Разговорен английски за деца в ЛъкиКидс

Деца влизат в национален парк Пирин | Lucky Kids

Децата, които посещават летния лагер Лъки Кидс подобряват своя английски изключително много, независимо на какво ниво са били знанията им преди да започнат, защото се обучават от учители, чиито английски език е майчин.

Комуникацията през целия ден е изцяло на английски, което спомага за бързото научаване на езика. Дори и деца, които нямат никакви познания по езика научават прости, но важни фрази  като ‚Добро утро‘, ‚Добър ден‘, ‚Лека нощ‘ и ‚Благодаря‘. Първо те учат по-лесни думи и изречения и постепенно напредват през седмицата или двете седмици в лагера.

Входяща и изходяща информация

Изучаването на всеки език се състои от две направления – входяща и изходяща информация.

Входящата информация са думи и изрази, които чуваме и учим, а изходящата – говор и писане.

Както малките деца, така и големите първо учат думи, а след това как  да ги използват. Лесно е да се научат думи и фрази, но е трудно те да се приложат на практика. Това е така, защото обикновено се притесняваме да не сбъркаме или просто забравяме дадена дума – точно както малките деца забравят думи, когато се учат да говорят езика си- майчин или чужд.

Важно е да се знае, че постигаме лекота в говора на чужд език само, когато сме в ‚естествена среда‘ и говорим само на този език, а не с учебници и курсове за чужденци. Разговорите  в чуждоезиковите курсове са по-бавни, така че да бъдат по-лесни и ясни за разбиране от учениците, което в естествената среда не се случва, Затова и изпитваме притеснение да говорим пред хора, чийто роден език изучаваме. В ЛъкиКидс децата също подобряват и умението си да слушат и разбират английски език.  Например, когато имаме „кино вечер‘, филмът е на английски и е без субтитри.

Деца обединяват рисунките си | Lucky Kids

И така, защо разговорният английски е по-добър в ЛъкиКидс?

Първо, децата попадат в ситуация, в която могат да комуникират само на английски. Например, ако имат нужда от тоалетна, те първо учат думата „тоалетна’, и постепенно прогресират и научават цялото учтиво изречение „Може ли да отида до тоалетната‘?. Обикновено начинаещи деца само казват „тоалетна“ и сочат към мястото, където е тя. Тогава учителя или възпитателя ги поправя и казва как е правилно да се каже, което след няколко повторения, лесно се запомня от детето. Второ, в естествена „английска среда“ на лагера Лъки Кидс, децата се учат как да потърсят прости неща като ‚вода, храна‘ и т.н. по един много лесен и естествен начин, без учебници и тетрадки.

Много популярна е думата ‚още“  например, когато се храним, децата много бързо научават тази думичка, след което и цялото учтиво изречение – „Извинете, може ли още водя, моля?“. В ЛъкиКидс децата учат не само английски език, но и добри маниери и обноски – например „благодаря“ и „моля“ са много важни.

В класната стая учениците в различните нива имат шанс да практикуват своите разговорни умения, тъй като комуникират само на английски помежду си, с учители и възпитатели, с персонала на хотела и на местата, които посещават. Всички инструкции, презентации, въпроси, отговори, и др. са изцяло на английски. По този начин децата чуват правилното произношение на букви и думи. След всеки урок учителите правят кратка разговорна сесия с нови думи и фрази във всеки час по английски, в която обобщават наученото в часа. Например, ако са учили за минало просто време, то учителят говори в това време, правейки изречения, лесни за разбиране. Задава въпроси, на които децата трябва да отговорят, което дава самоувереност на детето да практикува наученото в часа. Децата учат  и веднага след това имат шанс да ги приложат на практика.

Деца рисуват с пастели на открито | Lucky Kids

Начинаещи и по-напреднали ученици

Учителите по английски в Лъки Кидс и по света трябва да насърчават учениците си да практикуват наученото с говорене. Това дава самочувствие на учещите и те не се притесняват да говорят. В нашия летен лагер децата правят презентация в последния ден от престоя си, за която се готвят и репетират по време на целия престой при нас. Практиката е ключов елемент при изучаването на чужд език, особено разговорен английски, а ЛъкиКидс е идеалната среда за това. По-напредналите деца помагат на по-малките и им превеждат, ако се наложи, което е важно в ситуации в реалния свят.

Игри на английски за начинаещи

Сега нека погледнем как протича един учебен час по английски за най-малките деца и тези от ниво „първоначално“. В първия им час ние ги учим на думи и фрази от първа нужда, както и казването на „благодаря“. Това обикновено става чрез игри, подбрани според възрастта, предпочитанията на децата, обстановката. Всички деца участват в избора на игри. Любима и много подходяща игра е‚ свързване на картина с правилната дума. В тази игра децата трябва да свържат няколко картинки с правилните им думи, като са разделени на малки групи. Друга интересна игра, която играем с лагерниците тази година в лагера е „подай топката“. Децата седят в кръг и трябва да си подават топката все по-бързо и по-бързо., като си казват „моля“ и „благодаря“. Разбира се, накрая има само един победител. Игрите са чудесно средство за правене на ученето забавно и запомнящо се.

Малка ученичка в детски лагер по английски | Lucky Kids

Извън учебната стая

Извън учебната стая, както споменахме вече, децата се инструктират само на английски и се окуражават да задават въпроси. Учители и възпитатели говорим само на английски, създавайки естествена среда, в която те лесно научават и проговарят. Знаейки добре какво харесват децата, учителите провеждат по-дълги дискусии по тези интересни за тях теми. По този начин децата научават не само нови неща, а и неусетно се включват в дискусията. Ставайки по-самоуверени, децата в ЛъкиКидс, започват сами разговор с други деца и с нас.

Децата, които не са от България също трябва да подобряват и практикуват своя английски, както останалите, без значение на какво ниво са. Това е още една от причините ЛъкиКидс да е едно страхотно място за вашите деца.

 

Написано от Нийл Уотърс,

Координатор по английски език в Лъки Кидс

 

LK-article-end-image

обувки за бебе в Bebsoобувки за бебе в Bebso