Изкуства и хармонично детско развитие в LuckyKids ART

Изкуства и хармонично детско развитие в LuckyKids ART
2024-01-15

Задачата на родителите е да обръщат сериозно внимание и да се грижат за физическото и психическото развитие на детето.

За всяко дете това е ключово за развитие на умения, увереност, възможности, креативност и други качества, които стоят в основата на създаване на изграждането на стабилен характер.

Изкуството е уникално явление, което е създадено от хората и предназначено само и единствено за тях. То не само предизвиква благодарност и доброта, а освен това учи и възпитава.

При децата изкуството е от изключително значение в преодоляването на негативни страхове.

В следващите редове ще научите повече за стимулирането на ранното детско развитие чрез изкуство – подход, на който ние залагаме в програмата на детски лагер LuckyKids ART.

Изкуства и хармонично детско развитие в LuckyKids ART

Творческо изразяване

Най-свободната форма на себеизразяване и до днес е изкуството. Способността да проявяваме креативност, като създаваме нещо уникално от лични чувства и преживявания, играе ключова роля в развитието на емоциите на децата. 

Преживяванията, които децата изпитват през първите години от живота си, имат потенциала съществено да подпомогнат развитието на техните креативни способности.

В сърцето на всяко творческо действие лежи същностният процес на самоизразяване. Важното в този уникален процес на творчество е всяко дете да открива простор за изразяване на собствената си уникалност и талант. 

Има безброй много идеи за детско творчество и развитие на мозъка, които ще му помогнат и не е необходимо детето да има някакви умения или талант. Целта на всяко арт занимание и изкуство за деца е да доставя удоволствие и да разгърне експресивното у детето, като на фокус са чувствата, преживяванията и проблемите. 

Емоционално развитие

Емоционалната интелигентност е умението да управляваш и разпознаваш емоциите си, да разпознаваш емоциите на останалите. Да правиш разлика между тях и успешно да се приспособяваш към тях.

Чрез изкуство децата имат възможността да изразят и изследват своите чувства. То е жизненоважно за психологическото здраве и социалната компетентност у тях и за успеха им в живота.

Емоционалната интелигентност има четири ключови умения:

  • Възприемане на емоциите: идентифициране на фините емоции в себе си и другите чрез изражение на лицето, езика на тялото, речта и др.;
  • Разбиране на емоциите: способността да се разпознават и разбират сложни емоции и емоционални “връзки” и правилното тълкуване на значението им;
  • Регулиране на емоциите: това е способността да се управляват силните емоции и импулси по ефикасен и конструктивен начин.
  • Използване на емоции: възможността да се овладеят емоциите, каквито и да са те, за да може успешно да се вземат обмислени решения, да се запази мотивацията, доброто планиране и постигане на целите.

Занимавайки се с изкуство децата могат да изразяват гняв, радост, тъга, страх и много други емоции и това да им помогне да ги осъзнаят и разберат много по-добре. Така чрез изкуството на танца, рисуването или пеенето, те ще успеят да покажат, това което не могат да изкажат с думи например.

Фокусирайки се върху творчески процеси, децата се отпускат и забравят за проблемите, емоциите и стреса, което от своя страна насърчава емоционалната интелигентност.

Изкуства и хармонично детско развитие в LuckyKids ART

Когнитивно развитие

Интелектуалните умения на детето са част от неговото когнитивно развитие и възприемането на информация за новото.

Те включват начина, по който детето обработва информацията, разбирането му на понятията, способността му да учи и да се изразява чрез експресивен и лесно разбираем език.

Докато пораснат, децата прекарват голяма част от времето си в творчески дейности, като рисуват, създават и творят неща, пеят и много др. Всеки път когато използват творческия си ум те изграждат своите когнитивни умения.

Креативността не е умение, което може да бъде преподавано, а такова което се “запалва” у децата.

Децата наистина имат нужда от възможността да бъдат креативни за да творят по естествен начин. Така по този начин изкуството помага на децата да учат и практикуват разни умения и разбиране на причинно-следствените връзки. Освен това могат да практикуват умения за критично мислене, като визуализират план или картина на това, което смятат да създадат и следват своя план. 

Освен всичко останало чрез изкуството децата развиват умение за решаване на проблеми. Например, когато едно дете желае да пресъздаде щастливи моменти визуално, той ще си задава различни въпроси от сорта на какъв тип хартия да използва, с моливи или пастели да рисува, какво може да се използва освен лепило за прикрепяне на изрезки от списание и др.

Когато децата се занимават с изкуство те трябва да анализират и оценяват своите творения, като се опитат да разберат какво работи и какво не в процеса, а освен това да намерят решение за справянето с него.

Социално развитие

Изкуството може има огромно положително въздействие върху социалното развитие на детето в предучилищна възраст.

Това умение е ключово за успешно развитие на всички деца и е изключително важно във формирането на дълготрайни връзки и добра комуникация. То се развива още в ранна възраст и продължава след това – през целия живот .

Арт проектите често изискват работа в екип, без значение дали става въпрос за представление, споделяне на идеи, рисуване за деца, игри или други. Това ще помогне за развиване на ценни умения като комуникация, компромис и решаване на проблеми. 

Изкуства и хармонично детско развитие в LuckyKids ART

Моторно развитие

Фината моторика е част от цялата двигателна активност на човека. Тя е всички онези фини двигателни умения и мускулни съкращения на пръстите на ръцете, с които децата опознават света и развиват интелектуалния си потенциал.

Изключително много движения са свързани с правенето на изкуство, като например задържане на четка за рисуване или молив. Тези умения са изключително важни и от съществено значение за развитието на детето и двигателните му умения. 

Чрез най-различни изкуства децата успяват да открият, опознаят и докоснат света, в който живеят още в ранна фаза от развитието си. Освен това чрез него се запознават с понятия като цвят, размер оттенък, форма и други, което стимулира познавателната им дейност и я прави по-активна и бърза.

Дейности като низане на мъниста, създаване на скулптура с глина или рисуване например развиват визуално-пространствените умения.

Културна осведоменост

Живеем в свят с разнообразно общество, занимавайки се с различни изкуства. Чрез тях децата успяват да открият разнообразието и да разбират различието в културата и гледната точка на останалите.

То насърчава децата да осъзнават сходствата и различията между културите и това им помага да бъдат толерантни, да ценят и уважават разнообразието и да са широко скроени.

Увереност и самочувствие

Самочувствието е важна част от всяко ранно детско развитие. То е ключово при изграждането на характер у всяко едно дете и се развива бавно с течение на времето.

Всеки път, когато опитват разнообразни неща, творят и усвояват нови умения в рисуването, пеенето или друго изкуство за деца, децата повишават своето самочувствие и увереност да израстнат, да се чувстват горди и успели

Тъй като изкуството дава на децата правото да изразят своите идеи и чувства свободно, това води до нещо красиво и уникално, което те осъзнават и това повишава увереността им. 

Изкуства и хармонично детско развитие в LuckyKids ART

Релаксация и облекчаване на стреса

Изкуството е умел подход, чрез който може да се помогне на малките деца да се отпуснат и да изразят себе си и своите чувства по-лесно. 

Чрез изкуството те успяват да се справят с проблеми и конфликти, да контролират поведението си, да овладеят нервните изблици и да се преборят със стреса. 

Изкуството подобрява настроението, насърчава позитивното мислене и позволява на децата да се свържат с други на емоционално ниво.

Така например дейности като изобразително изкуство за деца или приложно изкуство за деца допринасят за разсейване на вниманието им. Впускайки се в различни дейности, децата забравят за проблеми и притеснения и се наслаждават максимално на момента.

Въображение и творчество

Чрез насърчаване на децата смело да изразяват себе си и да поемат рискове при създаване на изкуство, те развиват усещане за иновация и креативност.

Това е важно за обществото, тъй като то се нуждае от изобретателни и мислещи хора, търсещи подобрения и начини, а не от такива които само следват посоките.

Учене през целия живот

Изкуството може да възпита у децата интерес към него през целия им живот, като насърчава чувството за любопитство и желанието за продължаване на обучението им.

Активното учатие в творчески проекти, където децата изразяват себе си и се вдъхновяват от други връстници подпомага за техните интереси и развитие. Така те изпитват удовлетвореност и желание да научат повече.

Поощрявайки децата в това да създават собствени творби и да изразяват своите уникални идеи, ние увеличаваме тяхното желание да продължат да го правят – дори когато пораснат.

Изкуства и хармонично детско развитие в LuckyKids ART

Занимания по изкуства в летен детски лагер LuckyKids ART

Летен детски лагер ЛъкиКидс Арт предоставя на децата една уникална възможност да изживеят незабрави моменти и да опознаят изкуството по един различен и интересен начин. Освен това програмата се провежда само на английски език, което допринася за усвояването на чужд език.

Целите и задачите на летния лагер са:

  • Да развият дарбите и заложбите на малчуганите;
  • Да им предоставят забавление и почива сред уникалната природа;
  • Да обогатят знанията на децата относно изкуството;
  • Да формират различните им умения – презентационни, за общуване, за работа в екип и много други.

Тук децата ще се забавляват, ще се учат, ще творят и ще създават нови приятелства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *