Необходима ли е предварителна подготовка на детето преди летния лагер?

Снимка 55 от ЛъкиКидс лято 2018
2018-09-10

Ако се чудите дали да запишете детето си на летен езиков лагер, то знайте, че сте предприели крачка в правилна за вашето дете посока. Летният езиков лагер предлага преживявания за децата, където рядко биха ги изживели на друго място през лятото. Престоят в даден детски езиков лагер предоставя на децата едновременно възможност за подобряване на езиковото ниво по английски и също така безброй образователни забавни игри, които ще го накарат да бъде активно и да усвои ценни за живота знания. Също така им помага да придобият ценни социални и когнитивни умения. Детските езикови лагери тренират умовете и телата на децата през лятото, правят ги по-силни, здрави, по-умни и също по-уверени в себе си.

Обаче заминаването  в детски езиков лагер през лятото може да създаде период на стрес за едно дете и то да изпитва чувство на тревога и липса на ентусиазъм относно предстоящите забавни приключения в лагера. Ако детето не е било досега на детски езиков лагер, то не знае какво да очаква и се страхува от непознатото, което е напълно нормална реакция при повечето деца. Подобна ситуация се случва най-вече при децата, които отиват за първи път в лагера. Това поведение при децата може да се дължи на много прични. Подготовката преди отиване  в който и да е летен езиков лагер е много важна. Този момент е от значение от детето, тъй като ако се пропусне, шансът то да се чувства след това некомфортно и не на място е голям.

Не бива да подценяваме важността на подготовката преди постъпване в езиков лагер, тъй като тя ще му помогне да се интегрира по-лесно в лагера. Добрата подготовка преди детския лагер крие само ползи за детето и е гаранция, че то ще прекара едно ползотворна ваканция и ще се забавлява пълноценно.

 

Важна ли е психическата подготовка на детето преди езиков лагер?

Психическата подготовка на детето преди заминаване за езиков лагер е много важна. В такива случаи провеждането на предварителен разговор с детето преди заминаване за лагера е задължителен.

Като родители ние трябва да знаем как се чувства детето ни и какво мисли за идеята да отиде там. При възникване на въпроси от наша страна за това какви са условията в лагера и потребностите на нашето дете не трябва да се колебаем да говорим с преподавателите и организаторите в лагера и да им зададем въпроси.

Ако детето ни страда от определени алергии или има здравословен проблем или е преминало през вирус, задължително трябва да информираме организаторите за това, за да могат те да направят изменения в хранителния режим на детето и да са нащрек за детето, ако се наложи да му помогнат за нещо.

Когато екипът на летния езиков лагер знаят за здравословния проблем на едно дете, те ще го следят по-отблизо и ще му окажат съдействие, ако се налжи. Ако детето ни страда от хроничен проблем като астма и диабет, медицинският преглед преди отиване в лагера е задължителен.

Ако е необходимо и детето ни не спира да чувства силна тревожност и неувереност,  можем да се консултираме с детски психолог или да почерпим съвети от книги как да го подготвим лесно за лагера. Нека детето също участва във вземането на решения относно подготовката и чете заедно с вас.

Важно е то самото да осъзнае важността на подготовката и че всичко се прави в негова полза. За детето е важно да осъзнае ползите от лагера и какви ценни неща ще му предостави той, ако то се освободи от страха си и веднъж отиде там.  Повдигнете духа му като му кажете, че вярвате напълно в неговите способности да се справя само с различни ситуации и да постигне положителен напредък в уроците. Как ще подходим много зависи от характера на нашето дете и как се чувства то.

Деца в детски басейн с фонтан | Lucky Kids

От какви принадлежности се нуждае детето за един детски езиков лагер?

Какво да опаковаме за детския лагер?

Някои детайли в багажа варират според изискванията на различните езикови лагери:

  • Учебните пособия и помагала за целия период на обучение се предоставят обикновено от лагера
  • Що се касае облеклото обаче, винаги опаковайте за детето си удобни дрехи, които вече са били носени, избягвайте  чисто нови дрехи. Дрехите е добре да са в тъмни цветове, с дишащи и удобни материи и да се перат лесно от различна мръсотия и борова смола, тъй като детето ще е бъде активно сред природата и трябва да се чувства максимално комфортно.
  • Нужни са пособия като несесери с принадлежности за писане и оцветяване за часовете.
  • От аксесоарите като тоалетни принадлежности сложете в багажа възможно най-необходимото, от което се нуждае детето.
  • Предмети като книжка, дневник, очила за плуване са от второстепенно значение.
  • Не забравяйте обаче да му дадете слънцезащитен крем и шапка, които са необходими за планината.
  • Излишно е да му давате да носи в себе си много пари или някакви бижута.
  • Езиковият лагер осигурява достатъчно храна и напитки за децата.

Ако детето Ви приема определено лекарство предписано от лекар, имате право да предадете лекарството на екипа на лагера, които ще се погрижат вашето дете да не пропуска да си взема лекарството. Децата нямат право да съхраняват при себе си каквито и да е лекарства и медицински средства без предписание.

Не на последно място, напомнете на детето си да пие достатъчно течности и да не забравя шишето с вода. Недостатъчното пиене на вода по време на физически активности сред природата в топло време води до дехидратация. Също така го информирайте, че споделянето на шапки, каски, четки за коса с други деца, тъй като това може да доведе до зараза с въшки.

Ще ви представим няколко полезни съвета как да подготвим детето си психически за езиковия лагер и какви принадлежности ще са му необходими.

Снимка 64 от ЛъкиКидс лято 2018

Няколко идеи как да подготвим детето си преди летния езиков  лагера

Да го накараме само да взема решения

Тъй като ние няма да сме заедно с детето си в лагера, добре е да поговорим по този въпрос с него и да му кажем, че то ще трябва в някои ситуации само да взема решения без контрола на възрастен. Това е и едно от уменията на които детските лагери учат децата – да бъдат самостоятелни и да поемат отговорност за своите решения.

В детския езиков лагер употребата на телефони по време на часовете и игрите  е забранена. Всички деца имат право да се чуват родителите си, но през повечето време са подтикнати сами да вземат решения, за което и трябва да подготвим нашето дете.

Да му помогнем да се пребори със страховете си като се фокусираме върху положителни неща

Един от начините да ентусиазираме детето си за лагера е да разглеждаме с него различни снимки от лагера и на други деца, които се забавляват по време на игрите. Намерете информационни материали за лагера, гледайте клипчета. Четете му за това какво се намира в лагера, какво се прави там, какви развлечения предлага, с каква база разполага и т.н. Колкото по-информирано е едно дете за лагера, толкова по-лесна ще е подготовката му. Страхотно ще е , ако детето се запознае с деца, които вече са били там, тъй като това ще го мотивира допълнително.

Изтъкнете положителните страни на лагера, тъй като те са много повече от отрицателните. Говорете спокойно с детето си без да му се карате. Важно е обаче да не прекалявате и да не създавате нереалистични представи за лагера. Просто му избройте нещата, които в действителност има там и защо децата, които се връщат оттам искат да отидат пак. Това може да му помогне да разбере, че няма нищо страшно и че езиковият лагер всъщност е едно страхотно място, където ще намери нови приятели през ваканцията и ще получи ценни знания, които ще са му тепърва от полза в училище.

Изпратете го да преспи при приятелче

В периода преди заминаването за лагера е добре детето, особено ако е малко, да свикне да спи извън родния дом. Преспиването при познати и приятели ще му помогне да се научи да свиква по-лесно към нова среда и обстоятелства.

Друг начин да му помогнете да придобие повече отговорност е като му възлагате различни задачи вкъщи като покупка на продукти, подредба и почистване на стая, а също и опаковане на багажа за лагера.

Опаковайте 1-2 предмета, които да му напомнят за дома

По време на лагера в даден момент е съвсем нормално на едно дете да му стане мъчно за дома. В такива моменти носенето на предмети като любима плюшена играчка или снимка от вкъщи могат да  помогнат на детето да се справи.

Позволете му само да определи свои цели за лагера

Предоставянето на право на избор на детето е един супер начин да го накарате да се чувства като индивид, който може да взема индивидуални решения за себе си. Вашите цели за детето може да се различават коренно от неговите и в повечето случаи всъщност наистина е така. Когато пристигне в лагера нашето дете може да предпочита едни места пред други, които например ние сме предпочитали като деца, ако сме ходили на подобен лагер.

Важно е да приемете това, което мисли вашето дете и местата които харесва за игра. Не се опитвайте да му изготвяте програма със задачи или да му казвате, че трябва да направи това и това. Нека то само да определи в коя насока да подобри знанията и уменията си и само да си зададе цели за постигане по време на лагера.

Детският езиков лагер е място където децата да се забавляват и да усвоят знания в чуждоезиковото обучение по един естествен начин без да бъдат обременявани от оценки и забележки, както е в училище. Това и е една от причините защо методите на летния лагер да работят. Децата “попиват ”знания посредством игри и уроци, поднесени по интерактивен и забавен начин.