Видове упражнения по английски в програмата на LuckyKids

Видове упражнения по английски в програмата на LuckyKids
2024-02-26

Английският език е днешната лингва франка, което го прави задължителен за говорене и разбиране от малки и големи. Колкото по-рано се започне с неговото изучаване, толкова по-лесно ще бъде разбирането му.  

В международен летен детски лагер LuckyKids се прилагат иновативни и нетрадиционни методики на преподаване. Всички те следват световните тенденции в обучението по английски език. 

Теория, упражнения по граматика и слушане и четене с разбиране са обединени в програма, разработена специално от екипа на ЛъкиКидс. В нея обучението е пряко свързано с играта, което помага за по-лесното усвояване на материята. Всичко е контролирано от координатор по английски език. 

В по-долните редове ще ви запознаем с видовете упражнения по езика, които се провеждат в програмата на ЛъкиКидс.

Видове упражнения по английски в програмата на LuckyKids

Източник на изображението: Freepik.com

Упражнения по английски език за начинаещи

Преподаването може да бъде трудно, когато учениците са малки или начинаещи и не знаят толкова добре или изобщо английски език. Поради тази причина в лагера те са разделени на три групи, които са изцяло съобразени с техните знания. 

Ето ги и тях:

 • Напълно начинаещи: те не разпознават буквите, думите и звуците;
 • Средно начинаещи: те познават само азбуката и основите в английския език;
 • Предначално ниво: това са децата, които се готвят за начално ниво.

Като за начало всички деца правят входен тест за определяне на нивото по английски език. След това се събират на класове, а за най-начинаещите се прави отделен тест на Кеймбридж с цел проверка нивото на начинаещия.

Първа учебна сесия

Обикновено урокът по английски представлява изучаване на основите в езика – фигури, цветове, букви, числа и др. Децата започват да практикуват писане и изговаряне на новите думи, докато са ръководени от опитен преподавател. 

По-късно участват в игри, които затвърждават наученото по време на урока. 

Втора учебна сесия

Във втората учебна сесия повечето от децата започват да творят сами. Първо им се показват полезни видео клипове, които ще ги научи как да създават изкуство с подръчни материали. 

Някои от видеата са образователни и запознават децата с разделното събиране на отпадъци, с опазването на природата и с грижата за самите тях. По този начин малчуганите се научават да се справят сами с ежедневието си и развиват увереност. 

След това всичко научено ще бъде дискутирано, като децата се насърчават да говорят и задават въпроси на езика. Така те практикуват новите думи, които са научили през първата учебна сесия.

В ЛъкиКидс всяка сряда учениците имат конна езда, като се разделят на две групи. Докато едната група учи, другата яздят коне и след това си ролите се разменят. Така децата хем учат навън, хем са по-спокойни и се забавляват.

Видове упражнения по английски в програмата на LuckyKids

Упражнения за слушане при обучение на английски език

В LuckyKids има разнообразни видове упражнения за слушане с разбиране, които се използват за обучителният процес. При тях се осъществяват три процеса – слушане, натрупване на пасивен речник и възпроизвеждане. Периодът е с различна продължителност, в зависимост от децата.  

Тъй като слушането е много важно умение в ежедневието на всеки, то трябва да бъде формирано още в детска възраст. Тогава децата възприемат и запомнят слуховата информацията най-добре.

Упражнения за слушане по английски език в езиков лагер LuckyKids:

 • Истории, които преподавателят чете;
 • Диалози, които се разиграват от ученика и учителя в различни ситуации. Децата се запознават с пряка и непряка реч;
 • Разнообразни и весели песни на английски език;
 • Приказки, които са на записи, разказани от преподавателите, чийто матерен език е английският;
 • Упражнения за фонематично възприятие, помагащи правилното произнасяне на звукове;
 • Методики за повтаряне на думите;
 • Упражнения с флашкарти със звукове, думи, картинки цифри и други;
 • Разговори, включващи повече въпроси по дадена тема;
 • Четене с разбиране;
 • Гледане на интересни и образователни видеоклипове на английски език;
 • Граматични упражнения по английски език и много други.

Има и други методи, които подпомагат усвояването на правилно произношение, както и за развиване на слуховия и говорния апарат. Те развиват редица умения за правилно общуване, които помагат на децата да бъдат социални и успешни.

Видове упражнения по английски в програмата на LuckyKids

Упражнения под формата на игра

Обичайните методи за учене на чужд език включват тези, които вероятно са били използвани от родителите на деца в предучилищна и ученическа възраст. Те включват използване на учебник с номерирани уроци, домашни задания в тетрадка, запомняне на граматически правила и формални уроци по английски.

Въпреки че някога те са били единствен начин за обучение, с времето се е доказало, че тези подходи невинаги са ефективни. Днес има иновативни педагогически стратегии, които повишават добрите резултати от обучението. 

Ето как недостатъците им могат да бъдат обобщени:

 • Бърза загуба на интерес, липса на ангажираност и дори стрес от упражненията на чуждия език;
 • Статично, пасивно и неангажиращо усвояване на информация като слушател;
 • Подтикване на говоренето и рецитирането на сложни изречения, а не на мисленето на английски;
 • Липса на добър механизъм за развитие на интуиция към новия език и неговите структури;
 • Значително по-трудно преодоляване на навика за дословен превод от майчиния на чуждия език и лоша граматика;
 • Емоционално асоцииране на учебния процес с нещо скучно, тежко и неприятно в дългосрочен план.

Ако трябва да бъдем по-конкретни, консервативната езикова педагогика не отговаря на нуждите на сегашните деца, които се разсейват по-лесно. За да се чувстват комфортно, когато говорят на чужд език, трябва да им бъде дадена увереност, която идва с правилното обучение и индивидуалния подход. 

Видове упражнения по английски в програмата на LuckyKids

Предимства на иновативното обучение чрез игра

Съвременните методи за обучение на деца по английски език са далеч от седенето на чин и повторението на една дума по 50 пъти. Те са много активни и изключително интересни за малчуганите. За постигането им се използват индуктивни методики като сугестопедия, валдорфска педагогика, слънчева педагогика, методът „Монтесори“ и други.

Колкото и да са различни, тези подходи споделят общата философия, а именно да въведат езика в света на детето, вместо детето в света на езика.

Обучението на английски за деца под формата на игра включва:

 • Засилване на ангажираността с използване на аудио-визуални средства;
 • Ролеви игри с разиграването на различни сюжети;
 • Музикални забавления с песни и танци, които са според интересите и възрастта на малчуганите; 
 • Изготвяне на групови и индивидуални проекти, които развиват уменията за работа в екип и самостоятелността. Работата по тях е върху лесни текстове на английски език;
 • Активност сред природата и игри, по време на които се общува на английски език. 

Резултатите са меко казано добри. Те включват активно използване на езика и позитивната връзка с учебния процес, което показва по-голям напредък за по-кратки периоди на обучение.  

Видове упражнения по английски в програмата на LuckyKids

С какво е от полза ранното чуждоезиково обучение?

Изучаването на нов език в ранна детска възраст засилва креативността и абстрактното мислене на малчуганите. Те са изключително изобретателни и добри в решаването на проблеми от всякакво естество. Освен това са предразположени да учат нови думи и да общуват лесно на два езика.

Изучаването на достъпен и лесен английски език от ранна детска възраст допринася и за по-високи резултати в училище. Освен езиково развитие, те подобряват логическото си мислене и креативността.

Започването отрано с изучаване на английски език, толкова по-сигурно е че мъниците ще го усвоят перфектно. С времето ще започнат да говорят разговорен английски, който е с минимален или без никакъв акцент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *