Предимства за родителите и децата по време на летния езиков лагер Лъки Кидс

Предимства за родителите и децата по време на летния езиков лагер Лъки Кидс
2020-09-09

Предимства и недостатъци за детето

Предимства

Всеки ден в детски лагер ЛъкиКидс е наситен с много приключения и академични постижения, които се случват сред приятели и вълшебна природа.

Научаването

Детето в ЛъкиКидс е в среда, която е изпълнена с образователни предизвикателства. То обогатява ежеминутно своя речник с нови думи и изрази, учи се да съставя сложни изречения, използва синоними и антоними, чете на английски език, открива магията на писмената реч.

Докато участва в проект, детето научава. И не само език! То изгражда и работи за умения, които ще му служат през целия живот. Такива умения са:

 • работата в екип.
 • толерантността.
 • постоянството.
 • откритостта.
 • умението да се представи проект.
 • взимането на решения, подходящи за развитието на дейността и проекта.
 • внимателно отношение към детайлите.
 • наблюдателност.
 • любопитство.
 • откривателство.

Най-важното в случая е, че детето се научава да обича ученето. За нас това е моментът “Аха!”, когато малчуганът прави своето лично откритие – тогава се случва научаването!

 

Добродетелите и тяхното практикуване

Когато детето получи похвала, че е помогнало на друго дете, когато разбере, че честността е ценна, а взаимопощта създава приятелства, то е започва да практикува добродетели. Ние разговаряме много по темата, представяме и обсъждаме с обяснения приказки, свързани с добродетелите. След това поставяме практически задачи към децата, за да се уверим, че те разбират и могат да приложат познанията си.

Това е от изключителна полза за изграждане на личността и характера на детето. Тези добродетели то може да научи в семейството си, като ние, професионалистите от ЛъкиКидс предлагаме специално обучение, свързано с тях.

Здрав дух в здраво тяло

Децата – лагерници са изключително активни. Те практикуват спортове като яздене, плуване, каране на велосипед, народна топка или футбол, тае-бо или йога.

Всеки ден е изпълнен с многобройни физически дейности. По принцип детето участва във всяка една от тях и може да пропусне занимание/тренировка, само ако не се чувства добре.

Планината е чудесно място за отмора и спорт. Ние прекарваме следобеда там, сред високите борове и мури, сред чист въздух и горска прохлада.

Храненето също е важна съставка от рецептата за добро здраве. В ЛъкиКидс, за нас добрата храна е приоритет, както и спазването на постоянно добре балансирано меню. Децата имат възможността да похапнат вкусно изпечени месо и картофи на огнището в конна база Периволас. А какво по-естествено от храна сготвена на огън!

 

Социалното общуване

Децата са в непрекъснат контакт както с връстници, така и с възрастни. Те се забавляват и учат заедно. Това е безценното време, когато се създават приятелства и се работи за развитие на емоционалната интелигентност.

Дали ще подаде ръка на паднало дете или ще помогне на приятел в задачата от проекта, това са дребните на пръв поглед жестове, които са част от така търсената днес емпатия!

 

Природата, животните

Значителна част от нашия ден, в ЛъкиКидс, преминава сред природата. Тази недостъпна част за градските чеда! Често се спираме в гората, за да наблюдаваме мравуняк, катеричка или интересни следи!

Всяка седмица детето се докосва до света на благородните коне. Ние имаме възможността да се наслаждаваме на водните пространства – рекички, поточета, езера, с цялата им чиста красота и свежест.

Децата научават имената на някои билки, берат малини или диви ягоди и опитват сладостта им!

 

Дигитално чиста среда

Всички телефони са прибрани! Децата могат да бъдат деца! Те играят, разговарят, четат и пътуват. Понякога компютрите са необходими за проектната работа в лагера, но това е контролирана употреба с образователна цел!Ние ценим времето на децата за тях самите, времето, в което разбират на какво са способни и какви личности са, времето в което могат да изявят себе си.

 

Недостатъци

За първи път на лагер – трудна адаптация

При по-затворените деца, които не са имали редовно контакти с други връстници и не са посещавали лагер досега, това може да се окаже предизвикателство.

Макар и много рядко, сме имали случаи, в които дете изпитва трудност с адаптацията. В такива случаи работим заедно с родителите, както и с връстниците, за създаване на подкрепящи приятелства и отношения.

 

Привързване към дигитални устройства и липсата им

Някои деца, по-скоро тинейджъри, са силно привързани към своите телефони, таблети, ай-пади и други електронни устройства. Участието в лагера без тях, представлява истинско предизвикателство за тях, тъй като употребата им е разрешена само в определени часове.

Внезапно детето се оказва без подкрепящата свят на своя телефон и се озовава напълно тук и сега, в реалността. Искам да подчертая, че всъщност това не е недостатък, дори напротив – то е огромно предимство, макар и неосъзнато в началото.

Факт е че, не всеки тинейджър може да преодолее тази липса и някои от тях полагат истински усилия, за да се справят със стреса, който ситуацията им създава!

На родителите можем само да кажем: “Бъдете спокойни! Вашето дете ще оцелее, дори всяка вечер да обяснява как не може да живее без телефона или таблета си!”.

Не само това, детето ще се върне с толкова много впечатления и спомени, че дълго време ще предпочита компанията на връстници в реални срещи и занимания, а не виртуално!

 

Предимства и недостатъци за родителите

Родители – притесненията и контрола

 Родителите са свикнали на непрекъснат контакт със своите деца! В един момент, това не се случва. Те трябва да ни се доверят, да спрат всякаква комуникация с детето си през деня, да се чуват само вечер (спазвайки лагерните правила).

От една страна това е стресиращо за тях и е недостатък, но за децата това е начин да израстват и да правят своите избори самостоятелно.

Особено тежко е липсата на обичайния контрол:

 • дали детето се е нахранило добре.
 • дали спи добре.
 • дали си е измило зъбите.
 • дали се държи добре.
 • дали има приятели там.
 • дали се е облякло подходящо и така нататък.

Родителите просто трябва да затворят очи и да скочат в морето, наречено доверие! Ние знаем, че това е трудно и затова поздравяваме най-смелите, които вече го правят!

 

Предимствата

Ваканцията

Родителите получават неочаквана ваканция от това да бъдат родители! Разбира се това съвсем не означава, че отговорността я няма! Напротив – тя все още е там, но те могат да си позволят свободни вечери, пътувания, срещи с приятели, които не са възможни, ако детето е вкъщи и е необходимо родителско внимание и присъствие!

Увереността, че детето научава езика

Няма по-голяма награда за един родител, от факта, че детето му е добре образовано! Всеки български родител държи много на образованието на своето дете. Ние осигуряваме езиковото обучение и нашите родители са спокойни, че половината от деня е посветена на езиковото обучение и резултатите са налице.

Отдалечаването от електронните устройства

Да бъдем откровени! Повечето от родителите, копнеят когато влязат у дома, да осъществят пълноценно общуване с децата си. Не онези “аха”, “да, по-късно” или “не, сега”, които получават, когато детето е пред компютъра, на таблета, в нета. Разбира се има изключения, които потвърждават правилото.

Знаете, че тук ще поставим детето ви в необикновена среда – без електронни джаджи и да, знаем, че няма да му е лесно. От друга страна, ние осигуряваме достойни заместващи дейности и можем да твърдим със сигурност, че те са харесвани и стават любим! Нещо повече – те укрепват здравето и работят за личностното израстване на детето.

Време заедно

При желание от ваша страна, скъпи родители, вие сте добре дошли да споделите част от деня на своето дете в ЛъкиКидс!

Заедно можем да катерим Пирин планина, да пояздим, да посетим най-интересните културно-исторически места на град Банско и околностите.Тези мигове на споделено време, са вашите безценни спомени, които могат да стоплят сърцето дори след години!

Създаването на приятелства

Това със сигурност е една от най-привлекателните страни на лагера. Тук се създават дълготрайни взаимоотношения, които учат децата на толерантност, откритост, взаимопомощ. Всички качества, от които те ще се нуждаят непрекъснато в живота си.

Можете да си отдъхнете – Вашето дете има приятели, говори английски език и да, оцелява “цял ден” без телефон или таблет!

Всичко, което е необходимо е вашето доверие в собственото дете и неговите уникални възможности, които ние заедно откриваме!