10 ползи от практикуването на йога за деца в LuckyKids

10 ползи от практикуването на йога за деца в LuckyKids
2024-02-04

Духовната практика йога е предназначена за хора от всякакви възрасти. Децата не остават по-назад, тъй като тези упражнения им носят редица ползи. 

Практикуването ѝ ще въздейства върху развитието на тялото и емоциите им. Чрез използването на различни игри, те ще се забавляват и ще изучават йога упражнения (комбинации от асани), които ще раздвижат цялото им тяло и ще формират правилна поза на гръбначния им стълб.

Асаните са важни, тъй като те влияят благоприятно на всички органи в тялото на човека. Цялостната организация на международен детски летен лагер ЛъкиКидс се основава на най-добрите световни практики и опит в провеждането на този тип лагери.

Комбинацията от забавления и обучение позволява на децата да постигнат чудесни резултати. LuckyKids ще се погрижи те да усетят 10 ползи от практикуването на йога. Нека им обърнем внимание по-долу.

10 ползи от практикуването на йога за деца в LuckyKids

Физическо здраве

Практикуването на йога е изключително полезно за физическото здраве на децата. Чрез нея те ще развият гъвкавост, сила, баланс и координация.

Освен всичко това тя позволява на малчуганите да подобрят физиката си чрез комбинация от пози, дихателни упражнения и релаксация. Те са научават и да разбират по-добре начините за контрол на тялото.

Емоционална регулация

Практикуването на йога може да помогне на децата да регулират емоциите си, да развият самосъзнание и да се справят със стреса, тревожността и хиперактивността.

Тя успокоява и може да бъде емоционален отдушник, като е силно препоръчителна при стрес и за освобождаване на напрежението. Чрез упражнения за дълбоко дишане и някои пози се допринася за спокойствието на децата. Те ще бъдат отпуснати и ще могат лесно да контролират емоциите си, особено в необичайна среда за тях.

Детска йога се препоръчва често като и терапия за малчуганите. Тя е един разтоварващ и забавен начин децата да развият важни умения в подкрепяща ги среда, подхранвайки вътрешната им сила, което носи спокойствие и самосъзнание.

Практикуването на йога помага за подобряване на емоционалната регулация на децата и ги учи да се справят по лесно с агресия, гневни изблици и кризи.

Концентрация и внимание

Йогата помага на децата да се справят по-добре в училище, тъй като подобрява някои техни когнитивни умения. 

Част от тях са:

 • Концентрацията;
 • Уменията за наблюдение;
 • Паметта и др.

Йогата подобрява осъзнаването на тялото и помага на децата да се фокусират върху настоящия момент, върху себе си и върху всяка част от тялото си.

Много проучвания наблюдават, че при редовно практикуване на йога много хора, и особено децата, развиват добра координация, реакция и памет. Някои йога пози за деца, например балансиращите, изискват много повече концентрация за изпълнението им. 

Когато мъниците правят йога, по същество те практикуват способността и да се фокусират върху самата задача, а в ежедневието това води и до по-добро справяне в училище. Това несъмнено води и до повишено ниво на знанията и постиженията. 

10 ползи от практикуването на йога за деца в LuckyKids

Самочувствие и увереност

Йогата помага на децата да бъдат по-упорити и да се борят за постигане на целите си. Чрез овладяване на позите в йогата те подобряват своята увереност, изграждат силен и търпелив характер, и се учат да бъдар постоянни и целенасочени.

Много е важно учителите да ги напътстват, но още по-важно е децата да умеят да влагат енергията си към успеха. Удовлетворението от постигнатите цели повишава и тяхната мотивация.

Връзка между ума и тялото

Практикуването на йога от децата успява да им помогне да постигнат не само здраво тяло, но и здрав дух. Те ще успокоят своята психика, докато упражняват физически тялото си. 

Йогата е от полза за всички деца на различни възрасти, особено за тези със специални потребности. Изследвания са доказали неведнъж, че както децата с аутизъм, така и тези със синдром на дефицит на вниманието осезаемо намаляват агресивното си поведение. 

Всички йога упражнения за деца извеждат напред силните им страни и намаляват стреса и хиперактивността.

Социални умения

Практикуването на йога в групова среда може да помогне на децата да развият своите умения за общуване, учейки се на сътрудничество и съпричастност

Възможността за общуване с останалите деца, тренировките и игрите са чудесен начин не само за развитието на социалните умения, но и за създаването на нови приятелства

Йогата вдъхновява децата да бъдат търпеливи и откровени със своите връстници. Освен това децата се учат да бъдат мили, добри и отзивчиви към останалите, което е от изключително значение за бъдещите им отношения.

В ЛъкиКидс се създава положителна и ангажираща среда, в която децата се забавляват истински, говорят по между си и си имат доверие.

10 ползи от практикуването на йога за деца в LuckyKids

Осъзнаване на тялото

В основата на йога стоят положителните възгледи и емоции, които подобряват самооценката на хората с времето.

Когато от малки децата практикуват йога, те успешно успяват да се самоизследват и усъвършенстват. Така пораждат в себе си чувство за себеприемане и са щастливи, че са част от нещо по-голямо и значимо.

Редовните практики по йога водят до следните ползи:

 • Дисциплина;
 • Изкореняване на вредните навици;
 • Благодарност;
 • Прошка;
 • Себелюбов и други.

Практикуването на детска йога позволява на децата да бъдат по-осъзнати и да разпознават своите нужди, желания и емоции

Качество на съня

Раздвижването на тялото преди сън е добър начин децата да подобрят качеството му, особено когато са стресирани или претоварени от ежедневието в училище. Кошмарите от причинения стрес могат да намалят качеството на съня. 

Медитацията и йогата дават на децата подходящи техники за успокояване на ума, нервната система и емоциите, които ги отпускат в края на деня и им помагат да заспят по-бързо. В резултат на това сънят е по-дълбок и в пълен покой.

Йога практиките освобождават детското съзнание от негативни емоции и натрупано напрежение. 

Ползи през целия живот

Практикуването на йога в детска възраст може да постави основите на практиката за цял живот и да насърчи физическото и психическото здраве.

Ако йогата се включи в рутината на децата от ранна възраст, това действително увеличава качеството им на живот за в бъдеще. Тя ще развие позитивна самооценка, личностни умения и качества у тях. 

Те ще развият куп добродетели:

 • Милосърдие;
 • Уважение;
 • Разбиране;
 • Справедливост;
 • Благоразумие и др.

Освен това йогата ще дисциплинира малчуганите, че физическата грижа за тялото е изключително важна тяхното здраве.

10 ползи от практикуването на йога за деца в LuckyKids

Детоксикация

На килограм телесно тегло, децата дишат, пият и се хранят повече от възрастните, а това означава, че са изложени и на повече токсини. Те са и по-податливи, тъй като са безгранично любопитни и слагат всичко в устата си. За тях понякога е трудно да различат храната от нехраната. 

Според изследвания малките деца консумират между 0,2 до 0,8 г мръсотия на ден, което може да бъде изключително опасно, ако в нея има пестициди или олово. Затова е важно да се прави детоксикация на детския организъм. 

В йога се диша дълбоко, което ускорява пулса и подобрява кръвообръщението. Определени йога упражнения масажират и стимулират органите за прочистване от токсините.

Макар и в ЛъкиКидс да се практикува лесна йога за деца, която да не ги изтощава, тя е максимално ефективна за детоксикация на организма

Занимания по йога за деца в детски летен лагер LuckyKids

Ако се решили да запишете вашето дете на йога лагер за деца, доверете се на ЛъкиКидс.

Международният детски летен лагер предоставя на децата разнообразни активности и забавления през лятната ваканция. Той се провежда в петзвездния апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс, намиращ се в град Банско.

Лагерът е подходящ за деца от 5 до 14-годишна възраст. Освен интересни активности и игри, той предоставя възможност на децата да научат или усъвършенстват уменията си по английски език, докато се забавляват. 

Заниманията по йога се водят от професионален инструктор, който ще им помогне да усвоят редица дихателни и физически упражнения. Както споменахме и по-рано, това е изключително важно за тяхното физически и емоционално здраве

Летен лагер LuckyKids е мястото, на което малчуганите ще прекарат едно истинско и незабравимо лято. Всичко това е сред красивата природа и чистия въздух, далеч от таблетите и телефоните и в компанията на нови приятели.

Не се колебайте да се свържете с нас, за да получите повече информация за програмата на лагера и да разберете всичко, което ви вълнува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *