Приключенията в детския езиков лагер

Щастливи деца по време на преход | Lucky Kids
2018-08-26

Как децата се забавляват, докато учат? 

Въпросът дали едно дете се учи добре в училище вълнува всеки родител. Какво да правим обаче, когато детето ни изпитва трудности при изучаването на английски език? За съжаление традиционната образователна система не помагат на всяко дете да научи чужд език.

Всяко дете запаметява материала с различна скорост и има различно времетраене на вниманието. Някои деца запомнят още в час, докато други се нуждаят от допълнителна извънкласна работа, за да усвоят правилно материала. Така редица родители се питат как да помогнат на своите деца да научат безпроблемно английски език.

Един от най-добрите начини детето ни да прекара лятната си ваканция по продуктивен и едновременно супер забавен начин е да го запишете на летен лагер. Детският езиков лагер предлага на всички деца страхотни летни приключения и възможност да си подобрят знанията по английски по забавен интерактивен начин.

Децата са твърде заети да се забавляват, че да забележат, че в действителност учат в същото време. Формулата за щастливо лято е комбинация от забавни физически активности и образователни уроци, при които детето комуникира на английски със свои връстници и усвоява редица ценни умения.

Образователните игри едновременно подобряват нивото по английски на децата и са изключително забавни, което и гарантира успешното усвояване на чуждия език за кратък период от време. Доказано е, че когато един учебен материал е подаден по увлекателен начин,  децата, а също и възрастните, възприемат информацията много по-естествено и впоследствие я възпроизвеждат по-бързо.

Създаването на една чуждоезикова среда благоприятства бързото усвояване на английски език и лесното преодоляване на чуждоезиковата бариера. Не е тайна, че много деца в предучилищна възраст трудно преодоляват тази бариера.

Какви образователни техники прилагат езиковите лагери?

Езиковите лагери за деца за разлика от училищата прилагат иновативни интерактивни  методи в своите часове, които следват последните световни тенденции в чуждоезиковото преподаване. Използват се съвременни методики в началното обучение по английски език като Монтесори, Слънчева педагогика, Сугестопедия. В учебните часове се прилагат аудио-визуални методи, децата ползват таблети, компютри и интерактивни дъски.

Именно пълното потапяне в чуждоезикова среда, която наподобява пребиваването в среда в чужда държава, е ключът към ефективното усвояване на определен език. Усвоените знания в даден езиков лагер изграждат една основа за последващо обучение по английски.

Малки юнаци в английски детски лагер | Lucky Kids

Кои са основните ползи от детския езиковия лагер?

Създаване на приятелства и усвояване на социални умения

В един детски езиков лагер се създава перфектна среда за обущуване на английски между децата. В процеса на комуникация със другите деца в групата и учителите едно дете се научава да комуникира по-лесно на английски.

В езиковия лагер децата не само се забавляват с безбройни игри, но и се научават на социални умения, които със сигурност ще са им от полза впоследствие. Той им предоставя един вид бърз курс за социални умения.

Тъй като езиковите детски лагери включват проектни задачи в учебната си програма децата се научават успешно да работят в екип, усвояват умения за сътрудничество, разивават креативното си мислене. Среда, в която мама и татко липсват, децата са повече подтикнати да придобият независимост и отговорност за своите постъпки.

Не е изненада, че някои деца в лагера дори оформят приятелства, траещи цял живот. Научават се да взимат самостоятелно решения без помощта на родителите, да вземат решения от името на целия отбор, както и как да разрешават конфликти.

Екипната работа учи децата да вземат рискове, води до добро самочувствие, емоционална интелигентност, възпитава емпатия и ценности като уважение, толерантност, отговорност, умение за работа в екип, приятелство, творческо мислене и спомага за оформянето им като личности.

И не на последно място – езиковият лагер носи на децата чувство за принадлежност към една сплотена среда. Летният езиков лагер дава възможност на едно дете да се запознае с много нови хора на различно място и да излезе от зоната си на комфорт. Благодарение на ограничения период от време и новите познанства, езиковият лагер сякаш дава на децата един чист лист, върху който могат свободно да “начертаят”своята личност, да опознаят по-добре себе си.

Иновативен подход в обучението, който дава реални резултати

Едно от основните неща, на които лагерът учи децата е, че не е фатално да правят грешки в обучението. Традиционните контролни за наказание не присъстват в лагера, с изключение само на универсални входни и изходни тестове по английски, които се провеждат с цел всяко дете да бъде записано в най-подходящата за неговото ниво група.

В лагерите, както и в училищата, децата са разделени на различни учебни групи според тяхното ниво, които имат индивидуална учебна програма, съобразена с най-новите изисквания в чуждоезиковото обучение. Родителите получават рапорт в края на лагера, от който могат да разберат как се е представило детето им и над какво трябва да се работи занапред.

В един езиков лагер всяко дете без значение от неговото езиково ниво има възможност да усвои правилно езика и да преодолее своите затруднения без да се притеснява от осъждане.

Друго нещо, с което езиковите лагери се различават от училищата е, че учителите работят индивидуално с децата, които изпитват сериозни затруднения при изучаването на езика и свободното говорене. Всяко дете получава специално внимание от страна на учителите, които работят с него допълнително, за да му се разяснят неяснотите по материала и да овладее езика и разговорно. Те прилагат специална техника на повторение на дадена фраза, при която децата заучат лесно думичките без да изпитват притеснение и срам от своите грешки. Чрез окуражаване от страна на учителя без правене на забележки при допускане на грешка, децата постепенно започват да комуникират на английски и да се изразяват свободно.

В един детски езиков лагер няма оценки, които да подкопават увереността на децата и да ги карат да се чувстват зле. Непрекъснатите поправки на едно дете, когато греши, не водят до дългосрочни резултати в обучението по чужд език. Дори напротив, корекциите от страна на преподавателя могат да намалят мотивацията на детето да научи добре езика.

В лагера децата осъзнават кои са техните ограничения и как да ги преодоляват. По този начин те се научават по-добре да виждат кои са нещата, които се нуждаят от подобрение и трябва да се работи повече.

Обучение чрез забавни игри, стимулиращи физическата активност сред природата

В нашата ера на технологиите, понякога на родителите им е трудно да накарат децата си да се забавляват с нещо по-различно от любимите компютърни игри и смартфони. Истина е, че по този начин съвременните деца губят връзката си с природата. Езиковите лагери стимулират децата да прекарват повече време сред природата, с което те укрепват връзката си с нея. Научават, че съществуват вълнуващи приключения и извън компютърния екран.

Природата е необходима за здравословното развитие на децата. В езиковите лагери е забранена употребата на електронни устройства извън часовете, както е ограничено също и гледането на телевизия и интернет сърфирането. Електронните устройства се използват предимно с учебна цел.

Децата имат право все пак да се чуват със своите родители, но употребата на смартфони е ограничена. По този начин тяхното внимание се насочва към игрите сред природата, както и социализирането с връстниците им, което са много по-добър вариант за прекарване на летните дни.

Едно от нещата, които правят езиковите лагери любимо място на децата е наличието на забавни игри, които едновременно им гарантират весело лятно преживяване и обогатяват знанията им за света. Те стимулират тяхното любопитство към света и събуждат тяхната креативност. По време на престоя си в лагера, децата научават доста неща за природата, което им помага да осъзнаят нейното значение и защо е необходимо да я опазваме.

Важно условие е всички игри и активности в лагера да носят щастие на децата, да ги стимулират да използват придобитите знания извън клас, както и да възпитават у тях важни умения, които тепърва ще им са необходими в живота. В летния езиковия лагер децата се научават да приемат трудностите като предизвикателства и да ги преодоляват с упорство и ентусиазъм.

Идиоми по английски за деца

Какви  игри, занимания, активности предлага един езиков лагер?

Активностите зависят от вида на избрания лагер. В детските летни езикови лагери могат да се открият различни по вид активности за деца като:

  • конна езда
  • походи в планината
  • Пикници
  • плаване с лодка и кану
  • водни ски
  • уроци по готвене
  • ролеви и приключенски игри
  • Стрелба
  • Кино
  • Фотография

Езиковите лагери за деца стимулират децата да са активни чрез различни активности като колоездене, скално катерене, плуване, пейнтбол, йога, танци и други, а също и им дават практически умения.

В игрите  децата научават полезни неща като как да гребат, да палят огън, да разчитат карта,  да различават ядливо от неядливо растение, как да оцелеят в гората, да завързват морски възли, да играят отборен спорт, да готвят сами и много други неща, които трудно биха ги научили в градската среда извън лагера.

Да не пропуснем да споменем факта, че всички активности в един езиков лагер задължително се провеждат под наблюдение на учител или аниматор, така че децата никога не биват оставяни сами и всички мерки за безопасност се следват.

Дете се катери на въже | Lucky Kids

Възпитаване на здравословен режим на живот

Като цяло програмата на даден детски езиков лагер включва ставане рано, редовни хранения с пълноценна храна, приятни физически активности навън за дълъг период от време. Предлага се един баланс между умствена и физическа активност. Това научава децата на един здравословен и продуктивен лайфстайл.

Без значение коя причина ще изберете, за да изпратите детето си на летен езиков лагер, ползите от него са безброй, така че не се колебайте да го направите.