6 групови игри на открито в LuckyKids

6 групови игри на открито в LuckyKids
2024-01-02

Всички детски игри на открито са чудесен начин да държим децата далеч от мобилните устройства и игрите на компютъра. Целта на различните игри за навън е да помогнат на децата ни да придобият необходимите социални умения, да се научат да играят отборни игри, да се запознават и да създават нови приятелства.

Всяко дете има нужда от това да има своето хоби и начин за забавление, а какъв по-добър начин от това да се насладят на забавни игри на открито? В тази връзка, ако търсите идеи за летни игри, по-долу ще ви представим няколко от нашите интересни предложения за игри в детски лагер LuckyKids.

6 групови игри на открито в LuckyKids

Източник на изображение: Unsplash

Конна езда

Отдавна са доказани ползите от конната езда за всяко дете. Преди всичко тя ангажира всички мускулни групи на детето, като по този начин му помага да развие баланс, координация, сила и издръжливост. Освен това помага и за подобряване на сърдечносъдовата система.

Друго важно предимство на конната езда е изграждането на връзка с коня, което насърчава емпатията и учи децата да разбират невербалната комуникация, като по този начин развиват и емоционална интелигентност.

Чувството за отговорност от гледна точка на това, че детето трябва да се грижи за коня учи децата и на дисциплина. Наред с това овладяването на язденето на кон и контрола върху това величествено животно помага за изграждането на увереност в детето, която е не по-малко важна.

Неслучайно конната езда се използва като терапия при деца с физически и умствени изоставания и проблеми.

Колоездене

Карането на колело е още една чудесна идея за големите и малките деца. Това е сред онези подвижни игри на открито, които допринасят за подобряване на физическото състояние на детето, като помага за по-добра издръжливост, развитие на мускулите и концентрацията.

Наред с това колоезденето насърчава всяко едно дете да прекарва време на открито, да се наслаждава на чистия въздух, слънчевото време и времето, прекарано с вас или с неговите приятели.

6 групови игри на открито в LuckyKids

Източник на изображение: Unsplash

Пейнтбол

Пейнтболът е забавна игра както за малки, така и за големи. Тя спада към развлекателните детски състезателни игри на открито, при които децата са разделени на два отбора. Всеки отбор трябва да елиминира другите деца от противниковия отбор, като стреля по тях със специално предназначени за целта сферични желатинови капсули, пълни с боя. За целта на играта се използват предпазни костюми, с които децата са защитени.

Предимствата на тази игра е именно работата в екип, комуникацията и стратегическото планиране. Децата се учат как да работят заедно, какви тактики да използват и как да общуват по време на игра, така че да спечелят.

Наред с това играта има правила, които децата трябва да спазват. Така се учат на дисциплина, зачитане на границите и разбиране значението на протоколите за безопасност по време на играене.

Планински преход

Разходките сред природа могат да се окажат чудесен начин децата да имат необходимата физическа активност, да изградят връзка с природата и активно да комуникират с децата от групата.

Нещо повече, преходите в планината насърчават децата да изследват природата, възпитавайки в тях любопитство към околната среда и дивата природа. Така изучават растенията, животните и екосистемите.

Освен това планинските преходи оказват благоприятно влияние и върху менталното здраве на децата, което не бива да се подценява. Това ще намали стреса, тревожността и симптомите на депресия. Природата има успокояващ ефект, помага за подобряване на настроението и избистря ума.

И не на последно място, природата има вълшебните свойства да стимулира творчеството и креативността в децата. Това им позволява по-смело да изразяват себе си, да творят и да развиват таланти, които притежават.

6 групови игри на открито в LuckyKids

Източник на изображение: Unsplash

Народна топка

Това е една от любимите отборни игри на открито на всеки. Тази игра си има своята история. Това е игра, която може да се играе в парка сред природата, и дава възможност на децата да се забавляват.

Тази игра се играе от два отбора, като броят на участниците варира. Целта е всеки отбор да уцели с помощта на топка играчите от противниковия отбор, а те от своя страна да се пазят. Всеки уцелен изгаря. Отборът, в който оцелеят повече играчи печели. 

Тази игра е много стара, играла се от поколения назад и до днес си остава сред любимите идеи за игри на открито на много деца. Има различни вариации на играта, които включват малка и голяма народна топка

Бадминтон (федербал)

Още една чудесна идея за спортни игри за деца на открито е именно бадминтонът. Това е игра, при която се използва перце и ракети. Обикновено се играе от двама играчи един срещу друг или от четирима, които се разделят на два отбора с по двама съотборника.

Целта на играта е всеки отбор да не позволи да падне перцето. С всяко изпускане на перцето отборът губи шанс да спечели играта, а противниковият отбор увеличава своя шанс, защото печели точка. Крайната цел е да се печелят точки, като отборът с най-много точки е победител в играта.

Като всички останали подвижни игри с топка или без, и тази си има своите предимства. От една страна това е динамичен спорт, който включва леко бягане, скачане и бързи движения. Това от своя страна помага за подобряване на ловкостта, бързите движения, както и за цялостното физическо здраве. 

Наред с това подобрява и координацията, защото бадминтонът изисква децата да могат да координират едновременно ръцете, краката и очите.

Друго предимство е изграждането на социални умения, изграждане на състезателна култура и отборна игра. Независимо дали се играе в отбор от двама или по един, федербалът позволява на децата да придобият социални умения, да работят в екип и да се научат на спортсменство.

И не на последно място, този вариант за игра е и огромно забавление за децата. Тя е приятно занимание, подходящо за пролетния и летен сезон. Така децата имат възможност да бъдат повече време навън, да се насладят на хубавото време и да комуникират с други деца.

Независимо какви са предпочитанията на децата, всички игри навън допринасят за детското развитие, насърчават активния начин на живот, осигуряват им нужните развлечения и забавления.

Заедно с това се учат да комуникират, да изграждат дисциплина и да следват определени правила. И не на последно място, те се учат не само как да печелят, но и как да губят – умение, което е важно да притежават. 

Именно затова е важно да ги насърчваме в отборните игри на открито – за да се изградят децата като лесно адаптивни и успешни личности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *