Видове туризъм за деца в LuckyKids

Деца от лагера ЛъкиКидс разучават карта по време на разходка в планината.
2024-07-08

Туризмът е вид дейност, която дава безброй възможности за пътуване и престой извън дома в стремеж към отдих, развлечение, образование, културно обогатяване и изследване на природата

В зависимост от целта си, той се дели на морски, планински, селски, спортен и приключенски. Други видове туризъм, които са известни и предпочитани от туристите, са познавателен, екстремен, културен, еко- и хоби-туризъм.

С много от тях децата могат да се запознаят в международния езиков лагер LuckyKids, който се провежда в петзвездния апартхотел Лъки Банско вече повече от 10 години. 

С всяко следващо лято лагерът се радва на все по-голяма посещаемост. Той предлага уникални преживявания за малките туристи, чрез които те не само ще обогатят знанията си по английски език, но и ще създадат незабравими спомени и много нови приятелства.

Как протича детският лагер и какви дестинации включва

Ежедневната програма в лагера включва два образователни сутрешни блока по английски език, съчетани с време за почивка и разнообразни активности на открито по 4 часа на ден. 

Първата събота от програмата е отредена за целодневна екскурзия до избрана дестинация – известни села и градове, местности, манастири, резервати и други. Всеки ден лагерниците имат възможност за практикуване на спорт и занимания по интереси.

Деца от лагера ЛъкиКидс играят в свободното си време.

Всичко това е пряко обвързано с обучението по английски език. Следобедните активности се ръководят от англоезични аниматори и инструктори с цел децата да прилагат натрупаните знания на практика, общувайки по време на игрите.

Екскурзии за деца и селски туризъм

С ЛъкиКидс децата имат възможност да опознаят малките населени места в района, да разберат повече за селския бит и култура и да открият непознати досега занаяти, вкусове и различни атракции. 

Лагерът предлага екскурзии до село Лещен, което се намира в Западните Родопи на 57 км от град Банско и разкрива красива панорамна гледка към планината Пирин. В самото село интересни за децата са редицата запазени странни къщи с каменни покриви, както и калдъръмените улички, създаващи традиционна атмосфера. Най-голямата атракция на селото, която впечатлява малчуганите, е “Глинената къща”.

По време на своето пътуване до село Ковачевица лагерниците могат да разгледат множеството автентични възрожденски къщи, както и голяма църква с 12-метрова камбанария, килийно училище и други интересни обекти. Селото е обявено за архитектурен резерват. То се намира на малко повече от час път от хотела. 

Културен туризъм и забележителности

Този вид туризъм се фокусира върху посещаването на обекти, свързани с културата и особеностите на даден район. Те имат историческо значение и могат да бъдат различни сгради, местности, селища, музеи, галерии, разкопки и други.  

Момиче от лагера LuckyKids с раница на екскурзия до близка дестинация.

С културния туризъм в ЛъкиКидс децата се запознават с историята и традициите на Югозападна България по един приятен и образователен начин.

Някои от местата, които децата имат възможност да посетят, са:

  • Резерват „Танцуващите мечки“ – гр. Белица – обиколката на парка се осъществява с екскурзовод, който подробно разказва за всяка мечка, а най-интересното е, че децата могат да видят животните в естествения им хабитат.
  • Роженски манастир – това е най-голямата обител в Пиринския край с красив двор и много стенописи в църквата. Децата могат да отморят сред зеленината, да обиколят чардаците или да разгледат стаята с пещта.
  • гр. Мелник – най-малкият град в България се оказва интересно място за посещение със своята богата история и редица забележителности, като църкви, къщи, музеи и други обекти.
  • Римската крепост Никополис Ад Нестум – тук малчуганите имат възможност да се запознаят с римската култура и архитектура, като разгледат останки от градски жилища, бани, църкви и други.

С всяка лагерна смяна дестинациите се увеличават и разнообразяват. По този начин децата не само се запознават с повече културно-исторически забележителности в района, но и обогатяват своите знания за света като цяло. 

Планински туризъм и занимания сред природата

Планинските преходи са много подходящи за разнообразни дейности на открито, като запознаване с природни забележителности, наблюдение на дивата природа, пикници, ориентиране, катерене и други. Тези занимания са не само забавни, но и много полезни за физическото и интелектуално развитие на децата. 

Деца от лагера ЛъкиКидс разучават карта по време на разходка в планината.

Най-малко веднъж седмично в лагера ЛъкиКидс се провежда планински туризъм по маршрути, съобразени с възможностите на съответната група. Такива са хижа “Вихрен” – езеро Окото и Бъндеришка поляна – хижа “Бъндерица”. Нови преходи, които са запланувани и предстоят, са до местността Уплето и хижа “Мочарата”. 

Всички трасета предоставят живописни планински пейзажи, а на Бъндеришка поляна има и много атракции за деца. За преходите има осигурен транспорт, планински водач, придружаващи аниматори и медицинско лице.

Освен всичко останало, по време на планинските преходи лагерниците придобиват и основни знания и умения по ориентиране с подходяща навигация.

Спортен туризъм и спортни занимания в лагера

Спортният туризъм е специален вид туристическа дейност, при която целта на пътуването е упражняване на различни видове спорт и отдих. Той съчетава физическа активност, забавление и образование в естествена среда и е чудесен начин за насърчаване на здравословен начин на живот при подрастващите поколения.

В ЛъкиКидс децата имат възможност да практикуват един от най-любимите си спортове – футбол. Двубоите се провеждат на игрището на Бъндеришка поляна или на стадиона в село Добърско.

Деца от лагера LuckyKids играят футбол на стадиона.

Народна топка се разиграва още в първия ден на пристигането в лагера с цел опознаване в по-непринудена обстановка. След това по време на престоя се играе при разходка в планината на всяка удобна поляна.

Лагерът организира волейболни турнири, които се превръщат в забавна надпревара между деца, инструктори и аниматори. Лагерниците могат да играят волейбол и в свободните си часове, когато не са заети с дейност от програмата.

Не на последно място са и игрите на бадминтон. Те се провеждат при посещение на конната база в дните, в които децата изцяло прекарват времето си на открито.

Приключенски туризъм и допълнителни дейности

Приключенският туризъм е многообразен и вълнуващ начин за извършване на физически активности на открито. В основата му са по-екстремните преживявания, които носят със себе си предизвикателства, адреналин и незабравими емоции. Такива са алпинизъм, колоездене, ориентиране, гмуркане, рафтинг и много други. А в района на Банско има много места за такъв тип дейности.

За най-неопитните, детският лагер предлага колоездене в Градския парк по асфалтирани алеи, а за по-напредналите има отделна зона със скокчета и бабуни. Планинско колоездене се провежда само при подходящи условия и високо ниво на умения на съответната група.

Конната езда е друга дейност, която децата могат да практикуват по време на лагера. Тя се провежда край Добринище, където е и най-новото място за посещения и приключения – въжената градина на атракционен парк “Не се отказвай”. Наред с уроците по езда, вълнуващи активности са още стрелбата с лък и играта на пейнтбол в специално оборудвано игрище.

Често задавани въпроси

Как се осигурява безопасността на децата по време на туристическите дейности?

Безопасността на децата е основен приоритет в лагера LuckyKids, затова всички дейности се провеждат под надзора на квалифицирани инструктори и ръководители. Децата са снабдени с необходимото облекло и оборудване и предварително се инструктират за всичко, което предстои.

Адаптира ли се туристическата програма спрямо възрастта и интересите на лагеруващите?

Програмата на лагера е гъвкава и съобразена така, че дейностите и обектите, които се посещават, да бъдат интересни и подходящи за всички възрастови групи.

Какви са ползите за децата от участието им различните видове туризъм?

Туризмът по време на лагера подобрява физическата издръжливост на децата, запознава ги с нови култури и обогатява знанията им, насърчава тяхната самостоятелност и увереност и имам помага за придобиването на нови умения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *