Адаптацията на детето в детски лагер

Адаптацията на детето в детски лагер
2023-04-18

Процесът на адаптация към ново място или ситуация е труден за някои хора. Това в още по-голяма степен се отнася за подрастващите, на които им предстои да прекарат част от ваканцията далеч от родителите си.

Адаптацията на детето в детски лагер е важен въпрос, в решаването на който участват всички.

От значение за по-гладкото протичане на приспособяването е доброто взаимодействие между малчуганите, родителите и екипа на лагера.

 Адаптацията на детето в детски лагер

Етапи и процеси

Когато подготвят детето си за летен лагер, особено ако е за първи път, родителите често не са наясно какви са способностите му да се адаптира към новата среда и различните условия на живот.

Майките и бащите понякога си мислят, че детето им се справя добре самостоятелно, защото вече има някакъв опит – например е било на екскурзия или лагер от детската градина или училище.

Също така много малчугани пътуват до различни дестинации с родителите си или прекарват ваканцията при баба и дядо.

Във всяка от тези ситуации детето, макар и в различна обстановка, все пак е в компанията на близки или познати хора.

Съвсем различно преживяване е, когато малчуганът попадне на съвсем непознато място и без нито един познат около себе си.

В лагера не само обстановката и хората са нови, а и правилата на живот и начинът на общуване. Затова и стресът е по-голям.

Всяко дете го преодолява по различен начин и различно време продължава процесът на адаптация.

 Адаптацията на детето в детски лагер

Адаптацията на децата в летния детски лагер обикновено се осъществява на три етапа.

Първият от тях е изграждането на социални контакти с нови деца и възрастни хора. Положителното на летните детски езикови лагери, какъвто е Лъки Кидс в Банско е, че в тях малчуганите срещат връстници със сходни интереси. Запознанствата бързо преминават в общи игри и завършват с нови приятелства.

Вторият етап е изграждане на доверие към преподавателите, ръководителите и другите хора, които се грижат за децата по време на престоя им в лагера.

Някои деца могат да имат притеснения през първите дни заради това, че занятията са на английски, а приемът в лагера  не зависи от нивото на владеене на езика.

Това обикновено лесно се преодолява, защото изучаването на чужд език най-лесно става в приятелска среда. 

В Лъки Кидс уроците протичат под формата на игри и  други интересни занимания.

 Адаптацията на детето в детски лагер

Третият важен етап е адаптирането на подрастващите към установения режим и правилата на лагера.

За да бъде по-лесно приспособяването се препоръчва на детето да се представят всички детайли от престоя му предварително, още преди заминаването му. 

Разговорите трябва да включват разясняването на дневния режим, настаняването, начинът на хранене и менюто, обучителния процес по английски език и заниманията в свободното време.

Създайте положителна нагласа, като уверите детето си, че отива на интересно място, където ще има много игри и забавления.

 Адаптацията на детето в детски лагер

За по-бързата адаптация спомага и фактът, че всеки ден в лагера е различен от предишния.

Освен езиково обучение, в Лъки Кидс са предвидени много други активности като походи в планината, пикници, ролеви игри, състезания.

Малчуганите могат да се занимават с любимия си спорт, като има условия за футбол, федербал,  волейбол, плуване и планинско колоездене.

Още по-атрактивна за по-състезателните натури е спортната игра пейнтбол.

Програмата на лагера дава възможност също за арт занимания и кулинарен курс. Много ентусиазъм предизвикват първите уроци по конна езда.

 Адаптацията на детето в детски лагер

За по-лесната адаптация допринася и настаняването в уютни студия, които напомнят домашната обстановка.

Как персоналът спомага за адаптацията?

Голяма роля за адаптацията на лагерниците играят хората от екипа на лагера. Всички преподаватели и аниматори в ЛъкиКидс са внимателно подбрани професионалисти.

В детския езиков лагер в Банско към всяко дете се подхожда индивидуално съобразено с особеностите му.

