Спортно ориентиране в летен лагер LuckyKids ADVENTURE – 8 ползи за децата

Деца практикуват спортни активности в лагера LuckyKids Adventure
2024-05-07

Ако не искате и това лято децата ви да скучаят по време на лятната ваканция, има място, на което тя може да бъде незабравима. Летният лагер LuckyKids ADVENTURE ще научи децата на важни знания и умения, а родителите ще дари със спокойствие.

Програмата е подходящ за юноши на възраст от 9 до 14 години и се провежда изцяло на английски език. В нея се спортува активно, докато е в помощ на децата да придобият умения по планинско ориентиране и оцеляване сред природата.

Нашият екип от професионалисти, педагози и възпитатели са водени от идеята, че децата трябва да умеят да се справят сами в непредвидените ситуации, които могат да възникнат. В лагера ни ще научат какво е спортно ориентиране, как се използва компас, как се разчита карта, както и много други важни умения.

Физическите активности са под следните форми:

 • Скално катерене;
 • Планински походи;
 • Пейнтбол;
 • Спортни състезания и др. 

Освен физически, децата се развиват и емоционално. Създават нови приятели и се учат на съпричастност, емпатия и грижа. В тази статия ще ви запознаем с всичко, което предлага лагерът LuckyKids ADVENTURE и в какъв аспект от развитието на децата е полезен той.  

Деца практикуват спортни активности в лагера LuckyKids Adventure

Подобряване на физическата форма и двигателните умения

В лагера седенето на едно място не е често срещано явление. През деня децата прекарват времето си сред природата, участвайки в редица спортни дейности, състезания и игри. Вечер забавленията също не са малко. В LuckyKids ADVENTURE организираме дискотека, тематични вечери и много други атрактивни и запомнящи се за децата активности.

Ако вкъщи децата ви прекарват повече време пред екрана, то в нашия лагер е сигурно, че те изобщо няма да се сетят за мобилния си телефон. Различните по вид спортни занимания на открито, които организираме, ще ги научат на основни знания за заобикалящата ги среда. 

Част от ключовите ативности на LuckyKids Adventure включват:

 • Състезание по ориентиране в гората;
 • Целодневен преход по маршрут Бъндеришки езера и хижа Безбог;
 • Състезание по скално катерене.

Всичко това подобрява физиката на деца, помага им да бъдат по-отговорни и да разберат защо грижата за природата е важна.  Активностите се провеждат под надзора на квалифицирани инструктори и педагози, които ще се грижат за безопасността и качеството на обучението.

Насърчаване на работата в екип и сътрудничеството

Работата в екип е едно от основните неща, на които децата в LuckyKids ADVENTURE се научават. Това не само ги подготвя за ситуации от реалния живот, но също така им помага да развият важни умения.

Пример за такива могат да бъдат изброените по-долу:

 • Ясна комуникация;
 • Емпатия;
 • Проявяване на разбиране;
 • Сътрудничество.

С помощта на планинското ориентиране, състезанията и останалите активности, сътрудничеството става част от детското ежедневие. Насърчаваме лагеруващите да постигат заедно целите си и да работят в екип.  Освен това те започват да вярват в себе си, да помагат на другите и заедно да вървят по пътя на успеха.  

Деца, които лежат на трева след игри в детски лагер LuckyKids ADVENTURE

Изграждане на самоувереност и самочувствие

Участието в различните спортни дейности е от полза за развитието на детското самочувствие. Така децата се запознават по-добре със своите силни страни и умения и се научават да изпъкват с тях.

В LuckyKids ADVENTURE се залага основно на развитието на:

 • Стратегическо мислене;
 • Състезателен дух;
 • Развиване на умения за правилна комуникация;
 • Безпроблемно разрешаване на конфликти. 

Тези качества са от значение за развитието им като самостоятелни и уверени в себе си хора. Спортно ориентираният летен лагер LuckyKids ADVENTURE създава среда, в която децата да се чувстват мотивирани да се изразяват и да показват потенциала си. 

Изграждане на важни житейски умения като дисциплина и постоянство

По време на лагера, децата се научават да следват режим и да се придържат към определени правила. Това изгражда усещане на дисциплина и отговорност. Спортът и участието в състезания предизвикват децата и ги учи да не се предават.

Когато те работят усърдно, постигането на целта е по-близо, отколкото си мислят – ценен урок, който е добре да се възпита възможно най-рано. Ползите от постоянството за в бъдеще ще бъдат повече, когато децата открият в себе си силата да не се отказват.

Осигуряване на забавен и ангажиращ начин за поддържане на активност през лятото

Физическата активност е от значение за доброто здраве, подобрения имунитет и силната психика. Затова и ние от  LuckyKids ADVENTURE възпитаваме лагеруващите на любов към спорта от ранна детска възраст. Така се изграждат полезни навици за поддържане на здравословен начин на живот.

Програмата на лагера е създадена така, че да комбинира разнообразни спортни дейности подходящи за всеки.  

Сред тях са следните:

 • Спортни занимания в градския парк на град Банско;
 • Скално катерене;
 • Планински преходи;
 • Пейнтбол и др.

С множеството варианти за активности и забавления по време на престоя при нас, децата ще се научат да направят спорта част от ежедневието си. 

Нови възможности за спорт и творчество

В LuckyKids ADVENTURE децата ще се запознаят със спортове и занимания, част от които не са срещали досега.  С помощта на квалифицираните ни треньори, ние ги мотивираме да опитат всеки от тях, за да могат впоследствие да разберат кой им допада най-много. 

Всеки вид спорт изисква подходяща за него подготовка и развива редица умения. Нашите инструктори и треньори ще срещнат децата отблизо с теорията и практиката на всеки от тях. 

Опознаването на света не се състои единствено в спорта. В лагера наблягаме и на творческите занимания на открито. Така лагеруващите могат да развият нови хобита и интереси, които да са в полза на въображението, сръчността и креативното им мислене.

Грижа за природата в LuckyKids Adventure

Занимания по планинско ориентиране в детски летен лагер LuckyKids ADVENTURE

Под ръководството на опитните ни водачи и инструктори, децата ще усвоят ключови умения за ориентиране в природата. 

Някои от тях са следните:

 • Да боравят правилно с компас;
 • Да познават географските посоки;
 • Да се ориентират в напълно непозната среда;
 • Да се движат, следвайки указанията на картата и др. 

Очакват ги незабравими моменти и истински приключения. Ще откриват и изследват красиви местности, скрити пътеки и проходи и ще се наслаждават на приказната природа и свободата, която им предоставя.

В LuckyKids ADVENTURE децата се усъвършенстват в планинското ориентиране, докато създават незабравими спомени и верни приятелства. 

Опознаване на природата

Често задавани въпроси:

Къде се провеждат заниманията по спортно ориентиране и каква е тяхната продължителност?

Заниманията се провеждат в гр. Банско, най-често на открито и сред красотата на гори, паркове и планини. Продължителността им е около 4-5 часа

Каква е ролята на инструкторите по време на заниманията по спортно ориентиране?

Инструкторите са важни за обучението и ръководството на децата по време на планинското ориентиране. Всичко това им предоставя необходимите знания, умения и подкрепа за успешно изпълнение на задачите и ориентиране в природата.

Какви са методите и техниките, използвани по време на заниманията по спортно ориентиране?

Методите включват демонстрация за правилна употреба на навигационните инструменти. Провеждат се обучения за използване на карта, компас, както и се пресъздават сценарии за навигация в природата и практически упражнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *