Деца, родители и английски език

ЛъкиКидс 2017 забавления сред природата | LuckyKids
2017-08-02

В днешно време английският език се е превърнал в един от най-използваните канали за международна комуникация и въпрос дали детето трябва да владее езика изобщо не би трябвало да съществува. Всеки родител, който иска да осигури на детето си един добър трамплин към по-добро образование, по-добра работа, успешно развитие и реализация в бъдеще, вече е взел решение да направи всичко възможно да му помогне в овладяването на поне още един или два чужди езика (единия от които задължително е английски).

Обучението по английски език на детето е ясно, но кога и къде да започне?

Отговорите на тези въпроси не са еднозначни и тъкмо те създават доста проблеми и терзания на родителите. Това, в което специалистите са единодушни е едно, а именно: Колкото по-рано детето се запознае с чуждия език, толкова по-добре.

Този отговор едва ли ви устройва напълно, затова…

Истината е, че никой няма да ви посочи точно определена възраст, в която да стартирате чуждоезиковото обучение на детето си. Някой от специалистите са на мнение, че обучението може да започне още от най-ранна (бебешка) възраст, докато други са на мнение, че най-доброто време за обучение е след като детето навърши 3 или 4 години.

Ние няма да вземем ничия страна, а ще ви запознаем с плюсовете и минусите на различните мнения на специалистите.

Обучение по английски език до 1 годинка

Ако изберете да започнете обучението на детето си в тази съвсем крехка възраст, няма как да го запишете на частни уроци или детски езиков лагер и ще трябва да го обучавате у дома. Вариантите за обучение на деца до 1 годинка са два: или да си наемете бавачка с английски (което е скъпо начинание) или да влезете в ролята на учител сами.

Нямате много добри познания по английски и се страхувате да не сгрешите?

Спокойно! Можете да започнете като провеждате обучението под формата на игри, като му четете книжки на английски или му пускате различни песнички на чуждия език.

Плюсовете на домашното обучение на деца до годинка са:

*През този период детето е много чувствително към възприемането на всякаква информация;

*Ще учи и майчиния и чуждия език паралелно;

Минусите:

*Според редица психолози децата на толкова крехка възраст не са психически готови да изучават чужд език.

Занимателни игри в лагер ЛъкиКидс | LuckyKids

От 1 до 2 години

През последните години се появиха забавачки, които предлагат обучение на деца до 2 години по английски, но такива заведения са все още малко в страната и ще ви е трудно да запишете детето си там. Затова, вариантът за домашно обучение отново е във ваши ръце.

През този период децата вече започват да разбират, че думите не просто назовават предмета, но и ако произнесат думата, това ще подтикне възрастния към действие. На тази възраст детето вече се опитва да комуникира и да прави опити да свързва думите в изречения.

Плюсове:

*Преди да навършат 3 години децата не правят разлика между езиците и се научват по-бързо на думички и изрази на чуждия език;

*На тази възраст и малко над нея (около 3-4 години) „попиват” активно казаното и се научават да мислят по-бързо и по-креативно.

Минуси:

*Все още не могат да конструират и произведат по-дълги изречения или текст.

От 3 до 5 години

Повечето експерти твърдят, че това е най-оптималната възраст детето да се запознае с английския език. На тази възраст то вече има добре развита фина моторика, може да се съсредоточи и запомня много по-бързо и участва активно в различни ролеви игри, които подпомагат чуждоезиковото обучение.

На тази възраст детето спокойно може да бъде записано в някой езиков център или детски езиков лагер.

Плюсове:

*Децата имат добре развити комуникативни умения;

*Започват да развиват „Аз-а” си;

*Оформят самочувствие, което ги мотивира да имат желание да бъдат похвалени за положеното от тях старание;

*Активно играят ролеви игри с приятелчетата си и в процеса на играта запомнят много по-бързо и лесно чуждия език.

*Сравняват се с останалите деца в групата си или на летния езиков лагер и полагат усилия да не изостават.

Минуси:

*Ако детето е по-срамежливо, може да му е по-трудно да се впише в езиковата група или лагера.

Децата се учат да приготвят българска баница | LuckyKids

От 5 до 7 години

На тази възраст децата имат доста богат речник, общуват свободно с връстниците си и научват новите думи и изрази от чуждия език много бързо, лесно и без да се натоварват допълнително. Това е и най-добрата възраст детето да започне да изучава английски в езикова група или детски езиков лагер.

Плюсове:

*Обучението в малки групи е много полезно за децата и те добиват увереност и самочувствие, усвоявайки езика под формата на различни игри с връстниците си.

*Ако вие не се чувствате уверени в знанията си по английски, спокойно можете да се доверите на учителите в школите или летните лагери, тъй като детето ви вече е достатъчно самостоятелно, за да го оставите под професионалните грижи на преподавателите по английски.

Как можете да участвате самите вие в обучението на децата си, без значение на каква възраст са?

Има родители, които не са уверени, че могат да помогнат на децата си в овладяването на чуждия език и това много ги притеснява… а не трябва.

Не е нужно да владеете езика идеално, за да сте от помощ на детето си, повярвайте.

Искате ли да участвате в процеса на усвояването на езика от детето ви, винаги можете да го направите!

Как да помогнете?

Никой не иска от вас да владеете английския до съвършенство (за това си има преподаватели, при които изпращате детето си). Но можете след урока или детския езиков лагер да използвате няколко хитринки, с които да подпомогнете овладяването на езика и у дома.

Домашни хитринки за родители

Слушайте заедно

Детето най-лесно запомня, ако първо чуе речта. Затова, когато сте у дома, пускайте му детски песнички на английски и заедно ги пейте. Детето ще се увлече след вас и ще започне неусетно да запаметява новите, чужди думички. Можете, докато слушате песничките да танцувате и да се забавлявате. Така от една страна ще помогнете на малчугана с английския и ще му отделите времето, от което се нуждае да е с вас.

Четете

Купете няколко книжки и му четете вечер преди заспиване. Децата имат страхотна памет и можете да останете изненадани, че след няколко прочитания на книжката, детето ви я знае наизуст.

Говорете

Знаете, че практикуването на езика е много важно и затова не бива да мислите, че щом детето ви редовно посещава езикова школа, няма нужда да се интересувате как върви обучението му. Затова, покажете му интереса си и разговаряйте на английски у дома. (Дори и да не сте достатъчно добри самите вие, на детето пак ще му е от полза да види, че мама или тате се интересуват какви нови думички и изрази е научило).

Интернет – проклятие и дар

Живеем във времена на технологиите, така че, колкото и да твърдим, че не е много полезно децата да се застояват пред монитора, те се справят отлично с компютъра, таблета, телефона или телевизора още от най-ранна детска възраст. В случая с обучението по английски, модерните технологии могат да ви бъдат от голяма помощ.

Не казваме да оставите детето цял ден пред компютъра да гледа филмчета и клипчета на английски, но можете да му позволите час-два пред монитора. Децата (а и голяма част от възрастните) се научават да разбират чуждия език тъкмо от детските филмчета, интерактивните игри и забавните клипчета, които гледат в интернет.

„Работете” заедно

Докато готвите или нареждате масата за вечеря, помолете детето да ви помага и да ви носи продуктите или приборите. Назовавайте продуктите/предметите на английски, задавайте му простички въпроси за продукта, който ви носи… превърнете приготвянето на вечерята в забавна игра.

Пикник сред природата в ЛъкиКидс 2017 | LuckyKids

Как да не прекъсвате обучението по английски на детето си през лятото?

Лятната ваканция е времето, в което немалко родители се питат как да осигурят от една страна достатъчно добра и пълноценна почивка на децата си, а от друга – да не прекъсват обучението по английски.

Ако и вие сте на кръстопът и си задавате този въпрос, ще ви кажем, че имате два варианта за лятната ваканция. В единия вариант, детето ви може да продължи да посещава частни уроци по английски (индивидуално или в лятна група), но ще остане в града и едва ли ще изживее страхотната ваканция, на която се е надявало.

Другият вариант е да обмислите идеята да го запишете на детски езиков лагер. През последните няколко години летните лагери с обучение по английски станаха много популярни и това никак не е случайно.

Причините за популярността на летните езикови лагери са няколко:

*Отивайки в лагера, децата се срещат с много нови приятели, завързват познанства, опознават света и изграждат характера си.

*Обучението по английски език се извършва под формата на игри, а преподавателите в езиковия лагер имат голям опит с обучението на деца.

*Докато овладяват езика, децата се забавляват, яздят коне, играят игри на открито и сред природата и се прибират у дома не само с много нови знания по английски, но и по-самостоятелни, креативни и отворени към света.

ЛъкиКидс 2017 със сертификат по английски език | LuckyKids

Деца, родители и английски

На каква възраст ще стартирате обучението на детето си е въпрос на ваш избор. По – важното е да направите всичко, което е по силите ви детето ви да овладее чуждия език добре, за да има по-големи шансове за реализация в бъдеще.