Английско-Български речници

Учебник по английски | Lucky Kids
2018-01-27

Кой е най-добрият избор за мен или за детето ми? 

Когато Вашето дете реши да учи английски, то ще има нужда от правилните учебници за тази цел; има буквално хиляди на разположение в днешно време. При вземането на решението кои учебници са най-добрите има много за разглеждане, но нека за сега да се фокусираме само върху речниците.

Речниците са изключително важна част от принадлежностите на всеки изучаващ английски език, дори един, който не е чак толкова добър би могъл да бъде в помощ в подходящия момент. Речниците ни предоставят правилното значение и произношение на думите, функциите, определенията, етимологията, правописът и идиоматичната им употреба. Всичко това, подредено по азбучен ред, за да може по-лесно да бъде намерено.

Как да закупите речник и учебник по английски език на Вашето дете

Може да се питате „Кое ниво е той/тя? За коя възрастова група е? Имали ли са уроци по английски език преди това? Имат ли някаква основа по английски език?“.

Английски лагер за Вашите деца | Lucky Kids

Това са само някои от въпросите, които най-вероятно бихте си задали; най-добре ще е ако купувате речниците и учебниците за Вашето дете, да го правите с него, защото се случва то да знае по-добре от Вас кой е най-подходящият речник за него.

От огромно значение е, когато купувате образователни книги, цената да не бъде фактор, освен ако имате ограничен бюджет, тъй като все пак става дума въпрос за инвестиране в образованието на Вашето дете.

Като преподаватели по английски език ние най-вече препоръчваме учебници свързани с материала в съответния курс, но всяко едно дете е уникално и учи по различен начин и на различно ниво. За начинаещи, започващи да учат английски език и за малките деца е важно да имат добър речник.

Кои речници са най-подходящи?

В ЛъкиКидс препоръчваме цветен с илюстрации като „Моите първи 1001 думи: Английско – Български илюстриран речник за деца (‘’My First 1001 Words: English – Bulgarian Picture Dictionary for Children”). Това е отличен речник със снимки и лесно се използва от начинаещи.   Може да го закупите от книжарница или от Amazon. Той е добър избор и за деца, които могат да четат на български, като прелистват страниците и търсят за правилната картинка и така да проверят думата по-бързо.

Оксфордски речник по английски | Lucky Kids

А ако детето Ви е достатъчно самоуверено и бързо се учи защо пък не опитате и  с „Моят първи картинен речник – Детските речници на Колинс („My First Picture Dictionary – Collins Children’s Dictionaries) – купете от Amazon. Ако детето Ви харесва определени герои от любимото си шоу вече можете да купите специални речници като „Супер герои: Моят първи речник – от DC Super Heroes (‘’Super Heroes: My First Dictionary – DC Super Heroes’’) или Моите първи 1000 думи – от Disney Learning (‘’My First 1000 Words  – by Disney Learning’’).

Тези първи речници са чудесни, тъй като окуражават децата да учат думите по-бързо, а също така правят процеса за тях по-интересен и забавен.

Българските ученици, които изучават английски език често забравят някоя дума и им се налага да я проверят на момента. Това им създава известна трудност особено, когато могат да запомнят думата само на български. За бърз достъп и препратка препоръчвам „Българо – английски и Английско – български речник“ на Габероф, популяризиран речник вече и в България.

Има различни размери и са добри за ученици  (Купете от Amazon). Габероф все още нямат онлайн версия, за която да знам, но речника, който ще намерите на този линк, е доста добра алтернатива за тези ученици, които искат Английско – български или Българо – английски речник http://kbedic.sourceforge.net/online/index_en.html .

При по-големите ученици, които вече имат основата на езика вследствие от преподавания в училище английски език, се препоръчва по-стандартизиран вид учебник, предпочитан от училища и институции.

Препоръчваме речници или на Кеймбридж, или на Оксфорд, тъй като тези две компании са с най-продавани и препоръчвани в учителския свят.

Кеймбридж прави речници за определени нива като А1 – B2, а Оксфорд ги правят по-скоро в зависимост от възрастовата група. Препоръчваме  „Речник на Кеймбридж за обучаващия се (Cambridge Learner’s Dictionary)“ със CD – ROM (Купете от  Amazon). Това е перфектният първи речник за всеки ученик; той покрива всички думи, които се използват и изучават и още в нивата А1  до B2, а за по-бързо преглеждане на думите – използвайте само диска.

Също така препоръчвам „Първи речник на Оксфорд: Перфектният първи речник (‘Oxford First Dictionary: The perfect first dictionary’);  това наистина е много хубав речник за деца. Илюстрациите са прекрасни и е много лесен за употреба. Също така можете да посетите „Речниците на Оксфорд“ ( Oxford Dictionaries) и да изберете сами.

Повечето тийнейджъри изучаващи английски език към курс от училището им , имат определен речник, който им е препоръчан от курса, нашите преподаватели харесват Кеймбридж Онлайн (Cambridge Online), тъй като е безплатен, лесно достъпен и думата може да се провери много бързо.

Този речник съдържа всички думи от езика, докато речниците в хартиен вид са ограничени до определено количество от думи като например 10,000 или 40,000 думи. Това е по-малко от четвърт от езика ни, като в същото време някои речници са обемисти, което прави раницата на децата по-тежка от необходимото.

Кеймбридж Онлайн (Cambridge Online) покрива изцяло всички думи и също така е откриваемо и като мобилно приложение. Това може да бъде полезно за децата, защото в днешно време всички ученици имат мобилни устройства, а някои училища са и интерактивни като ЛъкиКидс и речникът може винаги да им бъде „под ръка“. Но за тези, които предпочитат хартиения вариант на речника, препоръчваме Оксфорд мини училищен речник (Oxford Mini School Dictionary & Thesaurus (2007) ). Това е много добър речник за всеки един ученик по английски език, тъй като съдържа основни думи, които децата ще научат в училище – съдържа 40,000 думи.

Ако родният Ви език е английският и желаете да научите българския, „Български и английски речник на NTC (NTC’s Bulgarian and English Dictionary) ми е препоръчван в миналото, но го смятам и за чудесен източник и за българи, тъй като ако искат да погледнат определението на английска дума могат да я видят на български и да разберат значението и употребата и в дадено изречение. Този речник е една страхотна придобивка, споделяща рафта с други книги във всеки дом. Тази книга, по-скоро речник е много удобна при пътувание ако въобще не знаете български и не сте с някого, който говори езика.

Избирането на подходящ речник като цяло за подпомагането на ученика е от изключителна важност за обучението му по английски език. Когато бях в училище баща ми ми беше купил Ривърс речник на Рийдърс Дайджест (Reverse Dictionary by Reader’s Digest). Включва асоциирани думи, съдържа и нетрадиционни, странни и технични думи. Определено тогава ми помагаше, а също така го използвам до ден днешен. Така че, когато избирате добър речник дали ще бъде от английски на български или обратното, не бързайте и купете най-правилния за ученика, дали това ще бъдете Вие или Вашето дете, няма значение.

Нийл Уотърс

/Координатор по английски език на детски лагер ЛъкиКидс/