии през вековете.

Радоновата къща е паметник от местно значение и може да бъде посетена от 09.00-12.00 /13.00-17.00 часа всеки ден от седмицата без неделя и понеделник.

Църква „Света Богородица”

Макар и не толкова популярна, колкото останалите атракции в Банско, църквата „Света Богородица” е добре да намери място в списъка ви за посещения.

Строена през 16 – 17 век върху основите на друга църква, която най-вероятно е била опожарена при нахлуването на османските нашественици, църквата впечатлява с нетипичния си начин на градеж, който озадачава и до днес специалистите. Незнайно поради какви причини строителите на църквата първо са издигнали стените на църквата и едва след това са достроили (или пренесли отнякъде) олтара.

Огромно впечатление прави прецизно изработения иконостас, по който е работено изключително детайлно. За съжаление, през 1958 година в църквата е бушувал пожар, а пламъците са погълнали иконите, кръста и част от олтара.

Ако решите, докато сте на почивка или ски в Банско да разгледате църквата, тя се намира в гробищния парк на града.

Постоянна изложба на банската художествена школа

Експозицията е разположена в Хилендарския метох, който е най-старата датирана сграда в Банско. Ако отделите време и посетите изложбата, ще можете да разгледате творбите на майсторите от Банската художествена школа, която се нарежда сред най-големите школи, допринесли за националното ни изкуство. Тук можете да разгледате икони, дърворезби, стенописи, дело на майсторите от Банската школа.

Изложбата е с работно време от 09.00 – 12.00 / 13.00 – 17.00 часа (почивни дни неделя и понеделник).

Духовно – исторически център „Свети Паисий Хилендарски”

През 2008 година на мястото, на което е била родната къща на Паисий Хилендарски е изграден духовно  -исторически център, който разказва за живота и дейността на великия възрожденец. В историческия център можете да разгледате точно копие на килията на Паисий Хилендарски, в която е писал „История Славянобългарска”, както копие на параклиса „Св. Иван Рилски”, където се е отдавал на молитви.

Мемориал на Паисий Хилендарски в гр. Банско | LuckyKids

Духовно – историческия център можете да посетите от 09.00 – 13.00 / 14.00 – 17.30 часа от вторник до събота (неделя и понеделник са почивни дни).

Банскалии са горди хора, хора, които държат на историята си и за които е важно животът и дейността на великите им съграждани да се бъдат забравени. Затова и музеите, които поддържат с толкова много любов са едни от най-големите забележителности и атракции в Банско.

А ние, които само минаваме оттам имаме шанса и удоволствието да ги разгледаме и да не забравяме, че сме българи и трябва да се гордеем, че Банско ни е дало толкова много велики личности.

 

LK-article-end-image