Чуждестранните летни езикови лагери и Лъки Кидс

Снимка 24 от ЛъкиКидс лято 2018
2018-09-24

Няма съмнение, че детският езиков лагер крие редица ползи за децата от различни възрасти. Разбира се, никой не може да оспори ролята на училището за едно дете. Но за съжаление не винаги учебните часове са достатъчни за усвояването на един език.

Училищната програма следва традиционен модел на обучение, който не работи за всяко дете и не включва достатъчно игри и комуникация, от които се нуждаят децата. Някои деца се нуждаят от допълнителни уроци за подобряване на нивото по английски, което не винаги помага.  

Летните езикови лагери предоставят невероятна възможност на децата да научат английски в една топла приятелска среда без да им бъдат поставяни оценки и да бъдат критикувани за своите грешки. Родителите по света започват все повече и повече да осъзнават ползите от езиковия лагер и поради тази причина и популярността им продължава да расте. Какъв по-добър начин за един малчуган да прекара продуктивно своята лятна ваканция от това да научи нови неща и да бъде активно сред природата?

Основното предимство на езиковия лагер е, че децата се потапят в една чуждоезикова среда и много лесно усвояват чуждоезиковата лексика комуникирайки с учителите и своите съученици. Освен че подобряват нивото си по чуждия език, децата се научават на редица социални умения и завързват контакти, които могат да траят цял живот.

Освен това включват забавни образователни игри, които подтикват децата да използват различни свои умения и да излязат от зоната си на комфорт. Новите начини на обучение помагат на децата да не се страхуват от своите провали, а да вярват, че те са неизменна част от процеса на обучение и е важно да ги преодоляват и да подобряват уменията си.

Кое е общото и различното в практиките на чуждестранните и българските лагери?

В който и лагер да запишете детето си, то неиминуемо ще пожъне ползи и ще усвои ценни знания и умения, които ще са му полезни в бъдеще.

Прилики

Езиковите лагери в чужбина и тези в България работят почти на един и същи принцип що се касае учебната програма и извънкласните забавни активности. Предлаганите спортни активности, които са включени в програмата на лагера, са почти същите както и в чуждестранните лагери, с изключение на някои спортни активности като рафтинг, стрелба, конна езда, скално катерене и други.

Разлики

Eдна от разликите се крие в изработването на учебната програма и заложената програма на часовете. В България можем да открием детски лагер за своето дете, където то да научи езика по нова методология. Един от известните български международни детски езикови лагери е Лъки Кидс.

Този детски езиков лагер предлага интензивно обучение по английски, което следва последните тенденции в обучението по английски. Квалифицираните преподаватели там прилагат едни от най-новите методи в чуждоезиковото обучение, които гарантират бързи положителни резултати в обучението за всяко дете и помагат дори и на най-срамежливите деца да преодолеят лесно езиковата бариера и да заговорят на английски.

Деца завършват успешно английски курс | Lucky Kids

С какво детски езиков лагер Лъки Кидс е по-добър и защо?

Обучението по английски език следва последните тенденции на педагогиката в чуждоезиковото обучение. В образователната програма на лагера се прилагат иновативни методи за преподаване и учене на английски за деца като Монтесори, Сугестопедия, Слънчева педагогика. Те позволяват на всяко едно дете да затвърди качествено и лесно зададения учебен материал.  В часовете по английски в лагера се използват интерактивни методи за преподаване като например интерактивни дъски и таблети.

По този начин се стимулира аудио и визуалното възприемане на английския у децата. Именно и това е една от причините уроците в детския езиков лагер да дават положителен ефект дори при най-трудните деца.

Изискването към учителите там е да предоставят учебните блокове по един забавен и интересен  начин, който ще подтикне децата да търсят знания извън учебните часове и да са любопитни да изучават различни неща от света.

Всеки учител е с уникална задача за детето в учебния процес, тъй като и всяко дете е с индивидуални потребности от предаване на самия учебен материал.

Стилът на работа на всеки учител е индивидуален като в основата си следва зададения модел на преподаване  от координатора на програмата. В лагера се прилагат също така разнообразни методологии, които съответстват на текущата динамика на лагерния сезон.

Престоят в лагера започва от 7 до 14 дни дава страхотни резултати в чуждоезиковото обучение и изгражда една добра основа за последващото обучение по английски за детето.

Преподавателите в лагера са с роден английски език, което е предпоставка за децата да научат правилната английска интонация. В края на лагера всеки резултат получава репорт за своето дете, където са описани постигнатите резултати и над какво трябва да се работи в бъдеще.

Снимка 35 от ЛъкиКидс лято 2018

Нека да разгледаме главните предимства да запишем детето си на езиков лагер

Детският езиков лагер помага на детето да стане по-независимо

Летните езикови лагери подтикват децата да вземат самостоятелни решения без намесата на родители или учители и им помагат да опознаят по-добре себе си като част от една общност, където родителите нямат влияние над решенията. Езиковият лагер помага на децата да свикват по-лесно с нова среда различна от тази на дома, повишава самочувствието им и тренира способността им да се справят с неочаквани ситуации, както и им помага да усвоят лидерски умения и умения за сътрудничество.

Тъй като децата в лагера не са оценявани и не са критикувани когато направят грешка, в лагера чувството за състезание липсва за разлика от училище, където децата се чувстват принудени да покриват всички изисквания и очаквания от учители и родители, което създава стрес у децата. Така и самата висока оценка се превръща понякога в цел, а не толкова знанията.  В детските езикови лагери учителите поощряват всички деца в лагера да постигат положителни резултати без допълнително да им се поставят оценки, които да подкопават уверенността им.

Разширява кръгозора му

Децата не само подобряват своя английски, но и научават куп полезни неща за света, които ще им бъдат от полза в бъдеще. В езиковите лагери за деца има курсове по готвене, класове по история, по оцеляване сред природата  и други, които обогатяват знанията на децата за всичко около тях.

Подобрява комуникационните му умения

В езиковите лагер детето се среща с различни хора и има възможност за създаване на много нови приятелства, някои от които могат дори да се запазят за цял живот. Това ги прави да станат толерантни към хората от различните националности и да нямат предразсъдъци спрямо тях.

Задачите за различните отбори от деца в езиковия лагер включват също изготвяне на общи проекти, което предоставя на децата възможност да се научат да работят в екип. Детският езиков лагер учи децата на различни добродетели като емпатия, честност, трудолюбие, толерантност, упорство.

Помага на детето да преодолее бързо езиковата бариера

В езиковия лагер комуникацията на английски е постоянна. Но освен това средата е предразполагаща и близка до тази на дома, което е и главната цел на екипа на лагера. По този начин децата се сплотяват и започват в процеса на всекидневното обучение неусетно да комуникират заедно. Когато децата се чувстват комфортно като у дома си, следователно те ще учат по-лесно.

Децата не само говорят на английски в часовете, но и по време на игрите и физическите активности навън. Това помага на детето да стане по-уверено в говоренето на английски. Чрез безгрижните игри навън обучението по английски вече започва да изглежда като игра за децата.

Езиковите лагери предоставят на всяко дете възможността да се потопи в една чуждоезикова среда, която спомага за по-бързото и лесно научаване на езика. Тъй като английският на преподавателите в лагера е майчин, децата могат да научат точното произношение на думичките.

Помага му да усвои ценни умения

В езиковите лагери децата не само научават английски по-успешно, но и усвояват ценни способности. Учебните часове и физическите активности стимулират логическото и креативното мислене у децата. Помагат им също да тренират умението си да разрешават проблеми и да търсят решения на конфликти в неочаквани ситуации.

Тъй като са принудение да живеят без родителите заедно със свои съученици, децата в летния езиков лагер се научават на самодисциплина и отговорност. Това се отразява например в поява на  самоинициатива за почистване на стаята или подреждане на вещите от страна на децата.

Учи детето да бъде по-активно

Тъй като в езиковите лагери се провеждат физически активности на открито, по този начин децата разбират, че  не само телевизията и компютърните игри са забавни. Езиковите лагери предлагат на децата участие в различни физически активности като колоездене,  пейнтбол, планинско катерене, пикници сред планинската природа, конна езда, преходи в планината, плуване, уроци по йога, танци, гребане на лодка.

Освен това в лагерите се срещат и образователни активности, които едновременно учат децата на нещо ново и им дават забавно преживяване. Това са например извънчасови активности като готварско училище, ролеви игри, кино прожекции, стрелба, състезания по лов на съкровища и много други.

По време на физическите активности в лагера детето научава повече за своите собствени способности, които не винаги се разкриват по време на училищните часове. Така децата вземайки участие в нови активности опознават по-добре себе си и откриват способности, които не са подозирали, че имат.

Възпитава у детето любов към природата

Истина е, че благодарение на новите технологии децата са загубили своята връзка с природата. Тъй като голяма част от физическите активности, провеждани в езиковите лагери се провеждат навън, по този начин у децата се възпитава любов към природата. Така те осъзнават добре колко е важно до я пазим чиста за идните поколения.

Децата прекарват голяма част от ежедневието си навън далеч от екрани на компютри и мобилни телефони, тъй като в детските летни лагери е ограничена употребата на електронни устройства. Също така летните езикови лагери учат децата на важни умения за оцеляване сред природата, които те е малко вероятно да научат в учебните часове в училище.