Стресираните деца в детски лагер

Снимка 61 от ЛъкиКидс лято 2018
2018-10-09

Защо повечето деца се стресират преди отиване в детски лагер? 

Когато си представим детски лагер, в съзнанието ни се появява картина на безгрижни игри сред зелена природа.  Да, това в действителност е така, но често периодът предхождащ заминаването на едно дете в езиков лагер по английски е съпътстван със стрес и тревоги и липса на увереност в себе си.

Стресът и притеснението при децата, на които им предстои да заминават на летен лагер, е нещо напълно нормално и е обичайно явление при повечето деца. Децата попадат в една нова среда далеч от родния дом  и се срещат с много нови хора, което създава тревожност и силен стрес у тях.

За повечето хора страхът от непознатото е обичайно нещо, а при децата този страх е още по-изявен и те се нуждаят от нашата подкрепа и тази на преподавателите в лагера.

Самият факт, че ще отидат на ново място далеч от родителите или от грижите на бавачката създава напрежение и притеснение за едно дете. То се чувства несигурно и се нуждае от подкрепа. Колкото по-подготвено е едно дете преди езиковия лагер, толкова по-добре и това ще му гарантира пълноценно изживяване и приятни емоции до края на престоя му.

Освен че самите родители е добре да подготвят детето предварително за това, което го очаква в лагера, мениджърите на езикови лагери също прилагат различни трикове, за да се справят с детската тревожност в езиковия лагер.  Има обаче лесни начини, които мениджърите на езиковите лагери се справят с този проблем и подготвят психически децата за приключенията в лагера.

Усмивки по време на излет в Пирин | Lucky Kids

 

Нещата, които езиковите лагери прилагат, за да успокоят стресираните деца:

Индивидиуално внимание

Eдно от предимствата на летните езикови лагери е, че екипът от преподаватели и аниматори работи индивидуално с всяко дете. Обръщането на индивидуално внимание е ключ към разрешаването на проблема с първичната реакция на стрес при попадане в езиков лагер.  Те обръщат персонално внимание на децата със специфични нужди.

Преподавателите изслушват внимателно проблемите на децата и търсят ефективни начини как да се справят с тревожността на съответното дете. Тъй като всяко дете е отделен индивид със свои потребности, екипът на лагера никога не прилага един и същ метод за повечето деца.

Помощ при проблеми

Сънуването на кошмари и страхът от тъмното и самотата през нощта по време спането в летен езиков лагер са често явление при повечето деца. Затова и мениджърите на детски езикови лагери съветват родителите да поставят в багажа на децата любима играчка или предмет, който да им напомня за дома. По този начин те ще свикнат по-лесно с условията на нова среда извън дома.

Друг съвет, който те дават на родителите е, няколко седмици преди лагера да ги изпратят да спят при приятели или роднини с цел да се научат да привикват към спането в нова среда по-лесно и по-бързо.

По време на лагера преподавателите и учителите следят постоянно за безопасността на всички деца и отделят допълнително внимание на тези деца, които заспиват трудно и имат проблеми с адаптацията. Обикновено до втория или третия ден от престоя повечето деца вече привикват към новите условия и се чувстват по-спокойни.

Непрекъсната комуникация

Освен че работят индивидуално с децата, които изпитват сериозни затруднения в изучаването на английски, квалифицираните преподаватели и аниматори в лагера комуникират постоянно с децата и оказват помощ, когато видят, че някое дете има проблеми с адаптацията в лагера. На детето се казва, че това, което усеща, е нормално и ще го преодолее.

На децата в лагера често се случва да срещнат много нови хора за един ден, което може да е много стресиращо преживяване особено за срамежливите деца. Както вече казахме всички деца са различни и  стресът им се изразява по различен начин.

Някои деца привидно изглеждат спокойни, но всъщност изпитват силна тревожност, която крият. Тези деца имат проблем с изразяването на своите чувства и емоции. За разлика от тях други деца открито показват своя страх като плачат или треперят.

Детските езикови лагери имат практиката да определят по един съветник за всяко дете, който да им осигурява необходимата подкрепа, когато забележи признаци на силен страх и тревожност у детето.

Обикновено на по-голямата част от децата им са нужни 1-2 дена, за да се справят със стреса, предизвикан от живота в нова среда далеч от дома. Децата дори се характеризират с по-добра способност за адаптация към нова среда, отколкото възрастните.

Обикновено рядко се случва едно дете въобще да не може да свикне със средата на езиковия лагер. Ако обаче това стане, екипът на летния езиков лагер разполага с две опции. Единият вариант е детето да напусне лагера и да се върне вкъщи, а другият близък роднина на детето да пристигне в лагера и да му помогне да се адаптира към средата.

