5 въпроса на които трябва да си отговорим сами, преди да изпратим детето си на лагер

U4ene zabavlenie
2021-09-13

Готово ли е детето за посещение на детски лагер ?

Лагерите за деца са специално време и място, в което детето пораства, става самостоятелно и се научава как да взема решения. 

Това е кратък период, в който то се намира отделно от своите родители и може да избира само. В този период  всичко зависи от личните му избори.

Това е водещата информация, с която е необходимо да се съобразим и да преценим дали детето е готово да посещава самостоятелно лагер. 

Има семейства, които защитават своите потомци и не им оставят много инициатива при вземане на самостоятелни решения. Има и такива, които дават на детето сравнителна свобода на избора, със съответната навигация от страна на родител. 

Важното е да можем да преценим правилно на момента, като не забравяме да разговаряме и със самото дете.

В случай, че детето е силно привързано и няма самостоятелността, необходима за живот извън семейството, по-добре да оставим нещата … за следващата година. 

Би ли се чувствало комфортно само ?

Езиковият летен лагер представлява двойно предизвикателство – той изисква самостоятелност и ежедневна употреба на чужд език. 

Всички сме били в ситуации, в които ни се налага да сме далече от близки и приятели, да сме в непозната среда. 

В зависимост от гъвкавостта на интелекта и социалните умения на детето, някои се адаптират много бързо. На други им е необходимо време, в което да започнат да действат и решават  самостоятелно.

Нека имаме предвид, че умението да се взимат решения е едно от най-важните житейски умения за младите хора.

Самостоятелността е начин на мислене. Тя би трябвало да се възпитава в семейството и дома. Понякога това не се случва или закъснява във времето.

Обстановка, в която се говори на чужд, а не на роден език е също така изпълнена с позитивен стрес. 

Децата може да изпитват естествена потребност да чуват майчиния език. Всяка намеса и говорене на друг език е начин те да се отдалечават от семейството и родителите. 

Това е специалното предизвикателство за нашите лагерници. Някои го възприемат сериозно и започват да пробват нови думи и нов /за тях език/ в непознатата обстановка. 

Други отказват и търсят приятели, с които да споделят на родния език.

Ние, преподавателите и аниматорите в лагера на ЛъкиКидс, подпомагаме този процес да протича естествено и без натиск, в приятелска среда. 

Това са важни фактори, с които всеки родител трябва да се съобрази.

Има ли детето нужда от специални грижи ?

Във всяко семейство, децата имат необходимост от специални грижи.

За какво става въпрос?

Важни са всички малки и големи, рутинни и специални грижи в отглеждането и възпитанието.

Като например:

  • приготвянето на специални ястия, които детето обича.
  • малки жестове на внимание – прегръдка, насърчение, усмивки, внимателно изслушване.
  • внимателно навигиране на поведението – определяне и даване на морални насоки според действията и думите на детето.
  • даване правото на избор в разнообразни дейности и ежедневни рутинни задачи /избор на дрехи, избор на начин за придвижване, контролирана свобода в изявата и приятелствата/.

В това отношение, ние преподавателите и аниматорите в ЛъкиКидс, сме внимателни с тези малки, но важни действия. Същото важи с пълна сила за родителите.

Необходимо е те да направят малки, но постоянни стъпки, които да дадат необходимата увереност и чувство за безопасност на детето. 

При попълването на документите за лагера, мама и татко могат да направят описание на специфичните потребности на детето, които са строго индивидуални, за да можем ние да се погрижим за тях. 

Това могат да бъдат :

  • хранителни навици 
  • навици при заспиването 
  • необходимост от помощ в ежедневната рутина 

За нас са важни всички, дори най-малки детайли, защото истинската грижа започва с тях. 

Можем ли да си го позволим финансово ?

Важно е финансовата ситуация със записването за лагер да бъде преценена добре. 

Съветът ни като специалисти е, че посещението на международен езиков лагер ЛъкиКидс е отлично вложение както в настоящето, така и в бъдещето на детето. 

То получава много повече от присъствие в един лагер и в пъти повече от едно обикновено езиково обучение. 

Как можем да ви помогнем от ЛъкиКидс ?

Това, което можем да направим за вас, като специалисти е да ви информираме детайлно за цялата палитра от предоставяни услуги. 

Наред с това да ви предложим индивидуално внимание, за да разрешим някои казуси, които детето може да срещне в ежедневието на лагера по време на самия лагер, дори преди това. 

Можем да разберем от вас за навиците на детето и неговото отношение към разнообразните дейности. След това заедно да работим за промяна на нагласи и придобиване на важни умения, които остават за цял живот.

Разчитаме на родителите и техните умения и познаване на детето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *