Препоръчителни речници по английски език за деца

Речници по английски език
2019-03-22

За много деца и ученици говоренето и писането на английски език изглежда предизвикателство. В такъв случай един добър речник може да подкрепи усилията им. Обхватът на английските речници е наистина много широк и ако трябва да изберете речник, който отговаря на съответните нужди, трябва да се знае как речниците се различават един от друг и също толкова важно е, какво очаквате от тях. Тази статия се фокусира върху различните видове речници и целите, за които можете да се консултирате с речник.

Употреби на речника

Въпреки че речникът най-често се използва за търсене на непозната дума и за да се разбере какво означава това, ние често използваме речници за други цели. Помислете за речник като за многофункционален инструмент.

Точно както известният швейцарски армейски нож идва в много версии, за да отговарят на различни нужди на потребителите, така и английските речници. Ето някои общи категории на свързаната с думи информация, достъпна от речника:

Значение

Не винаги е достатъчно да се знае какво означава една дума; за да стане част от нашия активен речник, ние трябва да използваме дадена дума, как тя се различава от другите думи с подобно значение, дали се смята за твърде формална или твърде неформална /разговорна/ и т.н.

Правопис

Може да знаем какво означава дадена дума и как да я използваме, но може да не сме сигурни как е написана. Повечето текстообработващи програми предлагат вграден речник, което го прави лесен за търсене на правилния правопис.

Понякога обаче се нуждаем от повече информация: например, може да се наложи да избираме между алтернативни начини на изписване (уиски и уиски, организатор и организатор и т.н.); може да се наложи да знаем как да отпечатаме тази дума (уеб сайт или уебсайт, здравеопазване, здравеопазване, електронна поща или електронна поща и т.н.); може да искаме да знаем формата на множествено число (форуми или форуми, индекси или индекси и т.н.); и може да искаме да проверим къде да го счупим, ако дадена линия не може да приеме цялата дума (прогрес или прог-рес, атмосфера-сфера или ато-сфера и т.н.). при което думите могат да бъдат разделени.

Ако мислите, че сте добри в правописа, вземете предизвикателството на Оксфордските речници: можете да изберете ниво (сложно, трудно и дяволско) и да избирате между британски и американски английски. Тестът се състои в слушане на дума и изписване на неговия правопис.

Произношение

Речници на компактдискове и компютри с високоговорители го правят много лесно да се разбере как се произнася една дума. Можете дори да избирате между британски и американски произношение. Без такова съоръжение трябва да знаем фонетичната азбука, която е специално разработена, за да покаже произношението.

Картинен речник

В него винаги има илюстрации на думите и за едно дете до 7-8 годишна възраст, такъв тип речник е чудесен избор.

Етимология

Понякога помага да се знае как се извежда една дума. Например, думата перихелий произлиза от две гръцки думи, а именно peri (около) и helios (слънце). Тъй като пространството винаги е ограничение в печатните речници, някои речници пропускат тази информация.

Обхват

Речниците са за думи и енциклопедии за неща, поради което повечето британски речници използват за изключване на записи за хора или места. Американските речници, от друга страна, обикновено бяха енциклопедични, с записи за хора и места. С течение на времето британските речници разшириха обхвата си, а речниците на Колинс Английски и Оксфордският речник на английски са сред такива енциклопедични речници.

Развлечение

Скрабъл и ентусиастите на кръстословиците са интензивни потребители на речници, а има и специализирани речници, които да се погрижат за тях, като Официален Scrabble Words и Официален речник на Scrabble Players.

СЪВЕТИ ЗА АНГЛИЙСКО-АНГЛИЙСКИ РЕЧНИЦИ

Тъй като английските говорни способности на децата стават все по-напреднали, в един момент те могат да започнат да ползват английско-английски речник. Има два основни типа от тези речници:

 • речници за обучение;
 • редовни речници.

Речниците за обучение обясняват по-скоро думи с лесно значение на английски език, като се фокусират върху разликите между думи, които са сходни по смисъл. Те са много полезни при писане на английски език, защото  дават подробна граматична информация за това как се използва думата. Любимият ми речник за учащи е Речникът на съвременния английски език на Лонгман.

Ако детето чете много, вероятно ще му е необходим обичайния английски речник, защото двуезичните речници или речниците за обучение не съдържат достатъчно думи. Тези речници обикновено съдържат и информация за известни хора, географски местоположения, включени в отделните приложения в отделно приложение в края на изданието.

Много приятни са различните речници, публикувани от Webster (например речникът на Новия свят на Уебстър и колективен речник на Уебстър), защото почти винаги думите, които искам да намеря съществуват в него и защото имат етимологична информация (информация за историята на думата). Друга добра характеристика е, че те се предлагат в меки корици. Много речници са достъпни чрез интернет.

Съществуват и много видове специализирани речници: речници на жаргон, идиоми, фразеологични глаголи и т.н.

ON-LINE DICTIONARIES Накрая, но не на последно място, много речници са достъпни он-лайн в наши дни. Онлайн речник не може изцяло да замени хартиения или електронен речник, защото за него е необходим компютър и интернет.

След като стане ясно коя от тези категории информация е необходима на детето най-често, то е по-добре подготвено за избора на речник, който отговаря на неговите нужди.

СПИСЪК с подходящи речници за деца

 1. Илюстрован Речник на PONS – Английски – български, 15 000 думи, 3000 илюстрации
 2. Английски за деца – Тони Улф, Картинен речник, Софтпрес
 3. First Words: Memory flash cards, Clever Big Box Clever Publishing
 4. Children’s Illustrated Thesaurus, DK
 5. Scholastic Children’s Thesaurus
 6. Webster’s Dictionary & Thesaurus for Students
 7. Student Thesaurus, Scholastic
 8. Scholastic Children’s Dictionary, 2019
 9. Kingfisher Children’s Illustrated Dictionary & Thesaurus, George Marshal
 10. The Clear and Simple How to Spell It: A Handbook of Commonly Misspelled Words Paperback – May 10, 2007, by Harriet Wittels (Author), Joan Greisman (Author)