Какъв е резултатът след лагера?

Колкото и стресирано да е едно дете преди отиването в езиков лагер, в края то вече се чувства по-уверено и по-спокойно, когато получи съответната помощ и подкрепа от страна на учителите и аниматорите. Несъмнено езиковите лагери за деца дават ценен жизнен урок за всяко дете  и им помагат да придобият полезни умения за социална комуникация.

Какво можем да направим ние като родители?

Ръководителите на детски езикови лагер съветват родителите да поработят с децата преди заминаването за езиков лагер, за да ги подготвят психически за преживяването. Един от начините да се преборим със стреса при децата, които ще заминават на детски лагер е като ги подготвим предварително за активностите, които ще правят в лагера и изискванията на новия живот в езиковия лагер.

Вечерна снимка след планински преход | Lucky Kids

Начини как да помогнем на своето дете да преодолее стреса преди заминаване в езиков лагер:

Комуникация

Комуникацията между родителя и детето е много важна преди заминаване в езиковия лагер и е важна част от подготовката за заминаване в летен езиков лагер. А тя не се ограничава само до прибирането на багажа. Седмици преди заминаването в езиков лагер информирайте детето си относно всички активности, които лагерът предлага. Бъдете позитивно настроени когато говорите с детето си и го окуражете морално, кажете му, че може да се справи със всички предизвикателства.

Обикновено детската фантазия има тенденцията да рисува страшни неща, когато детето очаква да му се случи нещо ново и неочаквано. Добра идея е да поговорите спокойно насаме с детето си и го попитайте кой е най-големият му страх. Обяснете му, че няма повод да се страхува.

Похвала  

Можете да припомните на своето дете как то се е справило успешно с предишни стресови ситуации. Това ще го окуражи допълнително и ще му вдъхне увереност. Препоръчително е също да не си вземаме твърде дълго довиждане с детето преди заминаване и да не го проточваме, тъй като това само ще създаде още повече тревожност.

Поради тази причина е важно е родителят да излъчва пълно спокойствие и увереност, за да се убеди детето, че отиването в езиков лагер не е толкова страшно. Тревожността на самия родител може лесно да се предаде и на детето затова запазете самообладание, независимо от това, че и вие също усещате тревога. Колкото по-бързо детето преодолее своя страх, толкова по-добре ще се наслади на престоя си там.

Затова и трябва да говорите с детето си по този въпрос и да му обясните, че там няма да има родители и децата вземат редица решения сами. Отговорете на всички въпроси, които го интересуват.

Преспиване у приятели/познати

Едно от предимствата на лагера е, че подтиква децата да са независими и да вземат самостоятелни решения без влиянието на родители и учители. Един от начините да се справите с тревожността на своето дете преди езиковия лагер е да го изпратите да преспи у приятели или роднини, за да не се чувства толкова стресирано, когато му се налага да спи в езиковия лагер.

Носталгия към дома

За всяко дете е нормално в първите дни да усеща носталгия по дома. Носенето на любима играчка или предмет, който да напомня за дома може да помогне на детето да я преодолее.

Техники за дълбоко дишане

Всички знаем, че дълбокото коремно дишане носи положителна енергия и  успокоява. Когато дишаме дълбоко ние имаме възможност да анализираме всички наши мисли и чувства и да “сканираме“ своето тяло. Техниките за дълбоко дишане биха били доста полезни за едно силно стресирано дете.

Когато едно дете се научи да диша дълбоко, то ще може по-лесно да се справя с трудни емоционални моменти и моменти нас стрес. Ако нашето дете изпитва силна тревожност по отношение на заминаването му в езиковия лагер, можем да му покажем някои дихателни техники, които да прави в моментите, когато изпитва силна тревога в езиковия лагер.

Йога

Йога упражненията действат релаксиращо както на възрастни, така и на деца. Така че няма да е лоша идея да вземете своето дете със вас на следващия ви йога сеанс. В някои детски езикови лагери има включени в активностите йога курс, така че е отлична идея да посъветвате вашето дете да се включи в йога часовете, тъй като това ще му помогне да се справи по-лесно със стреса.

Професионална консултация

Ако пък детето ни е упортито и продължава да изпитва силен страх от заминаване в лагер, не пречи да се консултираме с опитен детски психотерапевт. Той  може да ни даде полезен съвет как да намалим тревожността на своето дете. Консултацията с психолог относно заминаването на нашето дете в лагер въобще не означава, че то има психологически проблем.