Разговорен английски за деца в ЛъкиКидс

Деца влизат в национален парк Пирин | Lucky Kids
2017-10-09

Децата, които посещават летния лагер Лъки Кидс подобряват своя английски изключително много, независимо на какво ниво са били знанията им преди да започнат, защото се обучават от учители, чиито английски език е майчин.

Комуникацията през целия ден е изцяло на английски, което спомага за бързото научаване на езика. Дори и деца, които нямат никакви познания по езика научават прости, но важни фрази  като ‚Добро утро‘, ‚Добър ден‘, ‚Лека нощ‘ и ‚Благодаря‘. Първо те учат по-лесни думи и изречения и постепенно напредват през седмицата или двете седмици в лагера.

Входяща и изходяща информация

Изучаването на всеки език се състои от две направления – входяща и изходяща информация.

Входящата информация са думи и изрази, които чуваме и учим, а изходящата – говор и писане.

Както малките деца, така и големите първо учат думи, а след това как  да ги използват. Лесно е да се научат думи и фрази, но е трудно те да се приложат на практика. Това е така, защото обикновено се притесняваме да не сбъркаме или просто забравяме дадена дума – точно както малките деца забравят думи, когато се учат да говорят езика си- майчин или чужд.

Важно е да се знае, че постигаме лекота в говора на чужд език само, когато сме в ‚естествена среда‘ и говорим само на този език, а не с учебници и курсове за чужденци. Разговорите  в чуждоезиковите курсове са по-бавни, така че да бъдат по-лесни и ясни за разбиране от учениците, което в естествената среда не се случва, Затова и изпитваме притеснение да говорим пред хора, чийто роден език изучаваме. В ЛъкиКидс децата също подобряват и умението си да слушат и разбират английски език.  Например, когато имаме „кино вечер‘, филмът е на английски и е без субтитри.

Деца обединяват рисунките си | Lucky Kids

И така, защо разговорният английски е по-добър в ЛъкиКидс?

Първо, децата попадат в ситуация, в която могат да комуникират само на английски. Например, ако имат нужда от тоалетна, те първо учат думата „тоалетна’, и постепенно прогресират и научават цялото учтиво изречение „Може ли да отида до тоалетната‘?. Обикновено начинаещи деца само казват „тоалетна“ и сочат към мястото, където е тя. Тогава учителя или възпитателя ги поправя и казва как е правилно да се каже, което след няколко повторения, лесно се запомня от детето. Второ, в естествена „английска среда“ на лагера Лъки Кидс, децата се учат как да потърсят прости неща като ‚вода, храна‘ и т.н. по един много лесен и естествен начин, без учебници и тетрадки.

Много популярна е думата ‚още“  например, когато се храним, децата много бързо научават тази думичка, след което и цялото учтиво изречение – „Извинете, може ли още водя, моля?“. В ЛъкиКидс децата учат не само английски език, но и добри маниери и обноски – например „благодаря“ и „моля“ са много важни.

В класната стая учениците в различните нива имат шанс да практикуват своите разговорни умения, тъй като комуникират само на английски помежду си, с учители и възпитатели, с персонала на хотела и на местата, които посещават. Всички инструкции, презентации, въпроси, отговори, и др. са изцяло на английски. По този начин децата чуват правилното произношение на букви и думи. След всеки урок учителите правят кратка разговорна сесия с нови думи и фрази във всеки час по английски, в която обобщават наученото в часа. Например, ако са учили за минало просто време, то учителят говори в това време, правейки изречения, лесни за разбиране. Задава въпроси, на които децата трябва да отговорят, което дава самоувереност на детето да практикува наученото в часа. Децата учат  и веднага след това имат шанс да ги приложат на практика.

Деца рисуват с пастели на открито | Lucky Kids

Начинаещи и по-напреднали ученици

Учителите по английски в Лъки Кидс и по света трябва да насърчават учениците си да практикуват наученото с говорене. Това дава самочувствие на учещите и те не се притесняват да говорят. В нашия летен лагер децата правят презентация в последния ден от престоя си, за която се готвят и репетират по време на целия престой при нас. Практиката е ключов елемент при изучаването на чужд език, особено разговорен английски, а ЛъкиКидс е идеалната среда за това. По-напредналите деца помагат на по-малките и им превеждат, ако се наложи, което е важно в ситуации в реалния свят.

Игри на английски за начинаещи

Сега нека погледнем как протича един учебен час по английски за най-малките деца и тези от ниво „първоначално“. В първия им час ние ги учим на думи и фрази от първа нужда, както и казването на „благодаря“. Това обикновено става чрез игри, подбрани според възрастта, предпочитанията на децата, обстановката. Всички деца участват в избора на игри. Любима и много подходяща игра е‚ свързване на картина с правилната дума. В тази игра децата трябва да свържат няколко картинки с правилните им думи, като са разделени на малки групи. Друга интересна игра, която играем с лагерниците тази година в лагера е „подай топката“. Децата седят в кръг и трябва да си подават топката все по-бързо и по-бързо., като си казват „моля“ и „благодаря“. Разбира се, накрая има само един победител. Игрите са чудесно средство за правене на ученето забавно и запомнящо се.

Малка ученичка в детски лагер по английски | Lucky Kids

Извън учебната стая

Извън учебната стая, както споменахме вече, децата се инструктират само на английски и се окуражават да задават въпроси. Учители и възпитатели говорим само на английски, създавайки естествена среда, в която те лесно научават и проговарят. Знаейки добре какво харесват децата, учителите провеждат по-дълги дискусии по тези интересни за тях теми. По този начин децата научават не само нови неща, а и неусетно се включват в дискусията. Ставайки по-самоуверени, децата в ЛъкиКидс, започват сами разговор с други деца и с нас.

Децата, които не са от България също трябва да подобряват и практикуват своя английски, както останалите, без значение на какво ниво са. Това е още една от причините ЛъкиКидс да е едно страхотно място за вашите деца.

 

Написано от Нийл Уотърс,

Координатор по английски език в Лъки Кидс

 

LK-article-end-image