Храненето в детски летен лагер Лъки Кидс

Деца се учат да месят традиционно | Lucky Kids
2019-06-21

Как се хранят децата в лагера

Здравословното и пълноценно хранене е неразделна част от концепцията на детски лагер ЛъкиКидс Специалното меню,  изготвено от главния готвач на апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс *****, е разнообразно и балансирано, така че да осигури на децата нужната им енергия за обучение, игри и забавления. Зеленчуците и плодовете присъстват ежедневно в менюто, а сутрешният портокалов фреш е задължителен.

Храненето включва следните видове храни:

 • леки меса (био пилешко, телешко и риба),
 • био зеленчуци и плодове, съчетани с богато въображение и поднесени с много вкус, за да задоволят и най-високите изисквания.

Храненето в езиков лагер ЛъкиКидс е организирано по начин, който стимулира формирането на правилни хранителни навици и учи децата да полагат съзнателна грижа за себе си чрез приема на здравословна храна.

Ежедневното меню включва: закуска, леко междинна закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря.

Деца на специализирано меню

Всички деца, които са на специална диета, получават храна спрямо диетата си. Родителите попълват данните за диетата в специалния въпросник за здравословно състояние, като посочват забранените храни и разрешените храни. Покриваме и най-специфичните изисквания за храненето. Вегетарианец, веган, дете с лактозна непоносимост или алергия получават храна, която е съобразена с тяхната диета.

Безглутенова диета за деца от лагера

Въпроси като този стават все по-актуални заради дефинирането на различни здравословни проблеми, свързани с консумацията на храни с/без глутен.! Непоносимостта към глутен е проявена при 1-2 процента от населението на планетата.

Диетите без глутен принципно са ориентирани към хора, които имат непоносимост към определен вид протеин; приемът на храни с глутен, каквито са повечето зърнени, е свързано с проблеми в храносмилането, развиване на възпалителни процеси в чревния тракт, отслабване на имунната система.

Привърженици на безглутеновото хранене твърдят, че и без традиционните продукти с глутен могат да се приготвят разнообразни и вкусни блюда като бананов хляб или безглутенови палачинки.  

Глутенова непоносимост и алергия, симптоми

Непоносимостта към глутен може да се разпознае по редица признаци. Обикновено обаче минава доста време, докато се дефинира същността на здравословния проблем. Проблемът е в това, че е необходимо натрупване на прояви и факти, които да се свържат с усвояването на глутен. Ето някои от най-често срещаните признаци: чести състояния на запек, разстройство, подуване и газове, синдромът “пилешка кожа” – грапавини от ситен обрив, който се наблюдава по крайниците, усещане на умора, отпадналост след консумация на храни с глутен.

Храни без глутен, безглутенови продукти (безопасни)

Ако е необходимо детето  да спазва безглутенова диета, ние откликваме веднага и премахваме всички тестени изкушения – питки, баници, кифлички, кроасани и т.н.

Ето кои са храните, които не съдържат глутен и спокойно можем да консумира в лагера:

 • Месо
 • риба и яйца
 • мляко и млечни продукти
 • плодове и зеленчуци – пресни, растителни мазнини.

Хранене за деца от лагера – диабетици

Специфичната диета на диабетно болните се подчинява на вида на инсулиновите препарати и тяхната фармакогенетика – храненето е подчинено на инсулиновия режим и винаги е индивидуално. Спокойно може да се каже, че децата с диабет са най-правилно хранени. В педиатрията се определя от различните нужди на различните по възраст деца – за 4-годишните и за 16-годишните количеството храна не е еднакво. На практика за тях забранени храни няма.

Необходимо е грамажът на бързо действащите въглехидратни храни да се редуцира до минимум – това са захар, мед, бяло брашно. Трябва да се дозира консумацията на ориз, картофи и царевица според хлебните единици, които се изчисляват индивидуално за всеки пациент. Много е важно  децата да се хранят 6 пъти на ден, през 3 часа.

Малък готвач

Примерен хранителен режим за дете на 10 г. в лагера

 • Закуска 7 ч.: Две филии по 30 гр. черен хляб, 5 гр. масло, 20 гр. сирене, 15 гр. кашкавал, 20 гр. колбас, маслини, 100 мл. прясно мляко с 2% масленост, четвърт краставица.
 • Закуска 10 ч.: ½ филия хляб, 1 яйце, 182 ябълка
 • Обяд 12 ч.: 2-2,5 филии хляб, 150 мл. зеленчукова супа, 200 гр. готвено с месо, салата – без ограничение
 • Закуска 16 ч.: Принцеса с кашкавал
 • Вечеря 19 ч.: 1,5 филия хляб, риба на скара, гарнитура от картофи, домати и краставици
 • Късна вечеря 22 ч.: 1 филия хляб, 150 гр. кисело мляко с 2% масленост.

Хранене на деца с епилепсия

За децата с епилепсия, най-резултатна е кетогенната диета, която обаче може да бъде провеждана само в болнични условия. Основният източник на енергия за детския организъм, въобще за човешкия организъм, са въглехидратите, а принципът на тази диета е увеличаване на мазнините, ниско количество протеини и много ниско количество въглехидрати.

Ето защо в летен лагер ЛъкиКидс, ние можем да се съобразим с нейните особености и тя да бъде подготвена по предварително заявка на родителите.

Хранене на деца със стомашни проблеми

Раздразненият стомах е много неприятен проблем.  При раздразнен стомах може да се появят болка, киселини, спазми, парене, гадене. Освен с традиционно лечение, консултирано с лекар, раздразненият стомах може да бъде успокоен с помощта на някои подходящи за целта храни.

Банани

Текстурата на бананите е мека, кашеста и много подходяща при раздразнен стомах. В тях се съдържат завидни количества пектин, който действа успокояващо на стомаха. Освен това бананите подобряват работата на червата и намаляват отделянето на киселини.

Обелени ябълки

Корите на ябълките са трудносмилаеми, поради което не е препоръчително да се ядат при раздразнен стомах. Но сърцевината на ябълката е много полезна при стомашни болки и спазми, защото е богата на пектин. Споменахме, че пектинът има успокояващо лигавицата на стомаха действие, заради което е добре да се консумира при подобни неразположения.

Ориз

Оризът не дразни стомаха и при стомашни проблеми е най-често препоръчваната храна. Белият ориз е рафиниран, което го прави лесен за обработка от страна на стомаха и червата. Нишестето в него полепва по лигавицата на стомаха като по този начин намалява болката. Ако в добавка към стомашното неразположение имате и диария, оризът ще помогне и за нея. Той абсорбира излишната вода в червата и регулира разстройството.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа полезни бактерии, които помагат при раздразнен стомах. Те неутрализират причинителите на спазми и болки, с което успокояват стомаха. Освен това, раздразненият стомах често предизвиква и усещане за подутост и тежест в коремната област. Консумацията на кисело мляко облекчава това усещане.

Ментов чай

Добрият стар ментов чай е част от нашата народна медицина. Неговите успокояващи стомаха свойства са се доказали през вековете. Ние даваме топъл ментов чай, когато детето съобщи, че има леки болки в стомаха, разбира се след консултация със специалист.