Предварително се извършва консултация с родителите, за да се получи информация за интересите и характера на децата. Това е особено необходимо, когато бъдещият лагерник има някои специални нужди.

Екипът на лагера има голям опит в подпомагането на процеса на отделяне от родителите и се стреми да осигури максимален комфорт на детето в тези стресови моменти.

Сред целите на детския лагер е да подпомогне процеса на израстване, а не да отблъсне детето от бъдещи участия в организирани събития от този тип.

При някои деца адаптацията се случва по-бавно и по-трудно и тогава персоналът кани родител или друг близък на детето, който да остане с него в лагера.

В повечето случаи това много успокоява детето, което постепенно свиква с обстановката и получава радост от игрите и другите занимания със своите връстници.

Добре е детето да вземе със себе си в лагера любима играчка, книжка или друг предмет, който да му носи утеха в по-трудните първи дни далеч от дома.

Ръководството на Лъки Кидс изключително много държи на комуникацията с родителите като предпоставка за спокойствието на децата.

Опитът на екипа на лагера показва, че понякога децата малко преиграват с оплакванията си пред майките и татковците си и дори плачат по телефона, а в останалото време чудесно се забавляват с другите деца.

Затова за всеки малчуган се преценява внимателно как се приспособява към живота в лагера.

Едно от най-важните неща за подготовката на всяко дете за лагер е готовността на родителите да съдействат на процеса, а от екипа на Лъки Кидс са готови във всеки момент да помогнат на семейството.

 Адаптацията на детето в детски лагер

Кога адаптирането е по-трудно?

Всички деца са най-зависими от родителите в първите си години. Затова първите, дори и кратки, раздели с тях обикновено се приемат трудно. 

Децата, които никога не са се отделяли от семейството си, могат да срещнат трудности и да им е мъчно за дома в началния период в лагера.

Ако дълго е било под непрекъснатата опека на много грижовната майка или баща, има риск момиченцето или момченцето да стане несигурно и да търси постоянно присъствие, одобрение и закрила.

Децата, които късно са тръгнали на детска градина, имат по-големи проблеми с адаптацията в детски лагер.

Най-често това се проявява в плач, особено вечер, когато малчуганите са уморени, а и това е времето от денонощието, което те обикновено прекарват с мама и татко у дома. Това се случва и при някои от по-големите деца, които не са се отделяли.

Нормално  е родителите да има известни притеснения, защото не са свикнали детето им да е далеч. От тях обаче зависи да ободрят рожбите си при телефонните им разговори, а не да показват колко им е мъчно.

Адаптацията изисква детето да започне да разчита на себе си и първо да се опитва да намери самостоятелно решение в различни ситуации, а не веднага да търси и да очаква помощ.

То трябва да развие гъвкавост в мисленето и действията си, а това умение ще му помага и по-късно в живота. Ако не развие тези умения от ранните си години, детето може да не придобие самоувереност и да израсне без самочувствие.

Кога е невъзможно и защо?

Случва се понякога оплакванията на детето от живота в лагера да са основателни. При някои от малките деца отделянето от семейството може да попречи да се радват на заниманията и да участват пълноценно в тях.

Случва се дори да не искат да се включват в забавленията с другите деца. За тях не е препоръчително да бъдат изпратени на лагер сами.

Един от индикаторите е, ако адаптацията се забави твърде дълго, което могат да преценят преподавателите и аниматорите.

Друга негативна ситуация е, че детето не може да поддържа добри отношения с връстниците си и изпада в конфликти с екипа.

Ако детето не е в състояние да промени ситуацията и това води до дискомфорт, е по-добре при него да отиде някой по-възрастен близък или да се прибере вкъщи.

Ако процесът на адаптация на детето по принцип продължава по-дълго, най-добре е да го изпратите на лагер заедно с друго близко дете, например с брат, сестра или братовчед.

Може да го запишете заедно с негов приятел или да се организират за пътуването един или няколко съученици. Това ще им даде нужното спокойствие и радост от съвместното преживяване.

Снимки: luckykids.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *